Τύποι των Σερρών που έγραψαν ιστορία (Μέρος 4ο)

tzanakaris-2017-07-01-0002.jpg

Συνεχίζουμε με το 4ο μερος του αφιερώματος στους τύπους των Σερρών που έγραψαν τη δική τους ιστορία στην καθημερινότητα των Σερραίων.

Παναγιώτης ο… καράτε

Για αρκετά χρόνια από τους πλέον χαρακτηριστικούς τύπους της πόλης των Σερρών ήταν ο Παναγιώτης ο… καράτε, που φορούσε τη χαρακτηριστική ζώνη των… εφτά νταν! στη μέση του και όταν είχε κέφια την παρουσία του τη συνόδευε με ασκήσεις επίδειξης καράτε.

Ο Παναγιώτης ο… καράτε σε επίδειξη ισχύος του

Ο Τζίτζικας

Ο Τζίτζικας, που κέρδισε το παρατσούκλι του από έναν σχετικό συριγμό που άφηνε συνεχώς με το στόμα του. Ήταν χωλός και μόνιμος συνοδός κηδειών με το στεφάνι που κρατούσε στην κορυφή από ένα κοντάρι να είναι το μοναδικό που… ανεβοκατέβαινε λόγω του ελλειψοειδούς τρόπου περπατήματός του. Ο Τζίκας πέθανε γέρος κι ανήμπορος στο Γηροκομείο.

Οι “Τζίτζικας” και Στράτος σε χαρακτηριστικό εσταντανέ

Ο Αλέξανδρος Καρακώστας

Ο Αλέξανδρος Καρακώστας, ένας θηριώδης καθηγητής θεολογίας και για πολλά χρόνια αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης που προαλειφόταν ακόμη και για Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αν δεν… διεκδικούσε το δικαίωμα στην… σεξουαλική διαφορά.

Ο Αλέξανδρος Καρακώστας, πριν τον αποσχηματισμό του

Δίδαξε για χρόνια στο 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Σερρών και αργότερα σε κάποιο Γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης απ΄ όπου απολύθηκε και ταυτόχρονα αποσχηματίστηκε ύστερα από σχετικές καταγγελίες.

Όσο χρόνο διακονούσε την ιεροσύνη ασχολήθηκε με τη συγγραφή με πλέον αξιόλογο βιβλίο του το “Πάθος και Ανάσταση”.

Ο Αλέξανδρος Καρακώστας ως φαντάρος στο ΚΕΝ Κορίνθου στις 21 Ιανουαρίου 1952

Υστερα από τον αποσχηματισμό του μετέβη στη Γερμανία όπου δούλεψε εργάτης σε ένα εργοστάσιο εμφιαλώσεως αναψυκτικών. Στη συνέχεια προσχώρησε σε κάποια θρησκευτική… σέχτα, ενδύθηκε με κόκκινα ράσα και άρχισε να ασκεί το θρησκευτικό λειτούργημα σε βάρος των ανυποψίαστων μεταναστών.

Καταγγέλθηκε για δεύτερη φορά και αναγκάστηκε να επιστρέψει στα Σέρρας όπου ασχολήθηκε με τη διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και ιδίως τη μετάκληση τραγουδιστών και τη διοργάνωση συναυλιών.

Ήταν απόλυτος γνώστης των θρησκευτικών ζητημάτων, εκπληκτικός ρήτορας και φοβερά ετοιμόλογος. Όταν κάποτε γνωστός Σερραίος δημοσιογράφος βλέποντάς τον να πίνει τον καφέ του, προσπάθησε να τον περιπαίξει ρωτώντας τον:

– Πως τον… παίρνετε κύριε καθηγητά;

Εκείνος του απάντησε αστραπιαία:

-Όπως και η γυναίκα σας κύριε δημοσιογράφε!

Χάθηκε πρόωρα από καρδιακό επεισόδιο.

Ο Βασιλάρας

Άλλοι χαρακτηριστικοί και ιδιαίτερα αγαπημένοι τύποι ήταν ο Βασιλάρας ο κουλουρτζής, φίλαθλος του Πανσερραϊκού και μόνιμος συνοδός της ομάδας στα εκτός έδρας παιχνίδια του.

Όταν σε έναν αγώνα διαβάθμισης για την άνοδο του Πανσερραϊκού στην Έδεσσα του έκανε παρατήρηση κάποιος χωροφύλακας λέγοντάς του ότι αν δεν καθίσει φρόνιμα θα τον πάει στο τμήμα εκείνος του απάντησε:

Ο πολύ αγαπητός στους Σερραίους “Βασιλάρας” στην πλάτη φιλάθλου ενώ πανηγυρίζει για κάποια νίκη του Πανσερραϊκού

Μήπως νομίζεις ότι πεταλώνω τζιτζίκια στα Σέρρας; Κουλούρια πουλάω!

Υπήρξε μόνιμος συνοδός του Σταύρου Λύμπου με πλέον εντυπωσιακή τη συμμετοχή του στο πούλμαν που κατέφθασε στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης τυλιγμένο σε ένα πανό που έγραφε “Πανσερραϊκός το βρέφος Γίγας”

Η Ωραία του πέραν και ο “τσιχλίμαγκας Γιαννίκος”.

Άλλοι χαρακριστικοί τύποι ήταν η Ωραία του πέραν, η αδερφή του Κώστα (δες φωτογραφία του σε προηγούμενο φύλο της εφημερίδας μας) που τον συνόδευε σε όλες σχεδόν τις περιπλανήσεις του στην πόλη έχοντας έναν συνεχή διαπληκτισμό μαζί του και ο “τσιχλίμαγκας Γιαννίκος”.

Ο τσιχλίμαγκας Γιαννίκος σε χορευτική φιγούρα στη μέση του δρόμου. Στο βάθος καθισμένοι ο ποδοσφαιριστής Π. Μουταφίδης (αριστερά) και ο Βασίλης Καραογλάνης (δεξιά) ιδιοκτήτης του επίσης θρυλικού ζαχαροπλαστείου “Βιεννέζικον”.

Προπολεμικά έζησαν στα Σέρρας και άλλοι χαρακτηριστικοί τύποι όπως ο Πάσκος, ο ψευτοπαλικαράς της ταβέρνας, ο Mπαρμπαγιάννης με τις αλησμόνητες καντσονέτες του, ο μπάρμπα-Γιώργης ο Tσιγαράς αλλά και ο καπετάν Mπέλλας ο καφετζής, που υπερηφανευόταν να δείχνει την…κασατούρα του από τα χρόνια της τουρκοκρατίας και του Mακεδονικού Aγώνα αλλά και άλλοι πολλοί.

Όπως επίσης πολλοί έζησαν και στα χρόνια που ακολούθησαν και τους οποίους δεν ήταν δυνατόν να καταγράψουμε.

Βασίλης Τζανακάρης

 

www.anexartitos.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top