Ενιαία Ενίσχυση .Πόνος, κλάμα και οδυρμός η ανάρτηση των προσωρινών δικαιωμάτων

diogenis-pythari.jpg

Δεν βγήκε σε καλό το πολύ μαγείρεμα των νέων δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, με βάση την πρώτη εικόνα που αποκομίζουν από την εξέταση των στοιχείων οι τεχνικοί σύμβουλοι αγροτών και αγροτικών οργανώσεων.Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δραματική μείωση των δικαιωμάτων και για απόκλιση μέχρι και 50% απ’ αυτό που περίμεναν οι παλιοί δικαιούχοι κοινοτικών ενισχύσεων. Ειδικά όμως στην περίπτωση των νεοεισερχόμενων η εικόνα δεν έχει καμιά σχέση μ’ αυτό για το οποίο διαβεβαίωναν οι αρμόδιοι.

Αρκεί να αναφερθεί ότι νεοεισερχόμενος στο σύστημα των επιδοτήσεων με 100 στρέμματα καλλιέργεια έχει να λαβαίνει σαν δικαίωμα κάπου 3,5 ευρώ το στρέμμα για τις εκτατικές καλλιέργειες και 17 ευρώ το στέμμα για τις δενδρώδεις.

Η εικόνα δείχνει ότι ακόμα και η αναγωγή των δικαιωμάτων σε βάθος 5ετίας, οδηγεί σε στην περίπτωση των δενδρωδών καλλιεργειών σε δικαίωμα που δεν υπερβαίνει τα 28 ευρώ το στρέμμα (στους νεοεισερχόμενους) όταν είναι γνωστό ότι η βασική ενίσχυση υπολογίζονταν σε 52 ευρώ το στρέμμα (43 για τα αροτραία και 25 για τα χορτολιβαδικά).

Ειδικοί προβλέπουν ότι η δημοσιοποίηση των δικαιωμάτων θα φέρει τρικυμία χωρίς προηγούμενο στους υπεύθυνους για τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, γιατί, όπως λένε, αν δεν το ήξεραν ότι το αποτέλεσμα θα είναι αυτό, τότε είναι ανεύθυνοι, αν όμως το ήξεραν όφειλαν είτε να το επανεξετάσουν από κοινού με τους παραγωγικούς φορείς είτε τουλάχιστον να προϊδεάσουν τον κόσμο για την κατάσταση.

Οι δικαιολογίες ότι είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ και ότι οι 90.000 δηλώσεις νεοεισερχόμενων στο σύστημα περιπλέκουν την κατάσταση δεν ευσταθεί για μια Πολιτεία που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και να μην σέρνεται πίσω από τις διαβεβαιώσεις αμφιβόλου τάξεως τεχνοκρατών που ενδιαφέρονται μόνο να απομυζούν το κράτος.

Εξ ίσου αφελής φαντάζει και η δικαιολογία ότι υπάρχει η ενδιάμεση αναθεώρηση το 2017, που δίνει τη δυνατότητα στους πολιτικά υπεύθυνους να αλλάξουν την κατάσταση. Ένα βαρύ «χαστούκι» σαν κι αυτό που εισπράττουν σήμερα νεοεισερχόμενοι αλλά και παλιοί αγρότες σε συνδυασμό με τα πολλά προηγούμενο που έχουν πέσει στον τομέα της φορολογίας, του ασφαλιστικού και των λοιπών παρεμβάσεων δεν αφήνει περιθώρια αναμονής μέχρι το 2017. Αν υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει εξ αρχής την όλη κατάσταση και να φροντίσει να επαναφέρει τον αγροτικό χώρο σε παραγωγική τροχιά πριν να είναι πάρα πολύ αργά.

Τεχνικές Οδηγίες

Όπως αναφέρει η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την Ατομική Πράξη Προσδιορισμού των Προσωρινών Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, όσοι αγρότες έχουν υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση ΟΣΔΕ, με το email και τον κωδικό πρόσβασης που έχουν μπορούν να μπουν στην εφαρμογή, αλλιώς απευθύνονται στον φορέα που έκαναν την αίτηση.

