ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΕΖΩΝ . Πρωτοφανή και άθλια μεθόδευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

1390626_307698729372797_1918949157_n.jpg

Ιδιαίτερα σκληρή η ανακοίνωση της ΔΙΑΒΑΣΗΣ ΠΕΖΩΝ με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση των ανενεργών στρατοπέδων . Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για  πρωτοφανή και άθλια μεθόδευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υφαρπάξει την περιουσία του ελληνικού λαού, να υφαρπάξει την περιουσία των δημοτών

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στη Βουλή των Ελλήνων κατατέθηκε το Σχέδιο Νόμου που αφορά στη ‘’Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας’’. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προτίθεται να συστήσει ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ με βασικό έργο την παραχώρηση των στρατοπέδων στους Δήμους με εκμίσθωση και καταβολή τιμήματος που να μην υπολείπεται του 5% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων ή σε περίπτωση μη υπαγωγής στο αντικειμενικό σύστημα, του 5% επί της αξίας, όπως αυτή προσδιορίζεται νόμιμα από τη φορολογική αρχή.

Η Διάβαση Πεζών καταγγέλλει την πρωτοφανή και άθλια μεθόδευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υφαρπάξει την περιουσία του ελληνικού λαού, να υφαρπάξει την περιουσία των δημοτών. Ειδικότερα, καταγγέλλει την απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Π.Καμμένου με την ανοχή και τη συναίνεση του Σύριζα να προχωρήσει στην εκποίηση των πρώην στρατοπέδων, απαιτώντας την καταβολή μισθώματος από τους Δήμους, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα για το μετοχικό ταμείο στρατού σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και ενάντια στις δίκαιες διεκδικήσεις των Δήμων και των κινημάτων πολιτών να τους παραχωρηθούν τα στρατόπεδα στο σύνολό τους χωρίς ανταλλάγματα. Καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή του Π.Αγγελλίδη που παρά τις αντιρρήσεις και τις προειδοποιήσεις μας προέβη σε άστοχες πολιτικές επιλογές και χειρισμούς οδηγώντας στο σημερινό αδιέξοδο.

Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα των πρώην στρατοπέδων η Διάβαση Πεζών έδωσε «μάχες» στο δημοτικό συμβούλιο υπερασπιζόμενη συνολικά τους δημόσιους χώρους, διεκδικώντας την οριστική και καθολική παραχώρηση των στρατοπέδων ώστε να δοθεί διέξοδος στις πιεστικές κοινωνικές ανάγκες του Δήμου Σερρών. Έδωσε στοιχεία που αποδεικνύουν την κυριότητα του Δήμου σε μεγάλο ποσοστό των εκτάσεων των πρώην στρατοπέδων. Ήρθε σε επαφή με Δημάρχους, δημοτικές κινήσεις και κινήματα πολιτών και γενικώς συμμετείχε σ’ένα πανελλήνιο κίνημα διεκδίκησης των πρώην στρατοπέδων. Οργάνωσε δράσεις και εκδηλώσεις μέσα στα στρατόπεδα αποβλέποντας στην ευαισθητοποίηση των Σερραίων δημοτών Με αίτημά της στην εφορία νεωτέρων μνημείων πέτυχε την αναγνώριση αρκετών κτηρίων ως διατηρητέων

