Αθανάσιος Μπόϊκος .Τα προσφυγόπουλα στα σχολειά μας

kwcb20101104.jpg

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, 7-11-16, ενημερωτική συνάντηση στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, με στόχο την ενημέρωση γονέων και πολιτών για τη φοίτηση προσφυγόπουλων του καταυλισμού Σερρών σε δημοτικά της πόλης (6ο,12ο , 13ο) και στο Μουσικό Γυμνάσιο Σερρών.
Η συνάντηση διοργανώθηκε από τις Διευθύνσεις α/θμιας και β/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών με τη συμμετοχή του συντονιστή Εκπαίδευσης προσφύγων και εκπροσώπου της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας.
Αναλυτική παρουσίαση για τους εμβολιασμούς και τα ιατρικά προαπαιτούμενα των προς εγγραφή μαθητών/ριών έγινε από εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών, ενώ ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου επισήμανε, από νομοθετικής πλευράς, την υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας για παροχή εκπαίδευσης στα παιδιά των προσφύγων.

Η αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου ήταν γεμάτη κόσμο (γονείς, εκπαιδευτικοί, πολίτες) και αναπτύχθηκε ένας μακρύς διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, με βασικό χαρακτηριστικό την αντίδραση κάποιων –γονέων, μάλλον- στη φοίτηση των προσφυγόπουλων. Μια αντίδραση καλυμμένη με το μανδύα του ενδιαφέροντος για τις συνθήκες υγιεινής ή για τα επιπρόσθετα έξοδα των σχολείων (είδη καθαριότητας, μισθοί καθαριστριών κ.ά.). Ήταν έκδηλη η διάθεση αυτών των λίγων, που δεν τόλμησαν να αρθρώσουν έναν ανοιχτά ρατσιστικό – ξενοφοβικό λόγο, να πιαστούν από οποιαδήποτε αστήριχτη δικαιολογία (τραβηγμένη από τα μαλλιά) για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη φοίτηση των μικρών Γιαζίντι.
Στη διαμόρφωση αυτού του κλίματος είχε σαφώς συντείνει και μια απόφαση(😉 του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Σερρών (δε δόθηκε σε δελτίο τύπου, κυκλοφόρησε όμως δυο τρεις μέρες νωρίτερα στο φέις μπουκ), η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ καλούσε την πολιτεία να πάρει πίσω την απόφαση για φοίτηση των προσφυγόπουλων, «απειλώντας» μάλιστα με το ενδεχόμενο ανώμαλων εξελίξεων! Καταλήγοντας, αναφέρει επί λέξει:
«Προτείνουμε την άμεση αναστολή της ένταξης των παιδιών του καταυλισμού στις σχολικές μονάδες που έχουν επιλεγεί και εφόσον εξευρεθούν βιώσιμες λύσεις κατόπιν διαβούλευσης τοπικών φορέων τότε μόνο να πραγματοποιηθούν συντεταγμένα. Στην αντίθετη δε περίπτωση δεν εγγυάται κανείς την ομαλή εξέλιξη και οι έχοντες την ευθύνη αναλαμβάνουν και τα όποια αρνητικά αποτελέσματα υπάρξουν».
Στην ενημερωτική συνάντηση όλοι όσοι ήρθαν με σκοπό να υλοποιήσουν την απόφαση(😉 αυτή λούφαξαν, αφού είδαν ότι δεν τους έπαιρνε να δημιουργήσουν το αντίστοιχο κλίμα. Και αυτό ήδη αποτελεί ένα κεκτημένο για όλους/ες τους/τις Σερραίους/ες. Εδώ δεν περνάει ούτε ρατσισμός ούτε φασισμός. Τα παιδιά των βασανισμένων Γιαζίντι (από τη βασική τρομοκρατία των ιμπεριαλιστικών επιδρομών και τον παράγωγο ισλαμικό φονταμενταλισμό) είναι ευπρόσδεκτα και καλοδεχούμενα στα σχολειά της πόλης μας.

Οι συμπολίτες και συμπολίτισσές μας αγκάλιασαν με τρόπο συγκινητικό τους πρόσφυγες από την πρώτη στιγμή (δύο φορές η «Επιτροπή Αλληλεγγύης Σερρών για τους πρόσφυγες» παρέδωσε σημαντικές ποσότητες ειδών ανάγκης στον καταυλισμό). Το ίδιο, και με περισσότερη ευαισθησία και ανθρωπιά, θα κάνουμε και για τα παιδιά τους.
Σε μας, τους επονομαζόμενους «απλούς πολίτες» (εργάτες, εργαζόμενους, άνεργους και αποκλεισμένους, απελπισμένους, τρομοκρατημένους, εξοργισμένους, σαλταρισμένους …), εναπόκειται πλέον να κρατήσουμε όρθιο το ανάστημα του ανθρώπου. Γιατί οι τσιφλικάδες του κόσμου (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ κ.ά.), παρόλες τις μεγαλόστομες διακηρύξεις τους, μόνο τρόμο, σιωπή και θάνατο μάς ετοιμάζουν. Ο κόσμος ξαναμοιράζεται, σύνορα επαναχαράσσονται, λαοί, εθνότητες και κοινωνίες εξοντώνονται και σβήνουν στο όνομα του καπιταλιστικού κέρδους.
Είμαστε όλοι εν δυνάμει πρόσφυγες. Δείχνοντας αλληλεγγύη ξανακερδίζουμε το κλεμμένο πρόσωπο του ανθρώπου.

Μοιραστείτε το

One thought on “Αθανάσιος Μπόϊκος .Τα προσφυγόπουλα στα σχολειά μας”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top