Αφροδίτη Σταμπουλή : Κάποιους τους ενδιαφέρει να «καταγγέλλουν» τον ΣΥΡΙΖΑ

stabouli_vouli.jpg

Πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε μεταξύ της Σερραίας βουλευτριας του Σύριζα και του μέλους της Διάβασης Πεζών κ Θόδωρου Καστρινού . Αφού μετά την ανταπάντηση του η βουλευτρια επανέρχεται με νέα τοποθέτηση 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Κ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ 

Επειδή, προφανώς, όποιος δεν θέλει να καταλάβει το νόημα ενός κειμένου, όσες «αναγνώσεις» και να κάνει θα επιμείνει στη διαστρέβλωσή του, αναγκάζομαι να επανέλθω, έχοντας υπ’ όψη και το τελευταίο έγγραφο του ΤΕΘΑ, ώστε να διευκρινισθούν τα εξής:

1)«Με αφετηρία το άρθρο 13 του ν.4407/2016» αν οι χώροι είχαν περάσει στην Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων θα ήταν υποχρεωτική για την παραχώρησή τους στο Δήμο η αντιπαροχή του 5% της αντικειμενικής αξίας τους, η οποία για το άθροισμα  Παπαλουκά και Εμμανουήλ Παππά είναι 18.288.000 ευρώ, τουτέστιν  914.400 ευρώ, ποσό που  αντιστοιχεί π.χ. σε ελάχιστα  από τα αχρησιμοποίητα κληροδοτήματα του Δήμου. Αυτό ισχύει, βέβαια, εφ’ όσον ο Δήμος απεμπολήσει την κυριότητά του στο στρατόπεδο Παπαλουκά, διότι αν διεκδικήσει και πετύχει την οριστική της κατοχύρωση, η αντιπαροχή πέφτει περίπου στο μισό. Ο συλλογισμός χρησιμεύει σαν μέτρο σύγκρισης για να τεκμηριωθεί το πόσο απαράδεκτη είναι η παράδοση για  οικοπεδοποίηση των 45 στρεμμάτων, αντικειμενικής αξίας 6.500.000 ευρώ μετά την πολεοδόμησή τους, δηλαδή το 35% της αντικειμενικής αξίας του αθροίσματος των δύο στρατοπέδων,  στην οποία επιμένει ο Δήμαρχος.                                                                                                   

 2)Από τη στιγμή που οι χώροι δεν έχουν περάσει στην Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι εφικτή η παραχώρησή τους χωρίς αντάλλαγμα, άρα και χωρίς οικοπεδοποίηση των 45 στρεμμάτων, και «η απόδοσή τους εξ ολοκλήρου στην τοπική κοινωνία» όπως ζητά και το δελτίο τύπου της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ στις 22/7/2016. Όποια και αν είναι η μορφή της παραχώρησης, είναι προς το συμφέρον του Δήμου η κατοχύρωση της κυριότητάς του τόσο στο Παπαλουκά όσο και σε οποιοδήποτε τεμάχιο γης του έχει παραχωρηθεί μετά το 1929, γι’ αυτό και διατυπώθηκε η απεύθυνση στο ΤΕΘΑ να παραιτηθεί από κάθε σχετική αγωγή. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με αυτό, ούτε η Διάβαση Πεζών απ’ όσο γνωρίζω.

 3)Προφανώς δεν έχω καμία αντίρρηση για την «άμεση αξιοποίηση των εκτάσεων που κατέχει με νόμιμο τρόπο ο Δήμος Σερρών και βρίσκονται μέσα στα πρώην στρατόπεδα, χωρίς να συζητήσει το σχέδιο αξιοποίησής τους και χωρίς να ζητήσει την έγκριση του ΤΕΘΑ», ούτε βέβαια υποστηρίζω την οποιαδήποτε εμπορική εκμετάλλευσή τους, ώστε και καμία συζήτηση για την κατανομή κερδών που δε θα υπάρξουν να μην έχει νόημα . Απλώς δεν θεώρησα αναγκαίο να συμπεριλάβω μια τέτοια διακήρυξη σε ένα κείμενο που είχε άλλη στόχευση.

4) Είναι εντυπωσιακό ενεργοί πολίτες, που ασχολούνται και με θέματα διοικητικά, νομικά κτλ να  αγνοούν ότι οι Υπουργικές Αποφάσεις, όπως αυτές που αφορούν πολεοδομικές ρυθμίσεις,  περνάνε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης ΧΩΡΙΣ να συζητηθούν στη Βουλή. Άρα κανείς/μία βουλευτής/τρια ούτε τις αποδέχεται, ούτε προβάλλει αντιρρήσεις.  Επίσης, οι αποφάσεις αυτές είναι εύκολο να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή από τον/τους αρμόδιο/ους  Υπουργό/ούς, ύστερα από γνωμοδότηση του αρμόδιου σώματος, στην προκειμένη περίπτωση  του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών. Για να συμβεί αυτό, αρκεί να πειστεί ο απαραίτητος αριθμός συμβούλων, πράγμα που, όμως, δεν είναι έργο βουλευτή/τριας.                                                                                                                              

 5)Η κινητικότητα, που αναπτύσσεται τελευταία γύρω από το θέμα των στρατοπέδων, αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για δημοτικές παρατάξεις, φορείς, πολίτες «να συμβάλουν με τις απόψεις, τις θέσεις και την αγωνιστική τους στάση στην επίτευξη του κοινού στόχου, που είναι η πλήρης απόδοση των πρώην στρατοπέδων του νομού Σερρών στους δήμους και κατ’ επέκταση στους κατοίκους», όπως λέει και το γνωστό δελτίο τύπου της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από εκείνους οι οποίοι, ενώ υψώνουν  «φωνή» (πότε και ποιος, αλήθεια, προσπάθησε να τους «φιμώσει»;) για να κερδηθούν τα στρατόπεδα  χωρίς «ούτε μέτρο επί πλέον δόμηση», στην πράξη αποδεικνύουν ότι περισσότερο τους ενδιαφέρει να «καταγγέλλουν» τον  ΣΥΡΙΖΑ- και όχι όλον, παραδόξως- αφήνοντας στο απυρόβλητο όσους ακριβώς αυτή τη «δόμηση» βάζουν σε προτεραιότητα.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top