ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σερρών : Εσείς τι λέτε; Υπάρχουν άλλοι ασθενείς κρατούμενοι εκτός του Άκη

antarsya-serres_logo_25-701x406-960x540-960x540.jpg

Την ώρα που σύσσωμο το μιντιακό, δικαστικό και πολιτικό κατεστημένο ασχολείται με την αποφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου για λόγους υγείας, άλλους κρατούμενους και κρατούμενες τους αντιμετωπίζει άνισα και αντεκδικητικά, αφήνοντάς τους να «σαπίζουν» στην αφάνεια της διακριτικής του ανυπαρξίας.

Άνθρωποι με σοβαρότατες παθήσεις όπως κακοήθειες τελικού σταδίου, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιοπάθειες, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ανεπαρκώς αντιμετωπιζόμενες λοιμώξεις, ασθενείς με μοσχεύματα, κατάκοιτοι και μη αυτοεξυπηρετούμενοι, υπερήλικες 80 ετών και άνω, στοιβάζονται, απομονώνονται και καταδικάζονται περαιτέρω σε μια πρωτόγονη εξαθλίωση, καταπατάται κάθε στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα, εν έτει 2017 στις φυλακές της χώρας μας. Η μεταχείριση αυτή ισοδυναμεί με εν δυνάμει θανατική ποινή, καθώς κρατούνται σε νοσοκομειακά σωφρονιστικά καταστήματα-κολαστήρια, παρά την άκρως επιβεβαρυμένη υγεία τους και παρότι υπάρχουν ακόμη και διατάξεις που, όπως φαίνεται, δεν αφορούν όλους τους κρατούμενους!

Άνθρωποι, που έχοντας εκτίσει τον προβλεπόμενο χρόνο ποινής και με βεβαιωμένες από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) αναπηρίες άνω του 67%, δικαιούνται βάσει νομικών διατάξεων αποφυλάκιση, βλέπουν τα νόμιμα αιτήματά τους να απορρίπτονται συνεχώς, με έωλο, καταχρηστικό και αυθαίρετο τρόπο από τα Συμβούλια Φυλακών. Το αποτέλεσμα είναι να καταδικάζονται επί της ουσίας εκ νέου σε στέρηση της ελευθερίας τους, και με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν πεθάνει τα τελευταία χρόνια στο κατ’ ευφημισμόν αποκαλούμενο «νοσοκομείο» των φυλακών Κορυδαλλού, όπου επικρατεί οικτρή κατάσταση: όπως έχουν καταγγείλει πολλές φορές οι ίδιοι οι κρατούμενοι, επιτροπές δικαιωμάτων, συλλογικότητες ιατρικού προσωπικού, πρόκειται για ένα πραγματικό κολαστήριο, όπου οι θάνατοι κρατουμένων, που σε άλλες συνθήκες θα είχαν σωθεί, αποτελούν τακτικό φαινόμενο!

Όλα αυτά για ακόμη μια φορά υπενθυμίζουν πως η αστική τους Δικαιοσύνη και ο σωφρονισμός που επιβάλλει, δε μπορεί –γιατί δεν θέλει- να συμπεριφερθεί σε όλους με τον ίδιο τρόπο. Αντιθέτως, ακόμη και στη φυλακή αναδεικνύει ευνοούμενους κρατούμενους και «ξεχασμένους ανθρώπους».

 

Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ:

Υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των ασθενών κρατουμένων.

Απαιτούμε από τις δικαστικές αρχές να εφαρμοστούν οι διατάξεις που προβλέπουν την αποφυλάκιση των ασθενών κρατουμένων

Καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να τερματίσει τα αδιέξοδα που έχει επιβάλλει στις φυλακές και τα σωφρονιστικά νοσηλευτικά καταστήματα (με ανύπαρκτες υποδομές χωρίς καμία νοσηλευτική και ιατρική μέριμνα, με έλλειψη προσωπικού, με υπερδιπλάσιους ασθενείς από την χωρητικότητα τους), αδιαφορώντας για τις τραγικές καταστάσεις της διαβίωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατουμένων! Καλούμε τα ΜΜΕ να ασχοληθούν με τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top