Σέρρες :Μήνυμα Παυλόπουλου στη Βουλγαρία για τα κλεμμένα κειμήλια (ΦΩΤΟ)

proedros-dimokratias-45.jpg

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Εκκλησία του Χριστού που παροικεί στις Σέρρες εόρτασε τη σύναξη των Αγίων ενδόξων μεγαλομαρτύρων Θεοδώρων παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Η υψηλή παρουσία του Προέδρου συνδέεται αφενός με τον θρησκευτικό εορτασμό της ιεράς μνήμης των αρχαίων προστατών και εφόρων της πόλεως των Σερρών, Μεγαλομαρτύρων Θεοδώρων, αφετέρου με την επέτειο συμπληρώσεως εκατό ετών από της πικράς απογυμνώσεως της Εκκλησίας των Σερρών από των ιερών κειμηλίων της από τους βόρειους γείτονές της (Βούλγαρους).

Στον πολυαρχιερατικό Εσπερινό στον εορτάζοντα παλαίφατο, βυζαντινό, Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, και του κυριάρχου Επισκόπου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, ο οποίος υποδέχθηκε στην είσοδο του Ναού τον πρώτο πολίτη της χώρας.

Μετά την Ακολουθία των πρώτων Χαιρετισμών προς την Κυρία Θεοτόκο ο Ποιμενάρχης των Σερρών κ. Θεολόγος προσφωνόντας τον εξοχώτατο κ. Πρόεδρο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη βίαιη απουσία των Ιερών Κειμηλίων και χειρογράφων τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι ομόδοξοι γείτονές μας αρνούνται επιμόνως και παρά πάσαν έννοιαν δικαίου την επιστροφή των κλαπέντων Μητροπολιτικών μας χειρογράφων και κειμηλίων. Δεν μνησικακούμεν, δεν επιθυμούμεν να αναξέσωμεν πληγάς του παρελθόντος. Δεν διεκδικούμε τί το αλλότριον της αιματοποτίστου ιστορίας μας, την εθνικής, πνευματικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τείνομεν συγχωρητικώς και μεγαθύμως χείρα φιλίας, αγάπης και δημιουργικής συνεργασίας προς εκείνους που όλως αναιτίως επλήγωσαν αυτόν τον μαρτυρικόν και ελληνικώτατον, από της αυγής της ιστορίας, τόπον».

Ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που αποτελεί τον ακατάβλητο εγγυητή του πολύτιμου Δημοκρατικού μας πολιτεύματος, τον τίμιο εργάτη της ενότητας και ομοψυχίας του Λαού μας, του εκφραστή των διαχρονικών πνευματικών αξιών και παραδόσεων του Λαού μας και του απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ι. Μητροπόλεως Σερρών ήτοι τον χρυσούν Σταυρό μετά Αστέρος του Αγίου Νεομάρτυρος Νικήτα, συμπολιούχου των Σερρών και του πρόσφερε αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας της Κυρίας Θεοτόκου της Οδηγήτριας, η οποία φυλάσσεται στο Εκκλησιαστικό Κημηλιαρχείο.

Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ο παλαίφατος Ναός των Αγίων Θεοδώρων αποτελεί κομμάτι του πολιτισμού μας αλλά συγχρόνως κομμάτι και κόσμημα της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας.

Σχετικά με το αίτημα να επιστρέψει η Βουλγαρία τα ιερά κειμήλια που εκλάπησαν πριν εκατό χρόνια από τον παλαιό μητροπολιτικό ναό των Σερρών ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως αυτά είναι “αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και της Ορθοδοξίας, αλλά και της Χριστιανοσύνης εν γένει”.

Παρατήρησε ότι “η φίλη χώρα Βουλγαρία είναι μέλος της Ε.Ε. και με την αποφασιστική συμπαράσταση της Ελλάδας και καθένα κράτος – μέλος της οφείλει να γνωρίζει αφενός ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στηρίζεται πρωτίστως στο νεύμα και τον Πολιτισμό και, αφετέρου, ότι η τήρηση των κανόνων του ευρωπαϊκού πολιτισμού συνιστά κριτήριο ως προς το κατά πόσο μια ευρωπαϊκή χώρα τιμά εμπράκτως την ιδιότητα της ως πραγματικού κράτους – μέλους της Ε.Ε.”

Ο κ. Παυλόπουλος παρέστη και στην εξαιρετική και θαυμάσια εκδήλωση λόγου, μέλους και ιστορικής μνήμης, που έγινε στην αίθουσα “Αστέρια” του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών για την επέτειο των 100 χρόνων από την αρπαγή των ιερών κειμηλίων με τίτλο «Λήθης αναίρεσις» .

Η Εκδήλωση περιελάμβανε ομιλία του διακεκριμένου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτη Σκαλτσή με θέμα «Ψυχής Άκος, Κειμήλια πίστεως και πολιτισμούς της Εκκλησίας των Σερρών» και τραγούδια που ερμήνευσε έξοχα η χορωδία της Ι. Μητροπόλεως «Αγγέλων Φωνές» υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Κουβακλή με θέμα τη Μακεδονία.

Η εκδήλωση έκλεισε με απόσπασμα της ομιλίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου για τη Μακεδονία που τόσο αγάπησε, για τα ιερά της και αιματοβαμένα χώματα της, για τη Μακεδονία που θα σώσει την Ελλάδα!

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, οι Βουλευτές Αφροδίτη Σταμπουλή, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Φωτεινή Αραμπατζή, Μιχάλης Τζελέπης, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος της πόλης Πέτρος Αγγελίδης κ.α.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

 

Χρήστος Καναρόπουλος

romfea.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top