Σέρρες . Αντιδρά ο σύλλογος γονέων του Μουσικού σχολείου για τα προσφυγόπουλα

-λήψης-2-3.jpg

Αντιδράσεις υπάρχουν από τον σύλλογό γονέων και κηδεμόνων του Μουσικού σχολείου Σερρών για την δημιουργία τμήματος για τα προσφυγόπουλα στους χώρους του σχολείου


Μεταφέρουμε τις ενστάσεις του συλλόγου με επιφύλαξη αν η  ανακοίνωση η οποία διακινείται τις τελευταίες ημέρες είναι γνήσια

Έντονο προβληματισμό μας προκάλεσε ως μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου γονέων του μουσικού σχολείου η τηλεφωνική ενημέρωση που δεχτήκαμε την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου το μεσημέρι από τον διευθυντή ο οποίος μας μεταβίβασε την πληροφορία ότι από την ερχόμενη Δευτέρα στο Μουσικό γυμνάσιο θα αρχίσουν να φοιτούν 42 παιδιά από την δομή φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών που βρίσκεται στη Σέρρες.

Μάλιστα προγραμματίστηκε για την ερχόμενη εβδομάδα και επίσημη ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Άμεσα το Δ.Σ. μας πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση και ζητήθηκε από τον διευθυντή αναλυτική ενημέρωση.

Δύο είναι τα καίρια ζητήματα που μας απασχολούν. 

1. Δεδομένου των άθλιων συνθηκών διαβίωσης όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις αναφορές επιτόπου επισκέψεων αρμόδιων φορέων αλλά και εκπροσώπου του συλλόγου μας γεννάται το ερώτημα εάν για τα παιδιά αυτά εγγυάται κάποιος επίσημος κρατικός φορέας (και όχι Μ.Κ.Ο κτλ.) ότι δεν κινδυνεύουν να γίνουν φορείς ασθενειών προς τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου μας εφόσον θα μοιράζονται κοινόχρηστους χώρους.

2. Γιατί επιλέχτηκε το συγκεκριμένο σχολείο στο να ενταχτούν στο δυναμικό του μαθητές κατά παράβαση του ιδρυτικού νόμου που προβλέπει εισαγωγή μόνο κατόπιν εξετάσεων αδικώντας προκλητικά εκατοντάδες παιδιά που κάθε χρόνο αιτούνται για την εισαγωγή τους και υποβάλλονται σε εξετάσεις.

Για το πρώτο ερώτημα πιστεύουμε ότι αν μη τι άλλο θα υπάρχει θετική ανταπόκριση.Άλλωστε είναι πασιφανές ότι στην αντίθετη περίπτωση μας βάζει όλους σε περιπέτειες.Θεωρούμε πάντως ότι δεν θα χρειαστεί. Εδώ θα τονίσουμε και εμείς από την πλευρά μας την επιτακτική ανάγκη που χρειάζεται για άμεση αποκατάσταση των συνθηκών διαβίωσης που επικρατούν στον καταυλισμό.

Για να μην κρύβουμε τα λόγια μας όλοι αυτοί που ενήργησαν για την αιφνιδιαστική και ανοργάνωτη προσέλευση των ανθρώπων αυτών καθώς και αυτών που έχουν (υποτίθεται !!!!) αναλάβει τον συντονισμό τους πρέπει να πάψουν να αδιαφορούν γιατί ντροπιάζουν και τους εαυτούς τους αλλά δυστυχώς και όλη την Σερραική κοινωνία.Πρόσφατα μάλιστα βιώσαμε δυο ειρηνικές ευτυχώς διαμαρτυρίες τους με μοναδικό τους αίτημα την αξιοπρεπή τους διαβίωση.

Για το δεύτερο ερώτημα που έχουμε ως σύλλογος αλλά και ως γονείς θεωρούμε ότι είναι πιο πολύπλοκο από ότι φαίνεται.

Για το τι είναι το Μουσικό Σχολείο ως θεσμός αλλά και συγκεκριμένα για την τοπική μας και όχι μόνο κοινωνία δεν χρειάζεται να το αναφέρουμε διότι είναι γνωστό.