Για άμεση χρήση της εφαρμογής «Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης» ώστε να δείτε την Ατομική Πράξη Προσδιορισμού των Προσωρινών Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, πατήστε εδώ

Εγχειρίδιο προβολής και εκτύπωσης της Ατομικής Πράξης Προσδιορισμού των Προσωρινών Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, για προβολή πατήστε εδώ

Για αλλαγή του κωδικού πρόσβασης στην παραπάνω εφαρμογή σε περίπτωση που έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, πατήστε εδώ

Επισημαίνεται ότι:

Οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης το 2015 μέσω της online διαδικασίας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία του λογαριασμού που κατέχουν ήδη (email και κωδικό πρόσβασης) για να αποκτήσουν πρόσβαση στην παραπάνω εφαρμογή

Οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης το 2015 μέσω Φορέα Α ή Φορέα Β (ΚΕΑ) μπορούν να απευθυνθούν στον Φορέα για την ενημέρωσή τους. Εναλλακτικά,μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία του λογαριασμού που έχετε δημιουργήσει μόνοι σας με τον κλειδάριθμο που σας είχε δοθεί από τον Φορέα Α ή Φορέα Β (ΚΕΑ) κατά την υποβολή της αίτησης σας. Εάν δεν τον έχετε ήδη δημιουργήσει μπορείτε να το κάνετε τώρα, πατώντας εδώ

Ανάρτηση δικαιωμάτων με χίλια ζόρια, Δευτέρα και βλέπουμε η προκαταβολή

Αναρτήθηκε τελικά το απόγευμα της Πέμπτης μια πρώτη δέσμη δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, παρά το γεγονός ότι οι «τρύπες» στο μηχανογραφικό σύστημα παραμένουν ακάλυπτες και το «κούμπωμα» των στοιχείων, εξελίσσεται σε ταξίδι σαν κι αυτό του «Τιτανικού».

Οι τελευταίες πληροφορίες από την πλευρά των διαχειριστών του συστήματος δίνουν την εντύπωση ότι μετά από ολονύκτιες προσπάθειες διαμόρφωσης των δεδομένων, έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες ώστε να βγει στο φως μια αξιόλογη δέσμη με ονόματα δικαιούχων κοινοτικών ενισχύσεων, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζονται και οι δέουσες προϋποθέσεις για την αξιοπιστία της.

Κι αυτό γιατί, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία:

α) Τώρα αντιλαμβάνονται όλοι τις πραγματικές περικοπές των ενισχύσεων βάσει των κανόνων της νέας ΚΑΠ

β) Η βάση δεδομένων δεν είναι σε θέση να «κουμπώσει» τις δηλώσεις των παραγωγών με τα χαρτογραφικά δεδομένα και να βγάλει δικαιώματα για όλους

γ) Οι έξωθεν παρεμβάσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει με ευνοϊκές προσεγγίσεις για την μια ή την άλλη πλευρά, αφαιρούν από το σύστημα διαθέσιμες εκτάσεις και αντίστοιχα ποσά, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός πραγματικές απαιτήσεις χιλιάδων δικαιούχων αγροτών.

Σε κάθε περίπτωση μια καλύτερη εικόνα για τη ζημιά που αναμφίβολα έχει γίνει στους παραγωγούς θα μπορεί να βγει μετά την πλήρη ανάρτηση των σχετικών καταλόγων κι ακόμη καλύτερα μετά τηνπίστωση των λογαριασμών των αγροτών με την προκαταβολή του τσεκ, που όπως όλα δείχνουν μετατίθεται εκ νέου για την ερχόμενη Δευτέρα. Κι αυτό, αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τη βούληση των διαχειριστών του συστήματος γιατί διαφορετικά θα μιλάμε για ολοκληρωτικό φιάσκο, χειρότερο απ’ αυτό που έγινε με τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας.

