Δήμος Σερρών : Παραμένει η απόφαση για έξοδα σήμανσης των αναπηρικών θέσεων στάθμευσης

-λήψης-1-6.jpg

Νέα συνάντηση είχαν οι εκπρόσωποι των κινητικά αναπήρων με τον δήμαρχο Πέτρο Αγγελίδη και τον αντιδήμαρχο κ Γκότση σχετικά με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου  για τα  έξοδα την σήμανσης των ιδιωτικών αναπηρικών θέσεων στάθμευσης .Ο σύλλογος των ΑΜΕΑ ζήτησε την  τροποποίηση της απόφασης του Δ.Σ. στις 25/01/2017, με σκοπό την κατάργηση του  πλαφόν των 15.000 Ευρώ οικογενειακό εισόδημα που έβαλε ως προϋπόθεση για την απαλλαγή από τα έξοδα της σήμανσης .

Η ανακοίνωση του συλλόγου ΑΜΕΑ 

Στις 07/02/2017 πραγματοποιήσαμε νέα συνάντηση με τον κ. Δήμαρχο Σερρών (Πέτρο Αγγελίδη) και τον αρμόδιο κ. αντιδήμαρχο (Ηλία Γκότση). Εκεί θέσαμε εκ νέου το αίτημα για συνολική απαλλαγή των δικαιούχων ΑμεΑ, από τα έξοδα την σήμανσης των ιδιωτικών αναπηρικών θέσεων στάθμευσης. Τονίσαμε πως δε συμφωνούμε με την εισαγωγή εισοδηματικών ή άλλων κριτηρίων. Κατόπιν ζητήσαμε τροποποίηση και της απόφασης του Δ.Σ. στις 25/01/2017, με σκοπό την κατάργηση του απαράδεκτου πλαφόν των 15.000 Ευρώ οικογενειακό εισόδημα που έβαλε ως προϋπόθεση για την απαλλαγή από τα έξοδα της σήμανσης. Επιμείναμε στη θέση μας για την ανάγκη επιστροφής στην προ 27/05/2015 κατάσταση, κατά την οποία κανένα ΑμεΑ δεν πλήρωνε για τη σήμανση της ιδιωτικής θέσης στάθμευσης.

Θέση μας είναι πως η εισαγωγή εισοδηματικών ή άλλων κριτηρίων στις παροχές της πολιτείας προς τα ΑμεΑ είναι άστοχη, απαράδεκτη και επικίνδυνη. Αντίστοιχη άποψη έχουμε και στο θέμα της παροχής ιδιωτικής θέσης στάθμευσης, με όλο το πακέτο που αναγκαστικά τη συνοδεύει όπως η σήμανση.

Οι αναπηρικές θέσεις στάθμευσης αποτελούν βασική ανάγκη για τα ΑμεΑ. Χωρίς αυτές είναι αδύνατο να κυκλοφορήσουμε στην πόλη. Τα ΑμεΑ δεν έχουμε τη δυνατότητα, όπως οι σωματικά υγιείς άνθρωποι, να παρκάρουμε τα οχήματα μας μακριά από τις κατοικίες μας. Αν θέλουμε να βγούμε και να μπούμε στα σπίτια μας τα οχήματα μας πρέπει να είναι παρκαρισμένα κοντά τους. Σε όλη τη χώρα συσσωρευμένα προβλήματα χρόνων καθιστούν αδύνατο το παρκάρισμα των ΑμεΑ κοντά στην κατοικία τους δίχως ιδιωτικές θέσεις στάθμευσης. Τέτοια προβλήματα είναι οι κακοτεχνίες στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, η απαράδεκτη πολεοδομική δόμηση, το κυκλοφοριακό κ.α.

Άρα η πολιτεία δεν κάνει κάποια επιπλέον παραχώρηση όταν μας δίνει αυτές τις θέσεις. Απλά πράττει το αυτονόητο! Διασφαλίζει και στους ανάπηρους πολίτες τη δυνατότητα πρόσβασης και μετακίνησης στην πόλη. Παραχωρεί και σε εμάς ένα δικαίωμα που έχουν όλοι οι σωματικά υγιείς άνθρωποι. Το δικαίωμα αυτό, αν και αυτονόητο, χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες και σκληροί αγώνες για να ξεκινήσει να υλοποιείται. Ενώ ακόμη βρισκόμαστε μακριά από την επιθυμητή κατάσταση.

Δεν ευθύνεται η σωματική αναπηρία του οποιουδήποτε συμπολίτη μας για τα χάλια που εξακολουθούν να έχουν οι πόλεις της χώρας και άρα για την ανάγκη ύπαρξης ιδιωτικών αναπηρικών θέσεων στάθμευσης. Συνεπώς είναι άδικο και οπισθοδρομικό να πληρώνουν τα ΑμεΑ τις συνέπειες από την κατάσταση που επικρατεί στις πόλεις. Είναι άδικο να πληρώνουμε για την πρόσβαση και τη μετακίνηση μας επειδή απλά και μόνο είμαστε ανάπηροι. Ζητάμε όπως και όλοι οι υπόλοιποι συμπολίτες μας να μην χρειάζεται να πληρώσουμε για να κυκλοφορήσουμε στην πόλη.

