Δήμος Αμφίπολης : Ακόμη περιμένουν την υπουργό πολιτισμού κ Λυδία Κονιόρδου

ayra-708.jpg
Το παρασκήνιο μια επίσκεψης που ματαιώθηκε μια μέρα πριν, πιθανότατα επειδή ο Τύμβος Καστά, είναι πλέον σε κακό χάλι, με ευθύνη της παρούσας ηγεσίας του ΥΠΠΟ
 
Οι εκδηλώσεις στους Φιλίππους το περασμένο Σαββατοκύριακο με αφορμή την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς έγιναν η αφορμή για να βρεθεί στην Καβάλα η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, η υπουργός Λυδία Κονιόρδου και η γενική γραμματέας Μαρία Βλαζάκη.

Στο πλαίσιο αυτού του ταξιδιού προγραμματίστηκε και η επίσκεψη στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη για να γνωρίσει το μνημείο η κ. Κονιόρδου. Μόνο να θυμίσουμε ότι οι δύο προκάτοχοί της στην θέση, επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τόσο ο Νίκος Ξυδάκης, όσο και ο Αριστείδης Μπαλτάς δεν έχασαν την ευκαιρία να το επισκεφτούν.

Μια ημέρα όμως πριν την επίσκεψη στην Καβάλα, η «γνωριμία» της κ. Κονιόρδου με το μνημείο στον Τύμβο Καστά, πήρε αναβολή, για να μη μιλήσουμε για ματαίωση.

Ποιος ήταν όμως ο λόγος γι’ αυτή την απόφαση; Σίγουρα δεν ήταν οι πολύ κακές σχέσεις της κ. Κονιόρδου με την κ. Βλαζάκη, οι οποίες ώρες – ώρες φτάνουν και στο να μην μιλιούνται, αν αληθεύουν οι πληροφορίες.
Τι ήταν όμως; Δύο ήταν οι λόγοι που η κ. Κονιόρδου δεν γνώρισε το ταφικό μνημείο στην Αμφίπολη.

1.Η κ. Κονιόρδου ήρθε την Καβάλα την Κυριακή το πρωί. Η εκδήλωση των Φιλίππων ήταν στην 12 το μεσημέρι και αναχώρησε από το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» στις 10 το βράδυ. Αυτό σημαίνει ότι  υπήρχε επαρκής χρόνος για μια επίσκεψη, οπότε άλλο ήταν το εμπόδιο.
Το Σαββάτο το βράδυ σε ξενοδοχείο της Καβάλας, ο Δήμος Καβάλας παρέθεσε δείπνο προς τιμή των καλεσμένων του, αλλά και όσων παραγόντων εργάστηκαν για την σύνταξη του φακέλου για την ένταξη των Φιλίππων στην UNESCO.
Εκεί λοιπόν σχηματίστηκε κάποια στιγμή μια «αρχαιολογική παρέα», όπου το κεντρικό πρόσωπο ήταν η κ. Βλαζάκη και κύριο θέμα… η Αμφίπολη. Η συζήτηση ξεκίνησε από το 2014 και τα όσα έχουν προηγηθεί γύρω από την διάσημη ανά τον κόσμο ανασκαφή.
Στο «μενού» υπήρχαν και ειδικές αναφορές σε κάθε έναν εκ των συντελεστών της ανασκαφής, τις οποίες όμως δεν υπάρχει λόγος να τις μεταφέρουμε καθώς υπάρχει μεγάλη δόση κουτσομπολιού και κακεντρέχειας, μαζί φυσικά με τις γνωστές θέσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς και ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα.

Αξίζει μόνο η υπόμνηση ότι μαζί με το όνομα της Αμφίπολης ακούστηκε και πάρα πολλές φορές και αυτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 
Όπως μας μετέφερε λοιπόν μέλος της εν λόγω παρέας, κάποια στιγμή η κ. Βλαζάκη, η οποία δεν μιλούσε και πάρα πολύ, ανέφερε ότι το μνημείο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα στατικής φύσης και είναι πολύ επικίνδυνο να εισέλθουν μέσα πάνω από 2 – 3 άτομα γιατί υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι ατυχήματος, να τους πέσει δηλαδή αν καταλάβαμε καλά, το μνημείο στο κεφάλι!!! Επιπλέον, η κ. Βλαζάκη αρκέστηκε να πει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα κάνεΙ ότι μπορεί, αρκεί βέβαια να βρεθούν τα αναγκαία χρήματα μέσα από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg και ΕΣΠΑ.
Οι παρόντες στην εν λόγω συζήτηση αποκόμισαν την εντύπωση – αν δεν κάνουμε λάθος – ότι ο χρόνος δουλεύει ενάντια στο μνημείο και κάθε μέρα που περνάει, με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν τα πράγματα γίνονται και πιο δύσκολα.
Να θυμίσουμε ότι στο φετινό ΑΕΜΘ η αρχαιολόγος και ανασκαφέας της Αμφίπολη Κατερίνα Περιστέρη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μνημείο, επισημαίνοντας ακόμη και το γεγονός ότι από την υγρασία έχουν αλλάξει χρώμα οι καρυάτιδες και έχουν γίνει πράσινες από τη μούχλα.
 
Επίσης στην συνέντευξη που παραχώρησε η κ. Περιστέρη είχε επισημάνει ότι πέραν της απουσίας κάθε συντήρησης του μνημείου, δεν λειτουργούν ούτε τα καταγραφικά μηχανήματα που έχουν τοποθετηθεί εντός, για να ελέγχουν την υγρασία και την στατική επάρκεια του μνημείου.
 
Ως εκ τούτου αν όντως τα πράγματα είναι έτσι ακριβώς, μια επίσκεψη της υπουργού δεν θα είχε να προσφέρει τίποτα και θα έδινε αφορμή για αρνητικά σχόλια.
Σε συνομιλία που επιχείρησε να έχει το «Χ» με την κ. Βλαζάκη κατά την διάρκεια της παρουσίας της στην Καβάλα, μεταξύ όλων των άλλων, τις θέσαμε δύο θέματα για την Αμφίπολη προς σχολιασμό, το ένα αφορούσε το πότε θα ξεκινήσουν τα έργα και το δεύτερο γιατί σταμάτησε η μελέτη των οστών. Και στα δύο η απάντηση της ήταν ότι αρνείται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο!!!

2.Ο δεύτερος λόγος που δεν έγινε η επίσκεψη στην Αμφίπολη, είναι ότι η ηγεσία του ΥΠΠΟ ήθελε να μείνει στο εορταστικό κλίμα της επιτυχίας των Φιλίππων, αν και δεν είχε καμία συμμετοχή σε αυτή και πιστώνεται εξ ολοκλήρου στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ειδικά στην πρώην γενική γραμματέα Λίνα Μενδώνη, ενώ στην περίπτωση της Αμφίπολης δεν έχει να επιδείξει τίποτα περισσότερο από απαξίωση και ολιγωρία.
Θεόδωρος Αν. Σπανέλη
 
 
xronometro.com

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top