Απάντηση ΟΠΕΚΕΠΕ για την καθυστέρηση

Ανακοίνωση απάντηση για την καθυστέρηση της ανάρτησης των δικαιωμάτων για την ενιαία ενίσχυση του 2015 ανήρτησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Διαβάστε εδώ το σχετικό Δελτίο τύπου του ΟΠΕΚΕΠΕ.doc

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Οι «τρύπες» στο λογισμικό του ΟΠΕΚΕΠΕ αφήνουν ξανά απλήρωτους τους αγρότες

Διάτρητο  το μηχανογραφικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ αναγάγει για μια ακόμη φορά σε άθλο την πληρωμή των κοινοτικών ενισχύσεων. Κι αυτό παρά το η πολιτική βούληση για την πίστωση της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης  είναι δεδομένη και τα χρήματα διαθέσιμα από την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τις επίμονες προσπάθειες διαχειριστών του συστήματος τα τελευταία 24ωρα, η ανάρτηση των προσωρινών δικαιωμάτων παραμένει γράμμα κενό, κάτι που καθιστά σχεδόν απίθανη την διαμόρφωση των σχετικών αρχείων για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.

Η δυσμενής εξέλιξη των πραγμάτων έρχεται να αποδείξει για μια ακόμη φορά τις τεράστιες αδυναμίες της βάσης δεδομένων που διαθέτει ο Οργανισμός Πληρωμών, τα «μπαλώματα» που εφευρίσκονται κάθε φορά για την αντιμετώπιση της κατάστασης και τη συσσώρευση των προβλημάτων τελικά στις πλάτες των αγροτών.

Γνώστες της κατάστασης κάνουν λόγο για ακροβασίες των αρμοδίων, οι οποίες κινούνται μεταξύ παρατυπίας και παρανομίας, σε μια προσπάθεια να σωθούν τουλάχιστον τα προσχήματα, δηλαδή να καταστεί δυνατή η επικείμενη πληρωμή, ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα καλύψει, τον αριθμό των αγροτών που θα συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα που θα αφήσει για τους επόμενους μήνες.

Την ίδια στιγμή βέβαια, δεν είναι λίγοι οι γνώστες του θέματος που βλέπουν τα μεγάλα κενά στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, να συνδέονται και με εκτεταμένες λαθροχειρίες στην κατανομή των δικαιωμάτων, δηλαδή με τακτοποίηση ημετέρων και αδυναμία εξεύρεσης λύσεων, ειδικά στο ζήτημα των βοσκοτόπων, για τους πραγματικούς δικαιούχους των αντίστοιχων επιδοτήσεων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα «μπαλώματα» της τελευταίας στιγμής έχουν φέρει χιλιάδες αγρότες αντιμέτωπους με απίστευτα διλλήματα. Ειδικά στον τομέα της κτηνοτροφίας, πολλοί είναι οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων που θα κληθούν τις επόμενες μέρες να επιλέξουν ανάμεσα στο να χάσουν δικαιώματα ή να αποδεχθούν επιλέξιμες εκτάσεις σε περιοχές που δεν έχουν καμιά σχέση με τα χορτολίβαδα στα οποία φιλοξενούνται τα ποίμνιά τους.

Οι καθ’ ύλη αρμόδιοι από την πλευρά τους επιμένουν να κινούνται σε μια λογική «διαχωρισμού» των δικαιούχων σε στρατόπεδα, με κάποιους -λίγους-  να δηλώνουν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της πληρωμής και τους περισσότερους να ψάχνουν να βρουν τι έφταιξε και βρίσκουν στους λογαριασμούς τους… ψείρες.

Στην περίπτωση πάντως που δεν καταστεί δυνατή και σήμερα (Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου) η ανάρτηση των καταλόγων με τα δικαιώματα, τότε μένουν ελάχιστες πιθανότητες για την πίστωση των λογαριασμών με την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης (γύρω στο 47% στην καλύτερη περίπτωση) την Παρασκευή, επομένως οι όποιες ελπίδες μεταφέρονται στην επόμενη εβδομάδα.

agronews.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top