Ο κ. Δήμαρχος και ο κ. αντιδήμαρχος επέμειναν στην ανάγκη ύπαρξης εισοδηματικών κριτηρίων. Επιχειρηματολόγησαν πως δεν είναι σωστό ΑμεΑ με εισοδήματα εκατομμυρίων Ευρώ να απαλλάσσονται από τα έξοδα της σήμανσης. Παράλληλα μας μετέφεραν το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε προς τις παροχές που απολαμβάνουν τα ΑμεΑ στη συνεδρίαση της επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου και στο ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο. Πληροφορηθήκαμε πως πρωταγωνιστής σε αυτό ήταν ο κ. Αναστασιάδης από τη δημοτική παράταξη του κ. Μηλίδη.

Απαντάμε:

Η πλειοψηφία των ΑμεΑ ανήκει σε οικογένειες εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματιών που το οικογενειακό τους εισόδημα σπάνια  ξεπερνά τις 50.000 το χρόνο. Αν το Δημοτικό Συμβούλιο ήθελε να προστατέψει αυτές τις οικογένειες και να στοχοποιήσει τους πλούσιους δε θα έβαζε πλαφόν στις 15.000 Ευρώ το χρόνο αλλά πολύ ψηλότερα.

Κριτήριο οικογενειακό εισόδημα 15.000 Ευρώ το χρόνο σημαίνει: Μια τετραμελής οικογένεια στην οποία ανήκει ανήλικο τέκνο με σοβαρή τετραπληγία και το οποίο λαμβάνει το ανώτερο επίδομα των 740 Ευρώ το μήνα (8.880 το χρόνο), δε δικαιούται δωρεάν σήμανση της θέσης στάθμευσης, εάν ο ένας από τους δύο γονείς εργάζεται με μισθό μεγαλύτερο των 510 Ευρώ το μήνα (6120 το χρόνο).

Οι πλούσιες οικογένειες ΑμεΑ (βιομήχανοι ή εφοπλιστές για τους οποίους μίλησαν οι κ. Αγγελίδης και Γκότσης) σαφέστατα και πρέπει να συνεισφέρουν από τον πλούτο τους στην ελληνική πολιτεία. Όμως να συνεισφέρουν ως πλούσιοι και όχι ως ανάπηροι. Να μην εξαιρούνται από τις παροχές που δίνει η πολιτεία στα ΑμεΑ. Παράλληλα όμως, όπως και στους υπόλοιπους πλουσίους (εφοπλιστές, βιομηχάνους κ.α.), να φορολογούνται περισσότερο οι πηγές των τεράστιων εισοδημάτων τους, δηλαδή τα κέρδη των επιχειρήσεων τους.

Η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στις παροχές ΑμεΑ είναι η κερκόπορτα για την περικοπή και την κατάργηση τους. Οι δήμοι βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία. Κανείς δεν εγγυάται πως το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος των 15.000 Ευρώ θα μείνει σταθερό. Αύριο μπορεί να χειροτερέψει ακόμη και να γενικευτεί σε όλους με τη δικαιολογία του περιορισμού των δαπανών.

Τέλος ενημερώνουμε το Σερραϊκό λαό πως οι όποιες παροχές λαμβάνει ένας χρονίως πάσχον ούτε κατά διάνοια δεν αναπληρώνουν τα έξοδα που απορρέουν από το πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν έως τις 3000 Ευρώ μηνιαίος. Είναι αδύνατο άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας να επιβιώσουν μόνο με αυτές τις παροχές χωρίς τη στήριξη των οικογενειών τους. Ιδιαίτερα σήμερα που οι ασκούμενες πολιτικές των κυβερνήσεων τις περιόρισαν σημαντικά.

Επιμένουμε στην ανάγκη άμεσης διόρθωσης της σε βάρος μας αδικίας,

  • Ζητάμε να τροποποιηθεί άμεσα η απόφασης του Δ.Σ. στις 25/01/2017 και να καταργηθούν όλα τα κριτήρια για την απαλλαγή των ΑμεΑ από τα έξοδα της σήμανσης.
  • Καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις και όλους τους δημοτικούς συμβούλους να έρθουν σε επαφή μαζί μας. Τους καλούμε να ακούσουν με προσοχή την τοποθέτηση μας και να ενημερωθούν για τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα τα ΑμεΑ. Στη σημερινή αρνητική για τα ΑμεΑ συγκυρία το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να βρίσκεται μαζί και όχι απέναντι από εμάς.  

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top