Ανδρέας Ανδρεάδης :Θετική η απόφαση για την εικονική αυτοπαραγωγή ηλιακής ενέργειας.

-002.jpg

Μια νέα Υπουργική Απόφαση που υπογράφτηκε στις 8 Μαϊου, δημιουργεί νέα δεδομένα στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, αφού επιτρέπει σε αγρότες, σε Δήμους και σε νομικά πρόσωπα κοινής ωφέλειας να προβούν σε εγκατάσταση φωτοβολταικών με το σύστημα της εικονικής αυτοπαραγωγής net-metering. http://www.imerisia.gr/article.asp…
Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για τους ΟΤΑ να αξιοποιήσουν τις οροφές των σχολικών συγκροτημάτων προκειμένου να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα που θα καλύπτουν τις ανάγκες πολλών δημοτικών κτιρίων σε ηλεκτρική ενέργεια.
Επίσης δικαίωμα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος αποκτούν και οι αγρότες της χώρας μας. οι οποίοι μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στα χωράφια, στα θερμοκήπια και στις μονάδες (έως 20 κιλοβατώρες σε κάθε αγροτική παροχή) προκειμένου να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους.
Είναι μια θετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης
(καθυστερημένη βέβαια γιατί ο σχετικός νόμος που ήταν εν αναμονή της εφαρμοστικής Υ.Α. είχε ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2014) και αξίζει να τη δουν οι δικαιούχοι-πρόσωπα και φορείς-που πιο πάνω αναγέρθηκαν.
Πρέπει να επεκταθεί μάλιστα σε περισσότερες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.
Γιατί αν η εικονική αυτοπαραγωγή επιτραπεί σε όλη την κοινωνία, τότε π.χ. ένα νοικοκυριό που διαμένει σε διαμέρισμα χωρίς κατάλληλο χώρο τοποθέτησης του φωτοβολταϊκού θα μπορεί να το τοποθετήσει σε άλλο κτίριο (π.χ. εξοχικό) ή να αγοράσει πάνελ σε κάποιο κοινόχρηστο φωτοβολταϊκό πάρκο (π.χ. ιδιώτη ή συνεταιριστικό) και να συμψηφίσει την παραγωγή με τον μετρητή κατανάλωσης στο διαμέρισμα.
Ας υποδεχθούμε θετικά λοιπόν τη νέα «πράσινη» Υπουργική Απόφαση και ας διεκδικήσουμε τη διεύρυνσή της και τη χρηματοδότησή της. Για να έχουν πρόσβαση στον ήλιο -τον σημαντικότερο πόρο της Ελλάδας- και άλλες κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα οι ευπαθείς που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση και την ενεργειακή φτώχεια.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top