Διάβαση Πεζών : Πρόταση για τις πράξεις εισφοράς στο Αλιμπέκιοϊ

-πεζών-2013.png

Η πράξη εφαρμογής στην περιοχή Αγίου Αθανασίου (Αλημπέκϊοι), που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το 1998, ξεκίνησε η υλοποίησή της το 2000, κυρώθηκε το 2008 και ολοκληρώθηκε με την καταχώριση της στο Κτηματολογικό Γραφείο Σερρών το 2015 (πλην όμως δεν οριστικοποιήθηκε, αφού υπάρχουν ακόμη εκκρεμείς διορθωτικές και δικαστικές πράξεις), αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μη εφαρμόσιμης διοικητικής πράξης.

Ας δούμε κάποιους, από τους πολλούς λόγους, που η εφαρμογή αυτής της πολεοδομικής μελέτης καθίσταται, για τις επόμενες πολλές δεκαετίες, μη υλοποιήσιμη και συνάμα αντί να επιλύει δημιουργεί επιπρόσθετα οικονομικά, κοινωνικά και ιδιοκτησιακά προβλήματα στους κατοίκους του Αγίου Αθανασίου.

Α.  Η γειτονιά του Αγίου Αθανασίου ήταν την περίοδο της έναρξης διαδικασίας πολεοδόμησής της, η μόνη ίσως αναπτυσσόμενη πληθυσμιακά (με πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα) περιοχή των Σερρών.
Η πρωταρχική ανάγκη των κατοίκων της ήταν (και παραμένει) η στέγαση παλαιών και νέων οικογενειών που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, και φυσικά των αυτονόητων για όλους εμάς τους «άλλους», υποδομών (Δίκτυα Ύδρευσης, Αποχέτευσης, Ομβρίων, Ασφαλτόδρομοι, Πεζοδρόμια, Πρασίνο κ.α)
Η γκετοποίηση, αποτέλεσμα μιας, άλλοτε υποβόσκουσας, άλλοτε φανερής, ρατσιστικής αντιμετώπισης, των μονίμων κατοίκων από τις πολιτικές, δημοτικές και διοικητικές αρχές, που εμφανίζονταν με την μορφή της εσκεμμένης εγκατάλειψης της περιοχής (έλλειψη υποδομών, αδιαφορία στα προβλήματα κ.α.), σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, την έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας των ακινήτων, την έλλειψη διαθέσιμης για ανοικοδόμηση γης, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ προβλημάτων, στο οποίο η ολοκλήρωση της πολεοδομικής μελέτης, αντί να αμβλύνει τις αντιθέσεις και συγκρουσιακές συνθήκες, «πυροδότησε το φυτίλι».

Β.  Οι δημοτικοί παράγοντες που πρότειναν και ψήφισαν στο Δημοτικό Συμβούλιο την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης, δεν έλαβαν υπόψη  τους, ούτε την γεωγραφική θέση της περιοχής, ούτε την  κοινωνική και οικονομική κατάσταση του πληθυσμού, ούτε τις πραγματικές ανάγκες των μόνιμων κατοίκων της περιοχής του Αγίου Αθανασίου. Έτσι αντί να τους αποδοθούν τακτοποιημένα ιδιοκτησιακά και οικονομικά οικόπεδα, δέσμευσαν πολύτιμη γη για την δημιουργία γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ,  για την δημιουργία εκατοντάδων θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων, παρόλο που δίπλα υπάρχει ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Παπαλουκά που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες για αθλητικούς χώρους και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων. Δέσμευσαν πολύτιμη γη για την κατασκευή Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου, αν και λίγα μέτρα βορειότερα στην περιοχή της Σιγής υπάρχουν και λειτουργούν νεόδμητα κτήρια Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου, στερώντας πολύτιμη ιδιόκτητη γη από κατοίκους  που θα μπορούσε να λύσει στεγαστικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής Αγίου Αθανασίου.

Δεν χρειάζεται παρά να ρίξει κανείς μια μόνο ματιά στον πίνακα ιδιοκτητών και στον χάρτη των οικοπέδων της Πράξης Εφαρμογής για να κάνει τον ισολογισμό ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ – ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ – ΚΧ – ΚΦ., θα καταλάβει ότι η Πολεοδομική Μελέτη ΑΠΕΤΥΧΕ.

