Δήμος Σιντικής : Μια δεύτερη ανάγνωση της επιστολής Μακάριου

-λήψης-1.jpg

Επιστολή προς τον δήμο Σιντικής απέστειλε ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος  όπου απαριθμεί τα προβλήματα της πόλης του Σιδηροκάστρου . Διαβάζοντας όμως την επιστολή διαπιστώνω οτι η αφορμή στάθηκε όπως αναφέρει ο ίδιος ο Μητροπολίτης οτι ο δήμος δεν απάντησε στην πρώτη του επιστολή με την οποία ζητούσε να του παραχωρηθούν 


α) Παραχωρηθεί στη Μητρόπολη έκταση 10 στρεμμάτων γης για την ανοικοδόμηση νέου Γηροκομείου 

β) Γίνει στην Μητρόπολη η παραχώρηση λειτουργίας   των καλοκαιρινών κέντρων του ρέματος του Κρουσοβίτη 

γ) Να δοθεί στην Μητρόπολη  άδεια δημιουργίας και εγκαταστάσεως τελεφερίκ στο κάστρο του Σιδηροκάστρου

Επίσης με την δευτερή επιστολή ο Μητροπολίτης ζητά πέρα των άλλων να του παραχωρηθεί 

α) η δεύτερη αίθουσα που υπάρχει στα λουτρά Σιδηροκάστρου για να γίνει γηροκομείο

