«Τα είπε όλα στον Ιορδάνη Ξανθόπουλο η Κατερίνα Νότα» Συνέντευξη στο META magazino

13632810_10209855278478991_1180628665_o.jpg

Συνέντευξη : Ιορδάνης Ξανθόπουλος

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΩΤΑ : «Έβαλα πλώρη για άλλα πράγματα»

Δυναμική, δραστήρια, μια γυναίκα που ξέρει τι θέλει και μετασχηματίζει τα όνειρα και τα θέλω της σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ζωής. Ξέρει να βάζει τελεία στο παρελθόν και να ανοίγει καινούριες παραγράφους στο μέλλον. Μια δροσερή παρουσία, που άφησε το αποτύπωμά της στη δημοσιογραφία και έκανε πολλά νέα παιδιά να θέλουν να της μοιάσουν.

Πολυπράγμων, που έκανε τη διά βίου μάθηση πράξη, αφού συνεχώς προσπαθεί να βελτιώσει τις γνώσεις της και να διευρύνει τους ορίζοντές της. Μια σπουδαία δημοσιογράφος, που ομόρφυνε την τηλεόραση και η οποία δυστυχώς με την απουσία της . . . φτώχυνε !

νοτα

1: Πώς ξεκίνησε αυτή η αγάπη για τη Δημοσιογραφία;

Νομίζω είναι δύσκολο να το εξηγήσω γιατί είναι ένα ένστικτο που με ακολουθεί από τα παιδικά μου χρόνια και θα πρέπει να ανασύρω πολύ βαθιές μνήμες. Έχει όμως να κάνει με την πληροφορία και την μετάδοσή της. Από μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου για οτιδήποτε νέο ή συνταρακτικό μάθαινα να βιώνω μία ανεξήγητη ευχαρίστηση όταν ήμουν η πρώτη που μετέδιδα κάποια νέα στην οικογένειά μου. Αργότερα όταν άρχισα να αποκτώ και την ανάλογη συνείδηση για την αξία που έφερε η μεταδιδόμενη πληροφορία έπιανα τον εαυτό μου να γοητεύεται από τις κυρίες και τους κυρίους που έλεγαν δελτία ειδήσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Με καθήλωνε η επιβλητικότητά τους και δεν σου κρύβω ότι τους ζήλευα καθώς αντιλαμβανόμουν τη δύναμη που είχαν στα χέρια τους μέσω της άμεσης ενημέρωσης. Όταν ήρθε η ώρα να συμπληρώσω το μηχανογραφικό μου για τις πανελλαδικές εξετάσεις οι υπόλοιπες σχολές απλά φάνταζαν πολύ συμβατικές για το δικό μου προσωπικό όραμα.

2:Ποια γεύση (μέχρι τώρα) σου έχει αφήσει η ενασχόλησή σου με τη Δημοσιογραφία;

Γλυκόπικρη. Μπορώ να ανασύρω και καλές στιγμές και κακές. Και επιτυχίες και λάθη και αποτυχίες και φιλίες και απογοητεύσεις και μάταιη κούραση αλλά και κούραση που αδιαμφισβήτητα άξιζε τον κόπο. Η εικόνα μου ωστόσο δεν μπορεί να είναι πλήρης επί του επαγγέλματος, διότι ασχολήθηκα μόνο με τα τοπικά ΜΜΕ και οι μικρές κοινωνίες δεν αποτελούν, κατά την άποψή μου, καλή πλατφόρμα για τέτοιου είδους επαγγέλματα. Από ένα σημείο και μετά η εξέλιξη παύει να υφίσταται και δυστυχώς η επανάληψη ξεθωριάζει το κύρος της πληροφορίας. Έχω πιάσει τον εαυτό μου, μετά από αλλεπάλληλες συνεντεύξεις τύπου, να «ενθουσιάζεται» στην είδηση ενός φονικού κι αυτό δεν είναι καλό…

3:Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Πρέπει να ομολογήσω πως θα μπορούσα και πιο δημιουργικά αλλά δίνω άλλοθι στον εαυτό μου με την ιδέα του διαλείμματος μετά από 13 χρόνια στο επάγγελμα. Αφιερώνω λοιπόν όσο περισσότερο χρόνο μπορώ σε φίλους και οικογένεια, αναπληρώνοντας τα κενά που δημιουργούσε η απουσία μου σε γιορτές και αργίες μέσα στις αίθουσες σύνταξης. Διαβάζω όσα περισσότερα βιβλία μπορώ, βλέπω πολύ κινηματογράφο και τις αγαπημένες μου σειρές επιστημονικής φαντασίας και παλεύω καθημερινά με λεξικά στα χεριά στην προσπάθειά μου να γίνω ο νέος γκουρού της μετάφρασης…

