Δήμος Αμφίπολης : Η Κορμίστα δεν ξεχνά τη σφαγή των 106 κατοίκων

309608175_2128752843973554_7518860017779752776_n-696x421-1.jpg

Η Κορμίστα δεν ξεχνά τη σφαγή των 106 κατοίκων της περιοχής από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής τον Οκτώβριο του 1941.

Σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος έγιναν με κάθε επισημότητα, από το Δήμο Αμφίπολης.

Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεου
Ακολούθησε επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Θυμάτων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Αναστάσιος Χατζηβασιλείου
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν βουλευτές του νομού , ο Δήμαρχος Αμφίπολης, ο πρόεδρος της κοινότητας.
Συγκίνηση όμως προκάλεσαν οι συγγενείς των θυμάτων που θυμήθηκαν τα τραγικά περιστατικά.

Το ολοκαύτωμα της Κορμίστας

Τη νύχτα της 28ης προς 29η Σεπτεμβρίου 1941 εξαιτίας της σκληρής καταπίεσης που εφάρμοζαν οι Βούλγαροι κατακτητές οργανώθηκε εξέγερση στη Δράμα από μία φούχτα επαναστάτες. Και παρά το γεγονός, ότι η πρόωρη εκείνη επανάσταση, δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη και καταπνίγηκε στο αίμα από τους κατακτητές, με περίπου 3.000 νεκρούς, εντούτοις απέτρεψε την εγκατάσταση εποίκων και εμπόδισε την αφομοίωση της περιοχής, όπως επεδίωκαν οι τύραννοι. Στην κοντινή προς τη Δράμα επαρχία του Παγγαίου Σερρών, δεν υπήρξε γενικά συμμετοχή των κατοίκων στην εξέγερση κι αυτό εξαιτίας των προσπαθειών του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ να την αποτρέψει, θεωρώντας την ως άκαιρη και πρώιμη. Εντούτοις, το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου, ομάδα ανταρτών που προηγουμένως είχαν πάρει μέρος στα γεγονότα του Φωτολίβους και της Συμβολής, μαζί με ενόπλους από άλλα χωριά του κάμπου της Δράμας, πήγαν στο πιο κοντινό χωριό, στην Κορμίστα Σερρών. Εκεί, αφού κήρυξαν την επανάσταση, έδιωξαν τους οπλισμένους Βουλγάρους που ήταν στο χωριό και τραυμάτισαν έναν από αυτούς. Στη συνέχεια, στρατολογώντας μερικούς νέους της Κορμίστας πήγαν στην Αγγίστα, όπου έκαψαν τα κοινοτικά και αστυνομικά αρχεία και πυρπόλησαν την ξύλινη γέφυρα του Αγγίτη, κοντά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Αγγίστας.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top