β) Το στρατιωτικό κτίριο της Λέσχης που το θέλει  για Γραφεία της Μητροπόλεως 

η Επιστολή Μακάριου 

«Αγαπητέ μου Κύριε Δήμαρχε και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Σας γράφω την παρούσαν μου χωρίς να έχω πρόθεση να πολιτευθώ ή να σας αντιπολιτευθώ, επειδή πολλοί θα βρεθούν και θα παρεξηγήσουν είτε το θάρρος της γνώμης μου είτε τις προτάσεις μου για το κοινό καλό . Σας γράφω με πάρα πολύ αγάπη για δύο λόγους .
1ον) Να σας παραπονεθώ γιατί στην επιστολή μου προς  σάς και το Δημοτικό σας Συμβούλιο  πρό μηνών  με τις προτάσεις μου για παραχώρηση στη Μητρόπολη 10 στρεμμάτων γης για την ανοικοδόμηση νέου Γηροκομείου την παραχώρηση των καλοκαιρινών κέντρων του ρέματος του Κρουσοβίτη και την άδεια δημιουργίας και εγκαταστάσεως τελεφερίκ στο κάστρο του Σιδηροκάστρου, όχι μόνον δεν λάβατε οιανδήποτε θέση ή απόφαση θετική ή αρνητική αλλά ούτε καν συζητήσατε τα θέματα αυτά στο  Δημοτικό Συμβούλιο  ούτε και μου απαντήσατε γραπτώς διά τα κατ’ εμέ ούτως ώστε και εγώ δεόντως να πράξω.
2ον) Σας γράφω για να θέσω υπ’ όψιν σας προβλήματα φλέγοντα που τα γνωρίζετε βεβαίως άλλ’όμως απασχολούν όλη την τοπική κοινωνία του Σιδηροκάστρου και εμέ προσωπικώς ως πρώτον Εκκλησιαστικόν πολίτην της περιοχής.
  α) Η καθαριότητα της πόλης  είναι πλημμελεστάτη. Μόνη η αποκομιδή των σκουπιδιών δεν είναι αρκετή.
β) Όλα τα πεζοδρόμια τα οποία εν πολλοίς είναι ανισόπεδα πρέπει και να ανακατασκευαστούν και να  δενδροφυτευτούν.
γ) Η πλατεία Σιδηροκάστρου μένει αναξιοποίητη επί δεκαετίες ενώ θα έπρεπε να είναι ένα στολίδι. Κέντρο και πόλος έλξης.
δ) Η κοίτη του Κρουσοβίτη από άνωθεν έως κάτω  είναι μία εξελισσόμενη βόμβα. Σε πιθανή βροχή ή καταστροφική πλημμύρα θα είναι βεβαία και ουδείς θα μπορεί να προβλέψει τις ζημιές που θα προξενήσει.
Τα χόρτα πλέον που εφηύσαν  έγιναν δέντρα και δάσος ολόκληρο. Δεν θέλει μόνο καθάρισμα  αλλά και να πετροκτισθεί και να γίνουν πλάι της κοίτης και πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι για τον κόσμο
ε) Το νησάκι ό,τι πιο ακαλαίσθητο ίσως πρέπει να φύγει ή να αναδιαμορφωθεί .Τα λιμνάζοντα νερά ,τα χόρτα και τα σκουπίδια κάτω από αυτό είναι πάρα πολλά.
στ) Η διάσπαση των λαϊκών αγορών χάριν των  διεκδικήσεων κάποιων Συμβούλων   για ίδιον  όφελος και στις μικρότερες κωμοπόλεις αδυνατίζει την εμπορική κίνηση του Κεντρικού Πόλου  που είναι το Σιδηρόκαστρο.
ζ) Τα  σχολεία Σιδηροκάστρου ενώ πλησιάζει η έναρξη των  μαθημάτων  αφέθησαν στο έλεος των. Δεν θα συνεχιστεί το έργο;
η) Η πλατεία των Ποντίων και η  δεύτερη πλατεία συνοικισμού μετά το Κέντρο Υγείας δεν πρέπει να αναδιαμορφωθούν;
Η Ιερά Μητρόπολις μόνη  και εξ’ ιδίων έφτιαξε την πλατεία της Αγίας Ζώνης και μάλιστα την διατηρεί  και δενδροφυτευμένη και καθαρή χωρίς πολλά έξοδα.
θ) Ο δρόμος κάθοδος της λιτανείας από την Αγία Ζώνη μέχρι και την πλατεία ούτε στα χειρότερα χωριά μας. Κοτέτσια ,αποθήκες και κυρίως σκότος όταν μάλιστα τόσος κόσμος ανεβαίνει και κατεβαίνει κατά την πανήγυρη. Δέν πρέπει να καθαρισθεί, να φωτισθεί;
ι) Η είσοδος της Πόλης από τον κύκλο και μέχρι την πλατεία του Ηρώου δεν πρέπει να διαμορφωθεί  σε πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους και να είναι χώροι ξεκούρασης και αναψυχής;
ια) Το Ηρώον ,χώρος  μνήμης και αναφοράς. Γιατί να είναι στην άκρη, εγκαταλελειμμένο, απεριποίητο;
Ιβ) Αν βγούμε και παραέξω θα σας έλεγα τα Λουτρά Σιδηροκάστρου. Μα είναι δυνατόν τέτοια πηγή εσόδων να αφήνεται στο έλεος του Θεού και των εργαζομένων με συνεχές παθητικό; Η  πρότασή μου αυτή μπορεί να αδυνατίζει το ενδιαφέρον για τα Λουτρά Αγκίστρου που ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη πλην όμως το κοινό καλό επιβάλλει τα Λουτρά Σιδηροκάστρου να γίνουν τα πρώτα σε όλη την Ελλάδα τη στιγμή που είναι δίπλα σε εθνική οδό και μάλιστα με δική τους έξοδο.
Δώσατε μου εάν είναι δυνατόν  το  δεύτερο κτίριο των Λουτρών να το αξιοποιήσω.Θα ήτο ιδανικό για Γηροκομείο.
ιγ) Τα οδοστρώματα όλα θέλουν τεράστιες επισκευές. Δείτε τον δρόμο από Ευαγγελίστρια έως το Χορτερό, και θα με δικαιολογήσετε.