4:Σου λείπει η τηλεόραση ;

Μου λείπουν οι συνάδελφοι, μου λείπουν οι συναντήσεις στα ρεπορτάζ, μου λείπει η συναναστροφή με τους Σερραίους και εκείνη η γνώριμη (και για σένα είμαι σίγουρη) δυναμική που μεταδίδει το μικρόφωνο στο χέρι. Μπορεί να ακούγεται ως έπαρση αλλά δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορείς να κάνεις όταν κρατάς το μικρόφωνο στο χέρι. Επίσης μου λείπει η ικανοποίηση μετά το δελτίο, όταν έχουν φύγει πλέον το στρες και η αγωνία, και όχι μόνο έχεις βγει νικητής στην αναθεματισμένη καθημερινή πάλη με τον χρόνο, αλλά έδωσες και την είδηση πρώτος και σε αποκλειστικότητα!!! Κατά τα άλλα η επανάληψη και στασιμότητα της τοπικής θεματολογίας λειτουργεί πλέον για μένα αποτρεπτικά. Στ’ ορκίζομαι αν χρειαζόταν να παρακολουθήσω ποτέ ξανά μία ακόμη σύσκεψη για τα αντιπλημμυρικά της Κερκίνης θα έτρωγα τα έδρανα του διοικητηρίου!!! (χαχαχα)

6:Είσαι μια όμορφη και έξυπνη δημοσιογράφος. Αυτό μήπως «ενοχλεί» ή «φοβίζει» τους άνδρες;

Όχι δεν το νομίζω. Υπάρχουν εκεί έξω εξίσου αξιόλογοι, ευπαρουσίαστοι και έξυπνοι άνδρες που πιστεύω πως θα εκτιμήσουν μία ουσιαστική συζήτηση με μια γυναίκα που μπορεί να επιχειρηματολογήσει και να ανοίξει διάλογο και σε άλλα θέματα πέρα από τις τρέσες μαλλιών, τα βερνίκια νυχιών ή τη μόδα. Τώρα βέβαια αν κάποιους δεν τους βολεύει και δεν μπορούν να διαχειριστούν τον αντίλογο ή μία δυναμική παρουσία δίπλα τους, τόσο το καλύτερο. Ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι.

7: Ποια τα επαγγελματικά σου σχέδια;

Επί του παρόντος παρακολουθώ ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα για μεταφραστές, για το οποίο θα εξεταστώ τον Ιανουάριο του 2017. Αν καταφέρω και περάσω τις εξετάσεις, στόχος μου είναι να εργαστώ ως επαγγελματίας μεταφράστρια. Αγαπούσα από μικρό παιδί τις ξένες γλώσσες, διέθετα μία ιδιαίτερη ευχέρεια στην κατανόησή τους και εφόσον η δημοσιογραφία βρίσκεται αυτό το διάστημα σε «αγρανάπαυση», θεώρησα πως ένας διαφορετικός επαγγελματικός προσανατολισμός, εξίσου αγαπητός, θα μου έκανε καλό.

8:Η δημιουργία οικογένειας τι ρόλο παίζει στη ζωή σου;

Προς το παρόν κανέναν. Πέρασα ξώφαλτσα από αυτό το στάδιο και δεν βιάζομαι να επιστρέψω σύντομα. Αυτό που συνηθίζω να λέω, με αυτά που βλέπω γύρω μου, είναι ότι στα 35 μου έχω ήδη γλιτώσει το πρώτο διαζύγιο. Δεν θέλω βέβαια να είμαι αφοριστική ή απόλυτη, αλλά η αλήθεια είναι πως το μητρικό μου ένστικτο βρίσκεται σε λήθαργο και επειδή είμαι και λίγο ευθυνόφοβη νομίζω πως θα πρέπει να συντρέχουν οι πιο ιδανικές συνθήκες, ώστε να μπω στη διαδικασία να σκεφτώ πως θα δεσμευτώ ισόβια με έναν άνθρωπο για να φέρουμε στον κόσμο άλλους ανθρώπους και πάλι με επιφύλαξη. Μου αρέσει η ζωή μου όπως είναι τώρα, χωρίς ευθύνες, χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις. Αυτό που λέω επίσης όμως είναι… ποτέ μη λες ποτέ…

935141_10202240318829759_1491412519_n 13643756_10209855256598444_1637244244_n

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top