Σύριζα Σερρών : Με προβλήματα η νέα σχολική χρονιά στην Π.Ε Σερρών

-εκπαιδευση.jpg

Η νέα Σχολική χρονιά ξεκίνησε με πολλά προβλήματα και στην Π.Ε. Σερρών. Η κυβέρνηση
Μητσοτάκη, δέσμια συμφερόντων υπονομεύει τη Δημόσια Παιδεία
Τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα προβλήματα στις σχολικές μονάδες του Νομού μας παραμένουν και περιμένουν λύση.
Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι τοποθετήσεις και οι μετακινήσεις των εκπαιδευτικών , δεν έχουν καλυφθεί όλες οι κρίσιμες ειδικότητες με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται πλήρες ωρολόγιο πρόγραμμα.
Στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι βαρύγδουπες εξαγγελίες της υπουργού το καλοκαίρι προεκλογικού χαρακτήρα έμεινα μόνο στα χαρτιά αφού από τα 31 δημοτικά και 16 Νηπιαγωγεία στο Νομό που ορίστηκαν σαν διευρυμένου ωραρίου μόνο 2 δημοτικά και 2 νηπιαγωγεία λειτουργούν.
Στη συγκυρία αυτή δημιουργούνται πολλά και εύλογα ερωτήματα:
⦁ Ποιες οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό 3 εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς; Ξεκίνησαν τη λειτουργία οι υποστηρικτικές δομές .δηλαδή τα τμήματα ένταξης , οι ΤΥ οι ΔΥΕΠ;
⦁ Ποιος ο συνολικός αριθμός υπηρετούντων εκπαιδευτικών στις Διευθύνσεις εκπαίδευσης;
⦁ Γιατί κάθε χρόνο κρίνονται υπεράριθμοι πολλοί εκπαιδευτικοί στα σχολεία τους ;
⦁ Ποιος ο συνολικός αριθμός μαθητών ανά βαθμίδα εκπαίδευσης;
⦁ Υπάρχει μείωση μαθητικού πληθυσμού ανάλογη με τη μείωση του γενικού πληθυσμού στο Νομό,; Υπάρχει πρόβλεψη για τις επόμενες χρονιές; Προτίθενται να προτείνουν υποβιβασμούς σχολείων ή συγχωνεύσεις;
⦁ Πολλά σχολεία εντός ορίων του Δήμου Σερρών έχουν μεγάλο αριθμό μαθητών ενώ άλλα κινδυνεύουν να υποβιβαστούν. Υπάρχει σχεδιασμός για ανακατανομή των οδών;
⦁ Υπάρχει σχεδιασμός για την Σχολική στέγη στην προσχολική αγωγή στην πόλη των Σερρών ή θεωρείται λήξαν το θέμα
Η περίοδος αυτή περαιτέρω, βρίσκει και τις Σερραϊκές οικογένειες  αντιμέτωπες με το φάσμα της ανεξέλεγκτης ακρίβειας όχι μόνο στα σχολικά είδη αλλά και στα είδη πρώτης ανάγκης, τους εκπαιδευτικούς με χαμηλούς και καθηλωμένους μισθούς, με πολλούς από αυτούς μακριά από τον τόπο διαμονής τους να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος στέγασης και διαβίωσης και, ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η επαρκής θέρμανση για τους χειμερινούς μήνες.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμμένοντας στις επιλογές της συνεχίζει την επίθεση στο δημόσιο σχολείο και την εκπαιδευτική διαδικασία:
Αφήνει τα σχολεία υγειονομικά αθωράκιστα, χωρίς κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας ελπίζοντας στην ανο(η)σία της αγέλης και προχωρά σε περικοπή των σχολικών καθαριστριών!
Εφαρμόζει το νέο ολοήμερο σχολείο ως «πάρκινγκ παιδιών» χωρίς να έχει διασφαλίσει   τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους και την αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή και παρά την δήλωση της ΚΕΔΕ ότι αδυνατεί να καλύψει τη σχετική δαπάνη!
Βάζει φραγμούς στη συνέχιση της μαθησιακής διαδικασίας με την επιβολή της τράπεζας θεμάτων στα Λύκεια και την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση!
Τα χιλιάδες κενά, παρά τους πρόσφατους διορισμούς μόνιμων και αναπληρωτών εξακολουθούν να στερούν διδακτικές ώρες από τα σχολεία και η Ειδική Αγωγή παραμένει ο φτωχός συγγενής αφού μόνο ένα μικρό ποσοστό των κενών στα τμήματα ένταξης έχει καλυφθεί, ενώ και μετά το πρώτο κουδούνι εξακολουθεί να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παιδιών χωρίς την απαραίτητη για αυτά  παράλληλη στήριξη!
Περισσότερο από το 1/3 των εκπαιδευτικών εργάζεται με ελαστικές μορφές εργασίας (αναπληρωτές, ωρομίσθιοι), μακριά από τον τόπο κύριας κατοικίας τους και με μισθούς που δεν τους επιτρέπουν να συντηρήσουν όχι τις οικογένειές τους αλλά ούτε τον εαυτό τους!
Στα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης η κυβέρνηση απαντά με την προσφιλή μέθοδο της καταστολής επιβάλλοντας την πανεπιστημιακή αστυνομία!
Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η στήριξη του δημόσιου, δημοκρατικού, συμπεριληπτικού σχολείου που βασίζεται σε αρχές και αξίες, δίνει ίσες ευκαιρίες για μόρφωση και εξασφαλίζει ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον για όλους τους μαθητές, σέβεται και υποστηρίζει το έργο των  εκπαιδευτικών και των εργαζόμενων.
Καλή Χρονιά με υγεία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και Γονείς.

Σέρρες 30/09/2022
Το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. ΣΕΡΡΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
  

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top