Ζήσης Μητλιάγκας . Μέσα ενημέρωσης και δημοκρατία

mhtlia1_m.jpg

Ο ανεξέλεγκτος άρχοντας, και τις αγιότερες των προθέσεων να έχει, γίνεται σταδιακά ή δυνάστης ή καταχραστής.
Όταν ένα βασικό μέσο ενημέρωσης, εδώ και 30 χρόνια περίπου, εμποδίζεται να λειτουργήσει με νομικίστικα ή οικονομιστικά προσχήματα, υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας και δεν είναι θέμα τσέπης!!! όπως κυνικά ανάφερε στην Βουλή ο υπουργός της κυβερνητικής προπαγάνδας κ. Ν.Παπάς.
Ο ανεμπόδιστος έλεγχος και η κριτική των αναμειγνυόμενων με τα κοινά και των ασκούντων την εξουσία είναι σωτήριος και για τη Δημοκρατία, και για την υγιή και ομαλή πορεία μιας κοινωνίας, αλλά προ πάντων,για τους ασκούντες την εξουσία.
Ο Δημοσθένης, σε έναν από τους Φιλιππικούς του, έλεγε ότι στα Δημοκρατικά πολιτεύματα τα σφάλματα, οι ατασθαλίες και ο,τι άλλο αρνητικό, επισημαίνονται αμέσως και δημόσια κρίνονται, ελέγχονται και στιγματίζονται αν είναι επικίνδυνα.
Έτσι στο ελεύθερο Δημοκρατικό πολίτευμα μπορεί οι παθογένειες, οι αδυναμίες τους και οι ιδιοτέλειες, μιαν που επισημαίνονται άμεσα και στηλιτεύονται , μπορούν άμεσα και να διορθωθούν, είτε από τους ίδιους τους ασκούντες την εξουσία, είτε από τον ίδιο τον λαό . Αυτό είναι σωτήριο για την Δημοκρατία και την ομαλή πορεία της κοινωνίας, ακόμα και για τους ίδιους ασκούντες την εξουσία, αν έχουν λίγο μυαλό.
Ενώ τα σφάλματα και οι αδυναμίες των δυναστικών καθεστώτων, όσο ο δυνάστης είναι ισχυρός, συγκαλύπτονται και φαινομενικά κερδίζονται οι εντυπώσεις.
Τα σφάλματα όμως και οι αδυναμίες, όσο κι αν συγκαλύπτονται, παραμένουν χαίνουσες πληγές που μετατρέπονται σιγά- σιγά σε θανατηφόρο απόστημα που κάποτε σπάζει, με ολέθρια αποτελέσματα και για τους δυνάστες, κυρίως όμως για τον κάθε πολίτη και ολόκληρη την κοινωνία.
Γι αυτό ο νουνεχής άρχων πρέπει να τιμά και να επιδιώκει τον έλεγχο και την όποια κριτική παρά τον έπαινο και την ιδιοτελή κολακεία.
Κι ακόμα η ισηγορία (το αγορεύειν επί ίσης όροις), μια βασική Δημοκρατική αρχή του προγονικού μας πολιτισμού, πρέπει απλόχωρα να υπάρχει για τον κάθε πολίτη, και όχι μόνο για τα χοντρά πορτοφόλια, όπως ανερυθρίαστα και με κυνικότητα ομολόγησε μέσα στην Βουλή ο αρμόδιος υπουργός κ. Ν. Παππάς.
Κρίμα!!!
ΖΗΣΗΣ ΜΗΤΛΙΑΓΚΑΣ

Φιλόλογος, πρ. Δήμαρχος Σερρών

Μοιραστείτε το

One thought on “Ζήσης Μητλιάγκας . Μέσα ενημέρωσης και δημοκρατία”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top