333 εγγραφές στον πίνακα είναι ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ
225 οι γνωστοί ιδιοκτήτες που έλαβαν ενημερωτικά σημειώματα από Δήμο Σερρών
196 οικόπεδα είναι  ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ
154 οικόπεδα είναι τακτοποιημένα (εκ των οποίων τα 35 ανήκουν στον Δήμο Σερρών, τα 3 είναι του ΟΕΚ και τα 3 είναι της Εκκλησίας), δηλαδή
113 ιδιόκτητα οικόπεδα φέρονται στον πίνακα τακτοποιημένα.

Έφθασαν ακόμη στο σημείο να προβλέπουν τη διάνοιξη δρόμων, οι οποίοι περνάνε μέσα από κατοικίες και τις γκρεμίζουν. Κατοικίες οι οποίες κτίστηκαν με νόμιμη άδεια οικοδομής δύο (2) μόλις χρόνια πριν την έναρξη της μελέτης.
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε μερικές δεκάδες τέτοια παραδείγματα εσφαλμένης εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης  στη   περιοχή Αγίου Αθανασίου.
Εκείνο που ήταν γνωστό σε όλους και στους κατοίκους της περιοχής αλλά και στους δημοτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, ήταν ότι αυτή η μελέτη δεν έλυσε προβλήματα –αντίθετα δημιούργησε περισσότερα- και ότι αυτή η πολεοδομική μελέτη δύσκολα θα  εφαρμοστεί.
Η προχειρότητα στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων της περιοχής έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση στους κατοίκους της περιοχής Αγίου Αθανασίου, ότι αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Νοιώθουν «όμηροι» στις δήθεν «καλές υπηρεσίες» διαφόρων πολιτικών παραγόντων, και πάνω απ’ όλα δεν διαπιστώνουν ότι δεν λύνονται βασικά προβλήματα των ανθρώπων της γειτονιάς τους.

Γ.  Στα δέκα (10) χρόνια από την έγκριση μέχρι την κύρωση και 17 χρόνια μέχρι την καταχώριση της στο Κτηματολογικό Γραφείο Σερρών, παρήλθαν τέσσερις (4) δημαρχιακές αρχές (Μητλιάγκα, Μωυσιάδη, Βλάχου και Αγγελίδη), δαπανήθηκαν   από τον Δήμο Σερρών μερικές δεκάδες χιλιάδες Ευρώ, έγιναν αρκετές αλλαγές μελετητικών γραφείων και συχνές παρατάσεις για την παράδοση της μελέτης μέχρι το τέλος του 2014 και ακόμη δεν ολοκληρώθηκε η πολεοδομική μελέτη (εκκρεμούν τροποποιήσεις όπως το Ο.Π.753, δικαστικές αποφάσεις και φυσικά οι διορθωτικές πράξεις από την Περιφέρεια Κ.Μ.).
Η διαδικασία που επιλέχθηκε για την πολεοδόμηση της περιοχής είχε ως αποτέλεσμα την εμφανέστατη και χωρίς υπαιτιότητα των κατοίκων, καθυστέρηση ολοκλήρωσης της μελέτης. Ως συνέπεια αυτού ήταν αμέσως μετά την ολοκλήρωση και καταχώριση της μελέτης, να βρεθούν οι κάτοικοι του Αγίου Αθανασίου στην δίνη της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουν η χώρα και οι κάτοικοι της, με  αποτέλεσμα την από δυσχερέστερη θέση, αντιμετώπιση των αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων που δημιούργησε η καταχώριση στο Κτηματολογικό Γραφείο Σερρών, της πράξης εφαρμογής.