Αυτό όμως που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό παρά μόνο σε ένα στενό κύκλο είναι το πως καταφέρνει και λειτουργεί αυτό το σχολείο αλλά και ως επί το πλείστον το σύνολο των σχολείων από νηπιαγωγεία έως λύκεια.Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι χωρίς την γενναία χρηματοδότηση των γονέων πολλά σχολεία θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν προβλήματα λειτουργίας εδώ και χρόνια.

Για παράδειγμα στο δικό μας σχολείο αυτό το διάστημα όπως και στα περισσότερα του δήμου μας υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε καθαριστικά είδη,σε αναλλώσιμα ,σε…σε… παρόλα αυτά όμως τα σχολεία φαίνεται πως λειτουργούν κανονικά!!!

Για λόγους λοιπόν που πολύ θα θέλαμε να μάθουμε κάποιοι ελαφρά την καρδία πρότειναν και κάποιοι άλλοι ενέκριναν την ένταξη των ταλαιπωρημένων αυτών παιδιών του καταυλισμού σε ενεργές σχολικές μονάδες με μοναδικό κριτήριο προφανέστατα το κτιριολογικό και το ότι βρίσκονται περιφερειακά της πόλης οπότε και θα περιοριστεί η ενδεχόμενη κοινωνική αντίδραση από μέρους συμπολιτών μας.

Είναι δε άκρως προκλητικό το ότι ενώ οι υπεύθυνοι γνωρίζουν το τεράστιο πρόβλημα που έχουμε σε σχολική στέγη και ότι ακόμη και σήμερα στον δήμο μας λειτουργούν νηπιαγωγεία σε υμιυπόγεια καταστημάτων παρόλα αυτά υποβαθμίζουν τους μαθητές μας και τους μετατρέπουν σε δεύτερης κατηγορίας .

Ταυτόχρονα δε στο ερώτημα πως θα καλυφθούν τα έξοδα μας διαμηνύουν πως θα !!! έρθουν χρήματα από πηγές του εξωτερικού , όταν δεν βρίσκονται μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις που προβλέπονται για την πιστοποίηση των σπουδών των Μουσικών σχολείων και που για χρόνια τώρα αρνούνται να χορηγήσουν ευνοώντας βεβαίως αυτούς που όλοι μας γνωρίζουμε.

Το τίμημα λοιπόν όλων αυτών των άστοχων ενεργειών και αποφάσεων θα είναι εν τέλει να υποβαθμιστούν αδίκως οι σχολικές μονάδες που επιλέχτηκαν και κυρίως το Μουσικό σχολείο που προσφέρει τόσα πολλά στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι την επόμενη σχολική χρονιά θα αναζητούμε υποψηφίους ενώ από τώρα υπάρχει η διάθεση πολλών γονέων για την μεταγραφή των παιδιών τους σε άλλες σχολικές μονάδες!!!!

Επειδή για όλους υπάρχει θεός και επειδή τα παιδιά δεν χρειάζεται να πληρώνουν τα λάθη των μεγάλων και αναφερόμαστε και για τα παιδιά του καταυλισμού αλλά και για τα παιδιά μας είναι καιρός να σταματήσουν οι υποκρισίες και να κοιτάξουν οι υπεύθυνοι και οι αρμόδιοι πρώτα να τους εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και στην συνέχεια σταδιακά να τους παρέχουν οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό αγαθό.

Προτείνουμε την άμεση αναστολή της ένταξης των παιδιών του καταυλισμού στις σχολικές μονάδες που έχουν επιλεγεί και εφόσον εξευρεθούν βιώσιμες λύσεις κατόπιν διαβούλευσης τοπικών φορέων τότε μόνο να πραγματοποιηθούν συντεταγμένα.Στην αντίθετη δε περίπτωση δεν εγγυάται κανείς την ομαλή εξέλιξη και οι έχοντες την ευθύνη αναλαμβάνουν και τα όποια αρνητικά αποτελέσματα υπάρξουν.

Μοιραστείτε το

2 thoughts on “Σέρρες . Αντιδρά ο σύλλογος γονέων του Μουσικού σχολείου για τα προσφυγόπουλα”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top