Σέρρες : Εκτός σχεδόν όλοι οι παραγωγοί από τα βιολογικά λόγω Natura

landscape1.jpg

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για την τρέχουσα επικαιρότητα και τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες έκανε ο ΑγροΤύπος με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Σερρών κ. Νίκο Ρόιδο. Όπως ανέφερε ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι έχει εκδοθεί η ΚΥΑ που προβλέπει τους όρους για τη σύσταση Ομάδων Παραγωγών, το σημαντικό είναι να γίνει η προκήρυξη των προγραμμάτων τα οποία θα μπορούν να εκμεταλλευτούν οι Ομάδες. Αναφορικά με το πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας ο κ. Ρόιδος εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί παρά το γεγονός ότι υπήρξαν 2000 αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «απ’ ότι φαίνεται οι περισσότεροι θα μείνουν εκτός λόγω Natura».

K. Ρόιδο μετά την έκδοση της ΚΥΑ για τη σύσταση Ομάδων Παραγωγών που βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που απαιτούνται από τη ΔΑΟΚ Σερρών;

Δεν έχει γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση, όμως οι συστάσεις επιτροπών στις ΔΑΟΚ και τις Περιφέρειες είναι το διαδικαστικό κομμάτι. Η ουσία είναι να προκηρυχθούν τα σχετικά προγράμματα που θα ωθήσουν τον κόσμο να κάνει Ομάδες Παραγωγών. Για παράδειγμα το Μέτρο 9 το οποίο το περιμένουμε κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο. Επίσης είναι τα σχέδια βελτίωσης που πιθανόν να έχουν πρόβλεψη για πριμοδότηση των Ομάδων Παραγωγών. Εν πάσει περιπτώσει όλα είναι στην αρχή και δυστυχώς όπως καθυστερούν όλα τα προγράμματα καθυστερούν και αυτές οι διαδικασίες. Εμείς είχαμε εκδώσει ένα Δελτίο Τύπου για να δώσουμε το ερέθισμα στον κόσμο να ασχοληθεί να έρθει σ’ εμάς και να ρωτήσει.

Πριν την έκδοση της ΚΥΑ με τις λεπτομέρειες σύστασης Ομάδων υπήρχαν τέτοιες στον Νομό σας;

Δυστυχώς υπήρχαν μόνο δύο ομάδες παραγωγών βιομηχανικής τομάτας οι οποίες περιήλθαν σε απραξία, έκλεισαν οι φάκελοί τους πριν από τέσσερα χρόνια και δεν έχουμε καμία Ομάδα. Υπάρχει μια κινητικότητα με κάποια αρωματικά φυτά ενώ έχουμε δει ότι έρχεται στην επικαιρότητα το βαμβάκι. Θα μπορούσαμε λοιπόν να οργανώσουμε Ομάδες Παραγωγών για το βαμβάκι, θα πρέπει να ανανεωθεί και ο στόλος των βαμβακοσυλλεκτικών μηχανών που είναι ένα πρόβλημα, τα μηχανήματα εδώ έχουν παλιώσει πάρα πολύ. Επίσης υπάρχει και το παράδειγμα της μηδικής. Μια τέτοια Ομάδα δραστηριοποιείται στη Θεσσαλία, θα μπορούσαμε να το δούμε κι εμείς.

Ποιο ήταν το ενδιαφέρον των παραγωγών για το πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας;

Στον νομό μας έγιναν αιτήσεις από 2000 παραγωγούς. Ενώ λοιπόν ξεσηκώσαμε τον κόσμο, στην περιοχή μας έχουμε και 2-3.000 παραγωγούς μηδικής και όλοι θέλησαν να μπούνε, πλήρωσαν οι παραγωγοί σε μελετητές, έρχεται το ΥπΑΑΤ και λέει ότι θα εντάξει τις περιοχές Natura, κάτι που σημαίνει «γενικό λεπίδι» σ’ εμάς, σχεδόν όλος ο νομός δεν θα ενταχθεί. Επιπλέον πως ο κόσμος θα δηλώσει τα χωράφια του αν δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τη Βιολογική Γεωργία. Οι Νέοι Αγρότες και η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει δραματικά. Όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν ξεκαθαρίσει πριν ξεκινήσουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ ώστε ο καθένας μετά να πάρει τις αποφάσεις του.

http://www.agrotypos.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top