Δήμος Σερρών . Αντιδράσεις από τον Σύλλογο κινητικά αναπήρων για τις δηλώσεις Γκότση

1.gif

Την έντονη αντίδραση του Συλλόγου κινητικά αναπήρων προκάλεσαν οι δηλώσεις του αντιδημάρχου Ηλία Γκότση στις καταγγελίες του προέδρου του Συλλόγου κ Χουβαρδά οτι ο δήμος υποχρεώνει τους ΑΜΕΑ να καταβάλλουν οι ίδιοι το ποσό που απαιτείται για τις πινακίδες που χρησιμοποιούνται για την οριθέτηση  οριοθέτηση των χώρων στάθμευσης .Απαντώντας ο κ Γκότσης μέσα από το δελτίο ειδήσεων του ΔΙΚΤΥΟ τόνισε οτι είναι απόφαση του Δ.Σ Σερρών να πληρώνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες . Αυτό που προκάλεσε όμως ήταν η δήλωση του κ Γκότση οτι το ποσό είναι από 50 εως 100 ευρώ και δεν πρέπει να γίνεται τόση φασαρία 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Συλλόγου  κινητικά αναπήρων

Με μεγάλη μας λύπη παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του αντιδημάρχου Σερρών κ. Γκότση στο δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού του νομού, σχετικά με το ζήτημα της πληρωμής των σημάτων στις αναπηρικές θέσεις στάθμευσης από τους ίδιους τους δικαιούχους, ΑμεΑ. Ζήτημα που γνωστοποίησε ο σύλλογος μας στη σερραϊκή κοινωνία, με σχετικές δηλώσεις στον τύπο, στα πλαίσια  της γενικότερης αποτίμησης της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα άτομα με κινητικά προβλήματα, σε διάφορους τομείς ανάμεσα τους και η μεταφορά και η προσβασιμότητα, με αφορμή τη διεξαγωγή της τακτικής του εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης και την εκλογή των νέων του οργάνων.

Οι δηλώσεις του κ. Αντιδημάρχου «πως κάνετε έτσι για 50 Ευρώ», δείχνουν δυστυχώς πως δεν έχει καμία συναίσθηση της σκληρής πραγματικότητας που βιώνουν τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα. Δεν έχει ιδέα για το υπέρογκο κόστος διαβίωσης που αφορά την αγορά του απαραίτητου ιατρικού, αναπηρικού, φαρμακευτικού εξοπλισμού, μια σειρά από θεραπείες και εξετάσεις, μια σειρά πρόσθετες αγορές αλλά και προσαρμογές που είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε στην καθημερινότητα μας, σε συνδυασμό με τις περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα, την απόλυτη ανεργία που βιώνουμε ως ΑμεΑ και το συνολικό χαντάκωμα που έχουν δεχτεί οι οικογένειες μας από τα γενικότερα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα. Η συνολική εικόνα που υπάρχει σήμερα είναι τα ΑμεΑ να ασφυκτιούν, να φλερτάρουν με τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οπότε ΝΑΙ κ. Γκότση είναι θέμα τα 50 Ευρώ (170 και 120 βέβαια μας κατήγγειλαν ορισμένοι συνάδελφοι) για κάτι τόσο σημαντικό  που μέχρι τώρα δεν πληρώναμε, μέσα στη ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Οι αναπηρικές θέσεις στάθμευσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε το άτομο με κινητικά προβλήματα να μπορεί με αξιοπρέπεια να βγαίνει έξω από το σπίτι του για να καλύψει βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις, να παίρνει μέρος στα κοινωνικά δρώμενα. Η ανάγκη τους προέκυψε από το γεγονός πως οι διοικήσεις των πόλεων δεν ήθελαν ή δεν κατάφεραν να αναμορφώσουν τις πόλεις προσπελάσιμες σε όλους τους κατοίκους τους. Το αναπηρικό κίνημα τα προηγούμενα χρόνια με τους αγώνες του κατάφερε να αποσπάσει αυτές τις θέσεις και να βελτιώσει κάπως την κατάσταση.Οπότε κ. Γκότση η πολιτεία δε μας έδωσε τις θέσεις στάθμευσης για να μας κάνει χάρη, αλλά κάτω από τη δική μας πίεση, δόθηκαν για να μπορούμε να κυκλοφορούμε κάπως και εμείς, μιας και οι πόλεις που η πολιτεία έφτιαξε παραμένουν απροσπέλαστες για εμάς. Γι’΄ αυτό το λόγο είναι τουλάχιστον ανήθικο να προσπαθείτε να στρέψετε την σερραϊκή κοινωνία εναντίον μας επειδή δίκαια διαμαρτυρηθήκαμε για κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, ότι δηλαδή τα άτομα με κινητικά προβλήματα δεν πρέπει να έχουν πρόσθετη επιβάρυνση για τη στάθμευση και τη μεταφορά τους!!!

Όσον αφορά το αν δίνεται κατεύθυνση για συγκεκριμένο κατάστημα από όπου θα γίνει η αγορά των σημάτων, είναι γεγονός που έμμεσα το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο κ. Γκότσης, δικαιολογώντας το με  τη λογική της διευκόλυνσης. Βέβαια οι συνάδελφοι μας ενημέρωσαν ότι σχετική προτροπή υπήρχε και χωρίς να ρωτήσουν. Ενώ υπήρξε και αποτροπή σε μία περίπτωση από κάποιο κατάστημα με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες προδιαγραφές που απαιτούνται για τα σήματα. Εμείς απλά γνωστοποιήσαμε αυτή τη διαδικασία.     

Συνεπώς τα υπόλοιπα περί κακίας και κακεντρέχειας του προέδρου του συλλόγου μας επειδή είπε τα πράγματα με το όνομα τους, θα ήταν απλά ανάξια λόγου, αν δεν έμοιαζαν περιέργως με τις περσυνές δηλώσεις του κ. Λαζόπουλου και δεν είχαν ως σκοπό να μεταφέρουν τη συζήτηση από αντιπαράθεση θέσεων και απόψεων σε βρώμικο παιχνίδι τόσο προσωπικών επιθέσεων όσο και προσπάθειας στοχοποίησης μη αρεστών κοινωνικών ομάδων, ώστε να κρυφτεί η ουσία του ζητήματος και να προκληθεί κοινωνικός αυτοματισμός .

  • Ως σύλλογος καλούμε τον κ. Δήμαρχο να αποστασιοποιηθεί από τις συγκεκριμένες δηλώσεις και να τις καταδικάσει. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα επιδιώξουμε συνάντηση του Δ.Σ. του συλλόγου με το Δήμαρχο για να ζητήσουμε την τροποποίηση της απόφασης με ημερομηνία 28/5/2015 και την απαλλαγή των ατόμων με κινητικά προβλήματα από την αγορά των σημάτων.
  • Καλούμε όλα τα σωματεία, τους συλλόγους και τις συλλογικότητες της πόλης να στηρίξουν το δίκαιο αίτημα μας για δωρεάν και αξιοπρεπή μεταφορά, στάθμευση και προσβασιμότητα.   
  • Καλούμε όλους τους φορείς να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα. Το ίδιο και οι αιρετοί άρχοντες.
  • Καλούμε τα άτομα με κινητικά προβλήματα να σταματήσουν να πληρώνουν μέχρι να έχουμε συνάντηση με τον κ. Δήμαρχο».

 

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top