Δήμος Αμφίπολης : Μάρτιο του 2018 ξεκινούν οι εργασίες στον Λόφο Καστά

LOFOS-KASTA1.jpg

Με την ολοκλήρωση του πρώτου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον τύμβο Καστά, η εικόνα που θα αντικρίζουμε στο μέλλον θα είναι κατά πολύ διαφορετική από ότι είναι σήμερα…

Ένα από όσα θα μας εντυπωσιάζουν ακόμη περισσότερο , θα είναι το τεράστιο κέλυφος «ομπρέλα» που θα καλύπτει το μνημείο και το οποίο θα δένει αρμονικά με το χώρο.

Στο τεχνικό δελτίο των 200 σελίδων του ΕΣΠΑ περιλαμβάνονται και πολλές άλλες ουσιαστικές και αναγκαίες παρεμβάσεις με στόχο το μνημείο της Αμφίπολης να καταστεί επισκέψιμο στο τέλος του 2020.

Η αρχή της εφαρμογής του προγράμματος που υπέγραψε ο Απόστολος Τζιτζικώστας αναδεικνύει και μια ελπίδα. Ότι με την έναρξη των εργασιών που έχει ως βάση τα Ευρωπαϊκά κονδύλια , ξεπερνιέται πλέον κάθε εμπόδιο πολιτικής απόφασης που έως τώρα προκαλούσε «οδοφράγματα» στην ανάπτυξη της περιοχής.

Η έναρξη του ΕΣΠΑ έχει ως αφετηρία το Ιανουάριο του 2018, ωστόσο οι πρώτες εργασίες θα γίνουν ορατές στη Μεσολακκιά και στην Αμφίπολη από τον Μάρτιο όπου ο τύμβος Καστά θα μετατραπεί σ ένα απέραντο εργοτάξιο.

Άμεσα αισθητή στην τοπική κοινωνία θα γίνει η παρουσία πολυμελών ομάδων εργασίας που θα βρίσκονται υπό την πλήρη εποπτεία της Διεύθυνσης Αναστήλωσης του Υπ.Πο.

Από τις πρώτες εργασίες που προβλέπονται βάση του τεχνικού δελτίου , είναι τα χωματουργικά έργα στον τύμβο Καστά τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τέλος του 2Ο18.

Στις εργασίες αυτές περιλαμβάνεται η διαμόρφωση των πρανών στη τελική τους μορφή ενώ ταυτόχρονα θα βρίσκονται σε εξέλιξη έως το Δεκέμβριο όλες οι εργασίες που αφορούν στα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Παράλληλα θα ξεκινήσει και η διαδικασία αλλαγής της σιδερένιας υποστύλωσης που ήδη υπάρχει στον εσωτερικό χώρο του μνημείου όπως και της λήψης μέτρων στήριξης εξωτερικά .

Αρχές του καλοκαιριού του 2018 αναμένεται η μεταφορά όλων των μαρμάρινων μελών από το Λέοντα της Αμφίπολης στον τύμβο Καστά όπως και όσων βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Τα 570 μαρμάρινα μέλη που έχουν συγκεντρωθεί θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αναστηλωθεί ο περίβολος σε μια απόσταση περίπου εκατό μέτρων από την είσοδο του μνημείου.

Αναφορικά με τις συντηρήσεις των επιφανειών εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν αρχές του 2019 και αφού ολοκληρωθούν όλες οι δομικές εργασίες του μνημείου.

Η επίσημη παρουσίαση του ΕΣΠΑ της Αμφίπολης στους δημοσιογράφους θα έχει ως κεντρικό ομιλητή τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή , και εκτός του ότι καταγράφεται ως επανεκκίνηση του ζητήματος «ανασκαφή τύμβου Καστά», έχει και μια ακόμη ξεχωριστή σημασία που απορρέει από τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν.

Η συνύπαρξη του Απόστολου Τζιτζικώστα με την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και η απουσία της Γ.Γ του υπουργείου Μαρίας Βλαζάκηεπιβεβαιώνει τα όσα έχουμε επανειλημμένως επισημάνει .

Ότι η κυρία Κονιόρδου είναι η μοναδική υπουργός πολιτισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έδειξε ένα στοιχειώδη σεβασμό στην ανασκαφή της Αμφίπολης σε σχέση με τους προκατόχους της, και οφείλουμε να της αναγνωρίσουμε και κάτι ακόμη. Ότι είναι η μόνη που διαχώρισε τη θέση της από τις τακτικές που εφαρμόστηκαν έως τώρα από την κυρία Βλαζάκη που ως αποτέλεσμα είχαν να «βυθίσουν» επί τρία χρόνια στο σκοτάδι ένα μοναδικό Μακεδονικό μνημείο αλλά και να εκθέσουν την Ελλάδα διεθνώς.

Βέβαια δεν πρέπει να προσπερνάμε και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό. Ότι χωρίς την απόφαση και την επιμονή Τζιτζικώστα να ενταχθεί η ανασκαφή στο ΣΕΣ 2014-2020, δεν θα ξεκινούσε τίποτα απολύτως στην Αμφίπολη.

Του Γιώργου Ροδάκογλου

Πηγή: ThousandNews.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top