Ζαχαρίας Κατσάνης: Λάθος οι επαναληπτικές Πανελλήνιες εξετάσεις τον Σεπτέμβριο

katsanis_zaxarias.jpg

Με ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας  κ. Κώστα Γαβρόγλου  ο Πρώην Πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Σερρών  κ Ζαχαρίας Κατσάνης  .Χαρακτηρίζει λανθασμένη την απόφαση του υπουργείου να ορίσει τις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο

Η Επιστολή του κ Κατσάνη

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Απευθύνομαι σε σας με όλον το σεβασμό στο θεσμικό ρόλο σας ως Υπουργού και αποδέχομαι ότι λόγοι ευαισθησίας που στοχεύουν στην προάσπιση του κύρους των Πανελλαδικών Εξετάσεων σας οδήγησαν στην πρόσφατη απόφασή σας που προβλέπει ότι οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών που δηλώνουν ασθένεια σε κάποιο μάθημα θα γίνονται τον Σεπτέμβριο και εξαρχής σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Ο στόχος της απόφασής σας για μείωση του αριθμού των μαθητών που εκ του πονηρού δηλώνουν ασθένεια είναι προφανής.

Ωστόσο, κ. Υπουργέ, αυτή η απόφασή σας μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και «εγκληματική». Χρησιμοποιώ βαρύτατη έκφραση, αλλά σκεφτείτε το εξής ενδεχόμενο: Ένας μαθητής δίνει τα τρία πρώτα μαθήματα, εκτιμά ότι έγραψε «άριστα» και αρρωσταίνει βαριά πριν δώσει το τέταρτο μάθημα. Γνωρίζοντας ο μαθητής αυτός ότι, αν απουσιάσει, θα δώσει το Σεπτέμβριο εξαρχής όλα τα μαθήματα, με ενδεχόμενο να μην καταφέρει να γράψει εξίσου καλά και να μην εισαχθεί στη σχολή που επιθυμεί, είναι πολύ πιθανό να αψηφήσει τον κίνδυνο και να μην απουσιάσει από την εξέταση του τέταρτου μαθήματος. Αυτό όμως μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του.

Ελάχιστες οι πιθανότητες μεν, υπαρκτές δε.

Επίσης δεν πρέπει να αγνοήσουμε το ενδεχόμενο κάποιοι μαθητές να επιδιώξουν να δώσουν όλα τα μαθήματα τον Σεπτέμβριο είτε γιατί έχουν καταληφθεί από άγχος είτε γιατί είναι ανέτοιμοι και θα θελήσουν να εξασφαλίσουν επιπρόσθετο χρόνο τριών μηνών για να προετοιμαστούν καλύτερα.

Τέλος, κ. Υπουργέ, δεν πρέπει να παραβλέψουμε και κάτι άλλο: Όσοι μαθητές δε γράψουν καλά στα πρώτα μαθήματα μάλλον θα μπουν στον πειρασμό να δηλώσουν ασθένεια στη συνέχεια, για να έχουν ακόμη μια ευκαιρία στη νέα εξαρχής εξέτασή τους. Και έτσι όχι μόνο δε θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών που θα δηλώσουν ασθένεια, αλλά τουναντίον θα αυξηθεί και μάλλον σημαντικά. Οπότε είναι προφανές ότι η εφαρμογή της απόφασής σας θα καταλήξει μπούμερανγκ.

Κύριε Υπουργέ,

Οι παραπάνω σκέψεις μου θεωρώ ότι είναι αρκετές να σας πείσουν ώστε να ξανασκεφτείτε την εν λόγω απόφασή σας και να την ανακαλέσετε.

Ζαχαρίας Κατσάνης

Πρώην Πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Σερρών

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top