Αντίθετα, την ίδια ακριβώς περίοδο και μέχρι σήμερα η Δημοτική Αρχή υπό την καθοδήγηση του Δημάρχου Π.Αγγελλίδη απεμπόλησε τους τίτλους ιδιοκτησίας μεγάλου τμήματος των στρατοπέδων Εμμ. Παπά και Παπαλουκά αναγνωρίζοντάς τους ως ιδιοκτησία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατέστησε τα στρατόπεδα αντικείμενο οικονομικής συναλλαγής με τη δέσμευση παραχώρησης στο Υπουργείο Άμυνας σαράντα πέντε στρεμμάτων «φιλέτων» στο στρατόπεδο ‘’Εμμ Παπά’’ για πολεοδόμηση και την υποχρέωση να μεριμνήσει μελλοντικά για τη δημιουργία υποδομών που απαιτούνται για την απρόσκοπτη λειτουργία του οικισμού (π.χ σχολεία, πλατείες κ.α), κόστος που θα επιβαρύνει δυσβάσταχτα τους Σερραίους δημότες και, τέλος, ήρθε σε συμφωνία με αφερέγγυους – όπως αποδείχθηκε στην πορεία – παράγοντες του Υπουργείου Άμυνας. Ήταν ζήτημα χρόνου να βρεθεί ένας Υπουργός, όπως και βρέθηκε τελικά, να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας ως ο απόλυτος και αδιαμφισβήτητος πλέον κύριος των στρατοπέδων και να έλθει «αύριο» ένας άλλος Υπουργός για να επιβάλλει ακόμη πιο δυσβάσταχτους όρους… στρατόπεδα και Δήμοι υπό ομηρία των «δυνάμεων κατοχής» στο διηνεκές.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 20-07-2016, δηλαδή μόλις μια μέρα πριν την ψήφιση του νέου σχεδίου νόμου σχετικά με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ενόπλων δυνάμεων, η Δημοτική Αρχή του Π.Αγγελίδη κατέθεσε ψήφισμα ζητώντας την εξαίρεση του Δήμου Σερρών από το νέο νόμο, με το σκεπτικό ότι προχώρησαν οι διαδικασίες και ότι πριν λίγες μέρες εκδόθηκε Φ.Ε.Κ πολεοδόμησης των στρατοπέδων ‘’Εμμ Παπά’’ και Παπαλουκά, τηρώντας βέβαια ο Δήμος την υποχρέωση παραχώρησης στο στρατό σαράντα πέντε στρέμματα για πολεοδόμηση και τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών.

Απέναντι σ’αυτό το ψήφισμα η Διάβαση Πεζών κατέθεσε το δικό της ψήφισμα που το πνεύμα της συμπυκνώνεται στην «οριστική και καθολική παραχώρηση των στρατοπέδων στους Δήμους χωρίς ανταλλάγματα». Το απόσπασμα του ψηφίσματος δημοσιεύεται αυτούσιο:

«Επειδή οι δημόσιοι χώροι αποτελούν αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό, επειδή τα στρατόπεδα θα προσφέρουν διέξοδο στις ασφυκτικές ανάγκες του Δήμου Σερρών για δημόσιους χώρους που βρίσκονται πλησίον του αστικού ιστού και είναι ικανοί να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των δημοτών σε επίπεδο πολιτισμού, αθλητισμού, διοίκησης, πρόνοιας, πρασίνου, στάθμευσης κ.α, επειδή ο Δήμος Σερρών έχει στη διάθεσή του έτοιμο και ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησής των στρατοπέδων με τη μορφή θεματικών πάρκων, βασισμένο στην πρόταση του Τ.Ε.Ε και Σερραίων αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών, επειδή σημαντικό τμήμα των στρατοπέδων ανήκουν στην κυριότητα του Δήμου Σερρών – σαράντα στρέμματα στο Εμμ. Παπά και εκατόν είκοσι στρέμματα στο Παπαλουκά – σύμφωνα με τις εγγραφές του εθνικού κτηματολογίου και επειδή ο ελληνικός λαός και οι Δήμοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και ως εκ τούτου ελλοχεύει ο κίνδυνος εκποίησής τους σε ιδιωτικά συμφέροντα με δράσεις αλλότριες των επιτακτικών κοινωνικών αναγκών και ο κίνδυνος να περιέλθουν σε αδράνεια, για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν:

Ζητούμε κύριε Υπουργέ την παραχώρηση του συνόλου των εκτάσεων των στρατοπέδων ‘’Εμμ. Παπά’’, ‘’Παπαλουκά’’ και ‘’Αποθήκης Πυρομαχικών Λευκώνα’’ χωρίς την υποχρέωση του Δήμου Σερρών να παραχωρήσει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τμήμα αυτών για πολεοδόμηση και χωρίς να καταβάλει οποιοδήποτε αντίτιμο. Σε μια εποχή που η πόλη των Σερρών έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με τη βαρβαρότητα της ανεργίας και του οικονομικού μαρασμού, η οριστική και καθολική παραχώρηση των στρατοπέδων στο δήμο μας -όπως και στους υπόλοιπους δήμους- είναι η μοναδική ελπίδα για την υλοποίηση έργων κοινωφελούς χαρακτήρα που θα προσφέρουν αναπτυξιακή προοπτική και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του πολίτη».

Καλούμε τους Υπουργούς και βουλευτές του Νομού Σερρών, τις τοπικές οργανώσεις των κομμάτων, θεσμικούς και μη, το σύνολο της κοινωνίας να αντιδράσουν και να καταδικάσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο το νέο νομοσχέδιο που αφορά στη ρύθμιση ζητημάτων αξιοποίησης της ακίνητης περιουσία των ενόπλων δυνάμεων.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top