Η ανασκαφή της Αμφίπολης διαμορφώνει νέες τάσεις στην πολιτική σκηνή

2140387.jpg

Με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσίαση του ΕΣΠΑ της Αμφίπολης στο κοινό των Σερρών. Η εκδήλωση έχει ήδη προγραμματισθεί και θα είναι ανοιχτή για όλους.


Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας θα αναλύσει τις προοπτικές ανάπτυξης της ανασκαφής ενώ θα ανακοινώσει επίσημα στους Σερραίους τα νέα καθήκοντα της Κατερίνας Περιστέρη ως ειδικού συμβούλου σε θέματα πολιτισμού και ανασκαφών.


Η αναγγελία αυτή δια στόματος περιφερειάρχη ίσως να σηματοδοτήσει και την είσοδο της αρχαιολόγου στην πολιτική σκηνή.


Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η ανασκαφέας του τύμβου Καστά έχει αυξημένη δημοφιλία όχι μόνο στην περιοχή των Σερρών αλλά σε διεθνές επίπεδο κάτι που της δίνει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι άλλων.


Το επιστημονικό ενδιαφέρον όμως εστιάζεται κυρίως στην ομιλία του αρχιτέκτονα της ανασκαφής Μιχάλη Λεφαντζή ο οποίος σημειωτέον είναι και ο επιβλέπων του ΕΣΠΑ στην Αμφίπολη .


Εκτός από τα δεδομένα που θα αναπτύξει ο αρχιτέκτονας θα έχει την ευκαιρία να “λύσει” πιθανές απορίες ερασιτεχνών ερευνητών που κατά καιρούς έχουν διατυπώσει μη επιστημονικές απόψεις.


Ο κύριος Λεφαντζής από τις αρχές του 2015 έως σήμερα έχει επίσης ολοκληρώσει μια σειρά ερευνών, μελετών και συνεργασιών με επιστήμονες από Ελλάδα και εξωτερικό, τα αποτελέσματα των οποίων δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.


Δεν αποκλείεται λοιπόν κάποια νέα στοιχεία να ειπωθούν για πρώτη φορά στις Σέρρες, παρουσία θεσμικών και μη προσκεκλημένων. Ωστόσο τα στοιχεία αυτά είναι ήδη γνωστά σε επίπεδο κυβέρνησης αλλά και αξιωματικής αντιπολίτευσης και ίσως αυτό είναι που αιτιολογεί τη διαμόρφωση νέων τάσεων ως προς την αντιμετώπιση του όλου ζητήματος.


Στο μεταξύ η ανασκαφέας της Αμφίπολης και επίτιμη πλέον έφορος αρχαιοτήτων Σερρών, από το βήμα του 8ου διεθνούς επιστημονικού συμποσίου για την αρχαία Μακεδονία που έγινε στη Θεσσαλονίκη επεσήμανε:


«Όλα τα στοιχεία συνηγορούν στην χρονολόγηση του τάφου στο τελευταίο τέταρτο του 4ου πΧ αιώνα και αποκαλύπτουν ένα μοναδικό ταφικό συγκρότημα της εποχής αυτής.


Στον περίβολο βρέθηκαν δύο επιγραφές «Παρέλαβον Ηφαιστίωνα» με το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα. Αυτές οι επιγραφές ήταν συμβόλαια παραλαβής του μνημείου. Το μονόγραμμα υπάρχει και στους ρόδακες της εισόδου.


Πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό συγκρότημα, ένα έργο τέχνης, για το οποίο χρειάστηκαν πολλά χρήματα, πολύς χρόνος και πολύ φωτισμένοι τεχνίτες. Είναι της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κόστισε πολύ και δεν θα μπορούσε να το χρηματοδοτήσει ένας επιφανής Αμφιπολίτης.


Η παραγγελία ήρθε από τον Μέγα Αλέξανδρο και σχετίζεται με τον Ηφαιστίωνα» είπε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Περιστέρη ολοκληρώνοντας την εισήγησή της, με τίτλο «ανασκαφή ταφικού συγκροτήματος Τύμβου Καστά Αμφίπολης 2012-2014».


Η παρουσίαση του ΕΣΠΑ στις Σέρρες προγραμματίσθηκε στις 11 Δεκεμβρίου στις 19:00 στο ξενοδοχείο Ξενία.

του Γιώργου Ροδάκογλου

thousandnews.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top