Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών. Καταγγελία περί σκανδάλων

d286565b-2.jpg
Καταγγελία, συνοδευόμενη από ηχητικά αποσπάσματα συνεδριάσεων του ΔΣ, έφτασε στις εισαγγελικές αρχές και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ήδη διεξάγεται προανακριτική διαδικασία, ενώ υπήρξε και έλεγχος της ΤτΕ. Οι δύο παραιτήσεις και τι λένε οι πληροφορίες.

Οσμή σκανδάλων φαίνεται ότι αναδίδεται από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, δύο βασικά μέλη της διοικήσεως της οποίας παραιτήθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόθεση ξεκίνησε μετά από ανώνυμη καταγγελία μετόχου της τράπεζας στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδος, προς το τέλος του 2015, η οποία συνοδευόταν και από ηχητικό υλικό… συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου!

Στην καταγγελία φέρονται να περιγράφονται διάφορες περιπτώσεις κακοδιοίκησης και παράνομων ή παράτυπων πρακτικών, σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες χορήγησης δανείων ακόμη και προς μέλη του ΔΣ, την τήρηση ορίων, τις εξασφαλίσεις κ.λπ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εντός του Ιανουαρίου μετέβη στις Σέρρες τετραμελές κλιμάκιο ελεγκτών της Τ.τ.Ε., το οποίο και παρέμεινε επιτόπου για διάστημα περίπου μίας εβδομάδας.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Ωστόσο περίπου μια εβδομάδα αργότερα υπέβαλε την παραίτησή της η πρόεδρος της Τράπεζας Μαρία Παπαδούδη και με 4-5 μέρες διαφορά, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Θωμάς Βελιγλατζής. Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους και κούραση.

Περίπου στο ίδιο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες της προκαταρκτικής εξέτασηςαπό πταισματοδίκη/ανακριτή των Σερρών, κατόπιν εντολής της αρμόδιας εισαγγελέως κας Αναγνωστοπούλου.

Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, η καταγγελία στηρίζεται σε e-mail της έως πρότινος προέδρου της τράπεζας προς τα μέλη του ΔΣ και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από συνεδριάσεις του ίδιου οργάνου.

Στις συνομιλίες αυτές, μέλη του ΔΣ εμφανίζονται να διαπληκτίζονται, να «αλληλοκαρφώνονται» και να αλληλοκατηγορούνται, αναφέροντας μεταξύ τους συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις, χρηματοδοτήσεις σε πρόσωπα έχοντα συγγενική σχέση ή σχέσεις οικονομικής εξάρτησης με μέλη του ΔΣ, υπερβάσεις ορίων, αλλά και σε ό,τι αφορά τις ενημερώσεις προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

Με το ίδιο κείμενο καταγγελίας ζητείται επίσης η εξέταση του εσωτερικού ελεγκτή της Τράπεζας Σερρών,για τον οποίο αφήνονται υπόνοιες.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται, αναφέρουν έγκυρες πηγές, εξετάζονται ήδη τα υφιστάμενα μέλη του ΔΣ, στελέχη και προσωπικό της τράπεζας, ενώ έχουν κληθεί να δώσουν καταθέσεις και τα μέλη προηγούμενων συνθέσεων του ΔΣ της τράπεζας.

Επίσης έχει διαβιβαστεί και βρίσκεται στα χέρια των ανακριτικών αρχών το πόρισμα του ελέγχου της ΤτΕ.

http://www.euro2day.gr/

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top