ΝΟΔΕ Σερρών : Στρίβειν δια ..της τροπολογίας

images.jpg

Κολλημένη βρίσκεται στα σχοινιά η ηγεσία της ΝΔ με το νομοσχέδιο  για την αλλαγή φύλου που έρχεται σήμερα στην ολομέλεια . Αρχικά Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης  δεν ήταν αρνητικός. Οταν συνάντησε τους εκπροσώπους των φορέων των τρανσέξουαλ και ομοφυλόφιλων στην Πειραιώς πριν από λίγους μήνες τους είπε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του φύλου τους.όμως τα μηνύματα που φτάνουν στο Μοσχάτο είναι ανησυχητικά αφού το Ν/Σ προκαλεί αντιδράσεις σε δεξαμενές παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ . Έτσι επιλέχθηκε η σολομώντεια λύση . Θα καταθέσουν τροπολογία η οποία στην ουσία δεν διαφέρει από την κεντρική σκέψη του Ν/Σ αφού δέχονται την θεσμοθέτηση της αλλαγής φύλου αλλά με κάποιες διαφοροποιήσεις . Με το πρόσχημα λοιπον οτι δεν θα γίνουν δεκτές οι αλλαγές θα αποχωρήσουν ώστε να βρουν δικαιολογία για να μην το ψηφίσουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ  ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ 

Η ΝΔ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου που έρχεται σήμερα στην ολομέλεια μόνον εάν η κυβέρνηση θα αποδεχθεί στο σύνολο της την βελτιωτική πρόταση που θα καταθέσει. Αυτή φαίνεται ότι θα είναι η γραμμή την οποίαν θα ακολουθήσει στη συζήτηση που θα γίνει. Η τελική απόφαση θα ληφθεί σήμερα. Στις 10 το πρωί είχε προγραμματιστεί σύσκεψη στην Πειραιώς υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι προϋποθέσεις τις οποίες θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου μεταξύ άλλων είναι:

-Το όριο της ηλικίας να ανέβει από τα 15 στα 18 χρόνια.

-Να εξετάζει το αίτημα αλλαγής φύλου ειδική επιτροπή ενώ θα απαιτείται και η επίσημη ιατρική διάγνωση.

-Να μην υπάρχει το δικαίωμα γάμου ή υιοθεσίας παιδιών.

-Να υπάρχει ένα διάστημα κάποιων μηνών ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη υπογραφή, ώστε ο πολίτης που θέλει να αλλάξει φύλο να μπορεί να το ξανασκεφτεί και η απόφασή του να είναι συνειδητή.

-Δεν θα έχει το δικαίωμα αυτός ή αυτή που θα έχει προχωρήσει στην αλλαγή φύλου να το μετανιώσει στο μέλλον και να επιστρέψει στην προτεραία κατάσταση με νέο αίτημα για αλλαγή φύλου.

Δεδομένου ότι το νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση έχει ένα πολύ ελεύθερο πλαίσιο, θεωρείται σχεδόν αδύνατον να αποδεχθεί τις αλλαγές που θα καταθέσει η ΝΔ. Γι’ αυτό και το πιο πιθανό σενάριο είναι η αξιωματική αντιπολίτευση να το καταψηφίσει.

Είναι ένα θέμα πάντως που της προκάλεσε εσωκομματικό πονοκέφαλο. Η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών της ΝΔ–περίπου οι 60 στους 76- διεμήνυσαν ότι αρνούνται να ψηφίσουν την αλλαγή φύλου ειδικά όπως την έφερε η κυβέρνηση, δηλαδή, να μπορεί και ένα 15χρονο να το κάνει ακολουθώντας μια χαλαρή διαδικασία.

Οι βουλευτές από την περιφέρεια σχεδόν στο σύνολο τους επικαλούνται κώλυμα λόγω των συντηρητικών κοινωνιών που εκπροσωπούν αλλά και τις πιέσεις που δέχονται από τους μητροπολίτες των εκλογικών τους περιφερειών. Δεν υπάρχει Θεσσαλονικιός βουλευτής που να είναι θετικός.

Πιο χαλαροί είναι οι βουλευτές της Α και Β Αθήνας. Θετική ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη στην λογική ότι η ΝΔ είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα. «Η αλλαγή φύλου δεν είναι μεταδημότευση για να γίνει με υπεύθυνη δήλωση του ν.105» δήλωσε ο Κώστας Τασούλας. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή δεν ήταν αρνητικός. Οταν συνάντησε τους εκπροσώπους των φορέων των τρανσέξουαλ και ομοφυλόφιλων στην Πειραιώς πριν από λίγους μήνες τους είπε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του φύλου τους.

Αν όμως δινόταν το ελεύθερο για «ψήφο κατά συνείδηση» θα βρισκόταν ο πρόεδρος του κόμματος να ακολουθείται από μια μικρή πλειοψηφία. Έπεσε η πρόταση να ζητηθεί «κομματική πειθαρχία» από τους έχοντες ένα θεσμικό ρόλο (τομεάρχες, κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους κα). Όμως και μεταξύ αυτών υπάρχουν κάποιοι ανένδοτοι, όπως ο Μάκης Βορίδης. «Δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε αυτό το πράγμα» ακούστηκε να λέει ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης στους διαδρόμους της βουλής.

Η ανάγνωση του νμ – είναι μόνο μια σελίδα- και οι αντιδράσεις της Εκκλησίας οδήγησαν τη ΝΔ στο να ετοιμάσει δική της πρόταση για τους όρους κάτω από τους οποίους θα μπορούσε κάποιος ή κάποια να αλλάξει φύλο.«Δεν αρκεί μόνο η βούληση του αιτούντος» τονίζει ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος που ανέλαβε χρέη εισηγητού, εν ολίγοις να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά Υπάρχουν ιατρικοί λόγοι και μια σειρά από προϋποθέσεις» συνεχίζει. «Είναι η αποκαλούμενη ασφάλεια δικαίου». 

Πηγή: http://www.parapolitika.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top