Στο σκοτάδι για τρίτη χρονιά ο τάφος της Αμφίπολης!

8a19bce992ba84c6fe99717c886c54f3_L.jpg

Περίπου τρία χρόνια συμπληρώνονται από την ανακάλυψη του Μακεδονικού μνημείου στον τύμβο Καστά και η ΔΕΗ δεν έφτασε ακόμη ούτε στο φυλάκιο που βρίσκεται στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

Ευτυχώς μια ηλεκτρική γεννήτρια πετρελαίου, προσφορά ιδιωτικής εταιρείας, είναι αυτή που απάλλαξε τους επιστήμονες από το να κρατούν δάδες ή κεριά μπροστά στις Καρυάτιδες.

Η γεννήτρια πετρελαίου, που καλύπτει ως ένα βαθμό τις ανάγκες του οικοδομήματος, είναι η μοναδική πηγή που τροφοδοτεί με ρεύμα το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, τις λυχνίες φωτός εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και τους ειδικούς σένσορες που βρίσκονται στα τοιχώματα του μνημείου και καταγράφουν κάθε μετακίνηση πλακών που αφορά στη στατικότατα του οικοδομήματος.

Σε περίπτωση βλάβης όμως ή έλλειψης καυσίμων, όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα τίθενται εκτός λειτουργίας ενώ σταματάει και η καταγραφή δεδομένων.

Η τραγική αυτή διαπίστωση, γίνεται λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά όπου θα μιλήσει για την ανάπτυξη της περιοχής σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Που οφείλεται όμως η καθυστέρηση μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας ,που στην απλή περίπτωση κατασκευής ενός σπιτιού η διαδικασία αυτή, θα διεκπεραιώνονταν σε διάστημα έως δέκα ημερών;

Στη Μεσολακκιά οι κολώνες στήριξης εναέριων καλωδίων, που τοποθέτησε η ΔΕΗ, έφτασαν πριν από επτά μήνες σε μια απόσταση πεντακοσίων μέτρων από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Στη συνέχεια από το σημείο εκείνο, και μέσω μιας υπόγειας διαδρομής το ρεύμα θα έφτανε έως στο Μακεδονικό μνημείο.

Διαπιστώνεται όμως ότι κάτι πήγε στραβά και ενώ η μελέτη που εκπονήθηκε για την υπογειοποίηση των γραμμών πέρασε από το ΚΑΣ τον Οκτώβριο του 2015, και ήδη ο δήμος Αμφίπολης είχε συνάψει προγραμματική σύμβαση, ωστόσο ο τύμβος Καστά βρίσκεται ακόμη χωρίς μόνιμη παροχή ρεύματος.

Η ανασκαφέας Κατερίνα Περιστέρη και η ομάδα της περιμένει να ηλεκτροδοτηθεί το μνημείο, παρόλα αυτά όμως υπάρχει κάτι που σκαλώνει στις διαδικασίες.

Τι είναι τελικά αυτό;

Μήπως η αναπληρώτρια της αρχαιολογικής υπηρεσίας Σερρών Πέπη Μάλαμα που έχει και την υπηρεσιακή ευθύνη των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής μπορεί να δώσει μια απάντηση;

Τα αντανακλαστικά της δυσλειτουργίας και η εγκληματική καθυστέρηση εργασιών, μετά την ανακάλυψη του τάφου το 2014, είναι πασιφανές ότι καθιστούν ορισμένες υπηρεσίες ανίκανες να ανταπεξέλθουν σε κάτι πολύ απλό. Και το σημαντικότερο;

Πέραν των ευθυνών που αναλογούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα , η αδράνεια αυτή αποτελεί κατά κύριο λόγο, ασέβεια προς το ίδιο το μνημείο που παραμένει εκεί, μόνο του και αβοήθητο.

Μπορεί λοιπόν στο αντίποδα της «μοναξιάς» και των σκοτεινών ημερών του Μακεδονικού τάφου να βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες ημερίδες για την ανάπτυξη της Αμφίπολης ,ωστόσο εκτός από την ανάδειξη του όλου θέματος, οι «συνάξεις» αυτές επιβάλλεται να έχουν και ένα ουσιαστικότερο, άμεσο και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Η επίσκεψη λοιπόν του Αριστείδη Μπαλτά ίσως λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιοχή εάν με την παρουσία του βάλει ένα τέλος στο συγκεκριμένο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον τάφο της Αμφίπολης, και θα είναι και η πλέον καθοριστική εάν δεί με σοβαρή διάθεση την χρηματοδότηση του μνημείου προκειμένου αυτό να καταστεί επισκέψιμο.

Και αυτό είναι το ζητούμενο.

του Γιώργου Ροδάκογλου

http://www.thousandnews.gr/

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top