Δ.   Η ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων της πράξης εφαρμογής, όχι μόνον δεν έλυσε τα οξυμμένα στεγαστικά προβλήματα των κατοίκων της περιοχής  Αγίου Αθανασίου, αλλά ανέδειξε τα ακόμη σοβαρότερα ιδιοκτησιακά προβλήματα που χαρακτηρίζουν γενικά την περιοχή και τα οποία ήταν γνωστά για πάρα πολλά χρόνια, σε όλους τους υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες. Ενδεικτικό του προβλήματος αποτελεί η ανάρτηση της μισής περίπου έκτασης των ακινήτων της περιοχής του Αγίου Αθανασίου ως «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ», αφού οι κάτοχοι των ακινήτων δεν απέκτησαν ποτέ τίτλο, ούτε από το Δημόσιο, που φαίνεται να διεκδικεί αυτές τις εκτάσεις (κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την όμορη περιοχή 40Μαρτύρων και Σφαγείων), ούτε μετά από δικαστικές αποφάσεις.

Ε.  Η «ομηρία» των κατοίκων της περιοχής  Αγίου Αθανασίου συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, αφού ακόμη και μετά την καταχώριση της κυρωμένης πράξης εφαρμογής, τα προβλήματα παραμένουν άλυτα για ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων. Ούτε να οικοδομήσουν μπορούν, ούτε να μεταβιβάσουν, ούτε να αγοράσουν και γενικότερα δεν επιτρέπεται να κάνουν καμιά νόμιμη πράξη, εξ αιτίας της έλλειψης τίτλων.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εξωθούνται από την ίδια την πολιτεία ( και όχι γιατί είναι στη φύση τους και στη κουλτούρα τους) σε αυθαίρετες και παράνομες οικοδομικές εργασίες και γενικότερα σε παραβάσεις του πολεοδομικού κώδικα, προκειμένου να λύσουν βασικές στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς τους ή των νέων οικογενειών που δημιουργούνται συνεχώς.
Σήμερα επιπλέον μετά και την βεβαίωση των χρεών των ιδιοκτητών στην ΔΟΥ Σερρών είναι ορατός πια ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουν κατασχέσεις, μη έκδοση φορολογικών ενημερώσεων με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες και άλλους.

ΣΤ. Στο δυσβάστακτο στις σημερινές συνθήκες οικονομικό κόστος της πολεοδομικής μελέτης, έρχεται να προστεθεί και το κόστος επίλυσης του προβλήματος της έλλειψης τίτλων ιδιοκτησίας για ένα αρκετά μεγάλο αριθμό κατοίκων  της περιοχής  του Αγίου Αθανασίου. Τα Δικαστικά, Φορολογικά (χρησικτησία) και Κτηματολογικά (δικαιώματα καταχώρισης) έξοδα,  αυξάνουν υπέρογκα το τελικό ποσό που απαιτείται για την απόκτηση και καταχώριση τίτλου κυριότητας. Και μάλιστα όχι πια στην αξία του ως αγρού, αλλά ως οικοπέδου πολύ μεγάλης αξίας (100 ευρώ ανά μέτρο).

Εμείς ως «Διάβαση Πεζών» θεωρούμε ότι

Α. Η πράξη εφαρμογής στην περιοχή Αγίου Αθανασίου (Αλημπέκϊοι), απέτυχε οριστικά και τελεσίδικα στον στόχο και στα προβλήματα που θεωρητικά καλείται να πετύχει και να λύσει,

Β. η λύση που προτείνεται από την επιτροπή που συγκρότησε στην τελευταία συνεδρίασης του το  Δημοτικό Συμβούλιο, δεν λύνει τα πραγματικά προβλήματα των ιδιοκτητών και κατοίκων της περιοχής

και προτείνουμε το σημερινό δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει

α. την καταρχήν επιθυμία του για ακύρωση  της Πράξης, ως αναποτελεσματική, άδικη οικονομικά αντιλαϊκή και έντονα αντικοινωνική και

β. να προτείνει (εάν το παραπάνω δεν καταστεί εφικτό στην παρούσα φάση) προς το Υπουργείο, την Περιφέρεια και την επιτροπή καθορισμού ως τιμή μονάδας αποζημίωσης την σχέση 1 Ευρώ/τ.μ. , ως συμβολικό τίμημα για να αναδείξει τα σοβαρότατα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που βιώνουν οι ιδιοκτήτες και κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Αθανασίου  και για να δηλώσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της και την στήριξή τους απέναντι στην αντιλαϊκή και αντικοινωνική εισπρακτική πολιτική των κυβερνήσεων που καταστρέφει την περιουσία και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες τους.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top