Φωτ. Αραμπατζή αχρείαστο, πρόχειρο και ετεροχρονισμένο το νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες

arabatzi708_0.jpg

Την λεπτομερή και εμπεριστατωμένη αποδόμηση του νομοσχεδίου για τις βοσκήσιμες γαίες, που μετά 9 μήνες ακυβερνησίας έφερε προς ψήφιση στη Βουλή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέπτυξε στην εισήγησή της η Υπεύθυνη του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή στη σχετική συζήτηση επί της αρχής, στην ολομέλεια της Βουλής.

Χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ως αχρείαστο, πρόχειρο και ετεροχρονισμένο, η Σερραία Βουλευτής υπογράμμισε ότι στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από μια γρήγορη και αποσπασματική συρραφή των νόμων 4264/2014 και 4315/2014 της της προηγούμενης Κυβέρνησης, τους οποίους η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οικειοποιείται τώρα ενώ πριν τους ειρωνευόταν και τους καταψήφιζε.

«Τότε λοιπόν κ. Υπουργέ, που εσείς ναρκοθετούσατε σε κάθε ευκαιρία την προσπάθεια της Κυβέρνησής μας, εμείς με την εν λόγω τροπολογία 30-4-2014 στον ν. 4264/2014, δημιουργήσαμε για πρώτη φορά τις προϋποθέσεις ώστε να αυξηθούν εντυπωσιακά και προπάντων σύννομα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οι επιλέξιμες εκτάσεις της χώρας μας. Επιτύχαμε μία σημαντική εθνική διαπραγμάτευση, που από 01-01-2015 θ’ απάλλασσε τη χώρα μας από τον πέλεκυ των τσουχτερών προστίμων.

Ένα νομοθετικό κενό, που ταλαιπωρούσε αναίτια τη χώρα μας και που εμείς καταφέραμε να διαπραγματευτούμε και να αλλάξουμε επιτέλους, την ώρα που εσείς, η τότε αντιπολίτευση της Αριστεράς μάς κατηγορούσατε ότι αποχαρακτηρίζουμε δάση και τα βαφτίζουμε βοσκοτόπια.

Αποτέλεσμα; Μέχρι το 2020 οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχουν λαμβάνειν κατά 26% κονδύλια προσαυξημένα από την ενιαία ενίσχυση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο της ΚΑΠ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Βουλευτής Σερρών στηλίτευσε την πληθώρα άσχετων τροπολογιών μίας σειράς Υπουργείων – 14 τον αριθμό – που συμπεριελήφθησαν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι αποτελεί ασέβεια τόσο για τον αγροτικό κόσμο όσο και για την ίδια την κοινοβουλευτική διαδικασία, μετατρέποντας – όπως τόνισε – το νομοσχέδιο «σε μια κουρελού, όπου ο καθένας προσπαθεί να περάσει ό,τι του έχει ξεμείνει.»

Η κ. Αραμπατζή επισήμανε ότι το πρώτο νομοσχέδιο, που φέρνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα, δεν είναι ικανό ούτε το χάπι να χρυσώσει μπροστά στην φοροεπιδρομική και εισφοροεισπρακτική λαίλαπα μέτρων, που ετοιμάζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, ο οποίος οσονούπω θα βρεθεί αντιμέτωπος με την υπερφορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος από το 13% στο 26%, την αύξηση του φόρου προκαταβολής από το 55% στο 100% και με τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών του εισφορών προς τον ΟΓΑ, μέτρα τα οποία ο ίδιος ο Υπουργός κ. Β. Αποστόλου σε δήλωσή του τον περασμένο Ιούνιο είχε χαρακτηρίσει ως «ταφόπλακα» για τον πρωτογενή τομέα.

Ιδιαίτερα καυστική ήταν η εισηγήτρια της ΝΔ για την απίστευτη αβελτηρία στη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, που είχε προβλέψει η προηγούμενη Κυβέρνηση να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του χρόνου, με θλιβερή συνέπεια, όπως είπε, ενάμιση μήνα μετά την πάγια πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεων, να μην έχει καταβληθεί ούτε ευρώ στους Έλληνες παραγωγούς!

Κατηγόρησε μάλιστα τον Υπουργό για απίστευτη ασυνέπεια προς τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο, στον οποίον υποσχόταν, παρά τις προειδοποιήσεις της ΝΔ για τον εκτροχιασμό που ερχόταν, πληρωμή της προκαταβολής του 70% μέχρι σήμερα 30 Νοεμβρίου.

Η κ. Αραμπατζή υπενθύμισε ότι η 30η Νοεμβρίου παρήλθε, όχι μόνο χωρίς πληρωμή για τους Έλληνες παραγωγούς αλλά χωρίς τη στοιχειώδη ανακοίνωση των δικαιωμάτων τους. «Από προχθές μάς λέτε ότι θα πληρώσετε τελικά στις 4 Δεκεμβρίου το 90%. Σήμερα το μεσημέρι, στα ΜΜΕ, το μεταθέσατε και αυτό για τις 15 Δεκεμβρίου και αύριο ποιός ξέρει για πότε», είπε χαρακτηριστικά, καταθέτοντας στα πρακτικά τη σχετική δέσμευση του Υπουργού προς την ίδια, από το βήμα της Βουλής για πληρωμή της προκαταβολής έως τις 30 Νοεμβρίου.

Κατηγόρησε δε τον Υπουργό, ότι αντί για το προβλεπόμενο νοικοκύρεμα, που είχε παραδώσει έτοιμο στο πιάτο η προηγούμενη Κυβέρνηση, η νέα πολιτική ηγεσία αναγκάστηκε άρον – άρον και άρπα – κόλλα να εφαρμόσει τελικά την δική της Κοινή Υπουργική Απόφαση του Μαΐου 2015, αυτή, που χωρίζει άδικα, αυθαίρετα και αναιτιολόγητα τους κτηνοτρόφους της χώρας σε α’, β’ και γ’ κατηγορίας κατά το δοκούν.

«Αυτή την ΚΥΑ, την στείλατε στους Περιφερειάρχες να την υπογράψουν με εικονική – πρωθύστερη ημερομηνία. Το αποκαλύψαμε αλλά το αρνηθήκατε. Όταν είδατε ότι κάποιοι Περιφερειάρχες δεν τη δέχθηκαν – αφού οι κτηνοτρόφοι τους κατάφωρα αδικούνταν – βγάλατε Υπουργική Απόφαση στις 20/11/2015, παίρνοντας για εσάς το δικαίωμα της υπογραφής. Τέλος τη φέρατε ως νομοτεχνική βελτίωση λέγοντας ουσιαστικά ότι μέχρι το τέλος του 2019, που θα γίνουν τα σχέδια – αν γίνουν – θα εφαρμόζονται τέτοιες λύσεις του ποδαριού. Τί χρεία είχαμε επομένως νομοσχεδίου;», τόνισε.

«Όλα θα αποδειχθούν δυστυχώς σε λίγες ημέρες. Όταν θα δουν οι κτηνοτρόφοι τα δικαιώματά τους, όταν θα δουν ότι μοιράζετε ανισομερώς τη φτώχεια τους ενώ θα έπρεπε να μοιράζετε ισομερώς τον νέο τους πλούτο!», υπογράμμισε η κ. Αραμπατζή.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top