ιδ) Ο βραδινός φωτισμός, επίσης. Δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούμε το βράδυ σε μία πόλη χωρίς ζωή μέσα στο σκοτάδι.
ιε) Τα καλοκαιρινά κέντρα δεν έπρεπε πάση θυσία να λειτουργήσουν;Eίναι πρόβλημα μόνον  Δασαρχείου ή όλων μας. Εδώ και τόσα χρόνια  ενεκρώθει η πόλις  και το καλοκαίρι την κίνηση την πήραν οι γειτονικές κωμοπόλεις και τα χωριά. Πού θα δουλέψουν και πού θα διασκεδάσουν τα παιδιά μας;
ιστ) Ο δρόμος  μπροστά από τον Μητροπολιτικό ναό δεν θέλει συνεχή φροντίδα; Είναι η Μητρόπολη, τα Γραφέια και τόσα άλλα.
ιζ) Βέβαια το χειρότερο όλων είναι ο δρόμος μπροστά από το επισκοπικό Μέγαρο. Ειλικρινά ντρέπομαι για την κατάσταση του  και για τους υψηλούς φιλοξενούμενους της Ιεράς Μητροπόλεως. Ένα  φαινόμενο ακαλαίσθητο. Αίσχος όλων των δημάρχων που πέρασαν. Ουδέποτε εστρώθη εκεί έστω και μία πλάκα παρά τις υποσχέσεις. Μόνος καθαρίζω τα χόρτα και τα παράπλευρα οικόπεδα μαζί με τους γείτονες.
ιη) Το στρατιωτικό κτίριο της Λέσχης τι θα γίνει;
Προσωπικά  θα το ήθελα για Γραφεία της Μητροπόλεως  πλην όμως και ο Δήμος  να το πάρει και να το αξιοποιήσει θα είναι χαρά μας. Άνετα μπορεί να στεγάσει Βυζαντινό και Λαογραφικό Μουσείο και θα είναι κόσμημα για όλους. Να βοηθήσουμε όλοι να αναδειχθεί έτσι.
Η κυρία υπουργός Μακεδονίας Θράκης σε μας δεν εκλέγεται; Γιατί  να μην ενεργήσει από μόνη να μας το παραχωρήσουν, είναι  ανάγκη εμείς διαρκώς να παρακαλούμε;
ιθ) Το Badminton με διεθνή ακτινοβολία είναι παιδί δικό μας, του Σιδηροκάστρου, γιατί δεν προωθείται ακόμη περισσότερον; Γιατί δεν ακούγονται οί διοργανώσεις αγώνων που γίνονται;
κ) Το Κλειστό Γυμναστήριο βλέπετε από τα χρώματα εξωτερικά σε  τι κατάσταση βρίσκεται.
Πού είναι οι αντιδήμαρχοι αθλητικών πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, δεν μπορεί όλα να εξαργυρώνονται με κέρδος ή όφελος. Πού είναι οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού χάριν των μεταναστών και των επισκεπτών μας; Μόνον οι γιορτές και τα πανηγύρια των ναών δεν αρκούν. Η ωραιότερη  φιλαρμονική της Βορείου Ελλάδος αυτή του Σιδηροκάστρου, κάθε βράδυ έπρεπε να δίνει συναυλίες δωρεάν σε όλες τις  πλατείες του Σιδηροκάστρου και όχι στις εκδηλώσεις μας να περιφέρονται οι πλανόδιοι με μπαλόνια και ποπ κορν. Να ζωντανέψουν ο Συνοικισμός, το Βαρώσι, η περιοχή της Αγίας Ζώνης με βραδιές μουσικής και χορού, αξιόλογες και επιπέδου.
κα) Οι παρελάσεις να αναβαθμιστούν όχι με ενέργειες εντυπωσιασμού αλλά ουσίας με την εξέδρα μας, την παρουσία μας, τον δυναμισμό μας. Όλοι ίσοι και όλοι μαζί δεν μπορούμε να είμεθα. Κάποιοι θα είναι και επικεφαλής. Κάποιοι διοικούν . Και τα μικρότερα πράγματα έχουν τη σημασία τους.
κβ) Τα κτίρια πίσω από το Ηρώον γιατί δεν αξιοποιούνται; Όχι  μεμονωμένα  αλλά από το Δήμο και στο σύνολο τους για έναν πολυ-πολιτισμικό χώρο;
κγ) Η Ευαγγελίστρια με την ανακαίνιση της τώρα γίνεται όμορφη. Δεν θα πρέπει να γίνει εκεί μια μικρή πλατεία που να ενώνει  τον αυλόγυρο της με τον αυλόγυρο του Οικοτροφείου και του Κλειστού Γυμναστηρίου; Κι’ άς μην περνούν αυτοκίνητα.
Κύριε Δήμαρχε και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Εγώ οραματίζομαι τον Δήμαρχο- Δήμαρχο που θα βγαίνει έξω και θα συγκεντρώνει όλους και θα τον χαιρετούν όλοι και θα του βγάζουν το καπέλο. Και τον Δεσπότη – Δεσπότη που όλοι θα τον σέβονται θα τον χαιρετούν και θα του ασπάζονται το χέρι. Και όταν και οι δύο θα φύγουν από τη ζωή ουδείς θα λείψει από την εξόδιο ακολουθία τους μα όλοι τους θα κλάψουν  για το κενό που θα αφήσουν αλλά το σπουδαιότερο για τα καλά και ωφέλιμα έργα που έκαμαν για τον τόπο τους.
Σας ευχαριστώ, σΣας ζητώ συγνώμη για την στεναχώρια που ίσως σας προξενώ  αλλά δεν είναι αποτέλεσμα συναγωνισμού, φθόνου, αντιπαλότητος   αλλά καθαρής και αληθινής  αγάπης για τον τόπο και το πρόσωπό σας.
Σας χαιρετώ και σας ασπάζομαι με τιμή αγάπη  και ευχές.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΜΑΚΑΡΙΟΣ»

Μοιραστείτε το

One thought on “Δήμος Σιντικής : Μια δεύτερη ανάγνωση της επιστολής Μακάριου”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top