Ένα βήμα μπροστά από τη Φωτεινή ο Μιχάλης

-λήψης-6.jpg

Δύο σκιώδεις υπουργούς αγροτικής ανάπτυξης διαθέτει ο νομός Σερρών .Τον Μιχάλη Τζελέπη από το Κίνημα Αλλαγής και τον Φωτεινή Αραμπατζή από την ΝΔ  . Μέχρι στιγμής όμως ο Μιχάλης Τζελέπης βρίσκεται ένα βήμα μπροστά αφού οι παρεμβάσεις είναι πάντα επίκαιρες  και την ώρα που πρέπει . Μετα την παρέμβαση του για την αιγοπροβατοτροφία την  οποία τον ακολούθησε ασθμαίνοντας  η κ Αραμπατζή .

Σήμερα ο κ Τζελέπης βάζει στο τραπέζι δύο ακανθώδη ζητήματα .Τους δασικούς χάρτες που δημιουργούν πολλά προβλήματα στους αγρότες .και δευτερον την νεα ΚΑΠ οι οποία όπως όλα δείχνουν φέρνει συρίκνωση στο αγροτικό εισόδημα .

Λέτε αύριο να δούμε ανάλογη παρέμβαση και από την κ Αραμπατζή ???


ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ ΤΖΕΛΕΠΗ 

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 5780/8-5-2018 Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Σταθάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου έφερε στην Βουλή τα «πολλαπλά προβλήματα που έχουν προκύψει με την εφαρμογή των δασικών χαρτών- τα ζητήματα διαδικασίας εξαγοράς εκτάσεων Δ.Α. και Χ.Α. ιδιαίτερα σε κοινότητες χωρίς Οριστική Διανομή και την Ασάφεια Νομοθεσίας σχετικά με το αποδεικτικό χρήσης έκτασης προ του 1975»…

Ειδικότερα, στην αρχή της Ερώτησής του, ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι: «Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί της διαδικασίας τακτοποίησης αγροτεμαχίων, εντός δασικών χαρτών, εφόσον μια έκταση έχει χαρακτηριστεί Δ.Α ή Χ.Α, δίνεται η δυνατότητα, στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς, με προθεσμία έως τον Αύγουστο του 2018, να υποβάλλουν, ατελώς, αίτηση, είτε για εξαγορά της έκτασης (εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975), είτε για χρήση (έγκριση επέμβασης) της έκτασης (εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 2007), προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να την καλλιεργούν. Στην πρώτη των περιπτώσεων, ζητείται από τους παραγωγούς, εκτός των άλλων, ως δικαιολογητικό, αποδεικτικό χρήσης της έκτασης προ του 1975, χωρίς να προσδιορίζεται, με ακρίβεια, ποιο ακριβώς μπορεί να είναι αυτό».

Ακόμα, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο κ. Τζελέπης «Στον Νομό Σερρών, με 61.000 στρ. Δ.Α-Χ.Α, 11 κοινότητες, είναι χωρίς οριστική διανομή, γεγονός που δυσχεραίνει ιδιαίτερα την επαρκή στοιχειοθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους και κάνει δύσκολο τον εντοπισμό τους καθώς, τα τοπωνύμια των περιοχών έχουν αλλάξει πολλές φορές όπως και οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων, με ποικίλο ιδιοκτησιακό καθεστώς, όπως, συμβόλαια, αποδοχές κληρονομίας, ένορκες βεβαιώσεις  κλπ. Τα στοιχεία ΟΣΔΕ, τέλος, που τηρούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες ΔΑΟΚ και ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου, υπάρχουν καταγεγραμμένες οι δηλώσεις των αγροτεμαχίων που αποδεικνύουν, ουσιαστικά, την γεωργική τους χρήση, χρονολογούνται από το έτος 1994 και ένθεν».

Βάσει όλων των παραπάνω, όπως τονίζει ο Βουλευτής «γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο για κάποιον που επιθυμεί να προχωρήσει σε εξαγορά έκτασης Δ.Α ή Χ.Α, να μπορέσει να αποδείξει, την χρήση της έκτασης προ του 1975 αλλά και την κατοχή της, ιδιαίτερα, σε κοινότητες χωρίς διανομήΓια τις περιπτώσεις, βέβαια, όσων παραγωγών, προχώρησαν, με οποιοδήποτε τρόπο, στην αγορά μιας τέτοιας έκτασης, χωρίς να γνωρίζουν το ακριβές ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες και έξοδα (κτηματολόγιο, εφορία, υποθ/κειο κλπ) και αναγκάζονται να την αγοράσουν εκ νέου, παρόλο που η αίτηση τους υποβάλλεται, σύμφωνα με τον νόμο, ατελώς, εντούτοις, η υποχρέωση υποβολής τοπογραφικού διαγράμματος,  διογκώνει το κόστος εξαγοράς σε επίπεδο, πολλές φορές, πολλαπλάσιο της αξίας των αγροτεμαχίων. Γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι όλα τα παραπάνω προαναφερθέντα δυσχεραίνουν την διαδικασία εξαγοράς τέτοιων εκτάσεων αλλά και λόγω της ασάφειας που διέπει την εν ισχύ νομοθεσία, με αποτέλεσμα ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες (δασαρχεία), να μπορούν να κατευθύνουν σωστά τους, εμπλεκόμενους σε τέτοιες περιπτώσεις δασικών χαρτών, αγρότες».

Για τους παραπάνω λόγους, ο Βουλευτής ζητάει από τους Υπουργούς να του γνωστοποιήσουν με ποιους τρόπους, δεδομένων των προαναφερθέντων δυσχερειών θα μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να αποδείξουν για εξαγορά εκτάσεων χαρακτηρισμένων Δ.Α ή Χ.Α, ότι η εκχέρσωση τους έχει γίνει προ του 1975, όπως επίσης και να τον πληροφορήσουν με ποιους τρόπους, ειδικά σε κοινότητες χωρίς οριστικές διανομές, οι ιδιοκτήτες εκτάσεων χαρακτηρισμένων Δ.Α ή Χ.Α, θα μπορέσουν να στοιχειοθετήσουν επαρκώς την κατοχή του ακινήτου προκειμένου να μην αναγκαστούν να προβούν στην εκ νέου εξαγορά του. Τέλος, ο κ. Τζελέπης αιτείται να τον ενημερώσουν εάν προτίθενται οι αρμόδιοι Υπουργοί να προβούν στην έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου, προκειμένου να αποσαφηνίσουν πλήρως αλλά και εγκαίρως την διαδικασία αλλά και τα δικαιολογητικά που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος, κάτοχος έκτασης Δ.Α ή Χ.Α, προκειμένου να μπορέσει να αποδείξει την προ του 1975, εκχέρσωση, του αγροτεμαχίου που θέλει να εξαγοράσει αλλά και την νόμιμη κατοχή του, ιδιαίτερα σε κοινότητες χωρίς οριστική διανομή».

Ανακοίνωση Υπευθύνου ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την ΚΑΠ 2020-2027 μετά τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Μιχάλης Τζελέπης, μετά από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΚΑΠ 2020-2027 προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και μετά τις έντονες αντιδράσεις κρατών-μελών και αγροτικών φορέων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, κατάλαβε ότι οι προτάσεις για την χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι κυριολεκτικά τραγικές. Έχει περάσει ένα εξάμηνο από τότε που η Επιτροπή ανακοίνωσε τις θέσεις της για την ΚΑΠ μετά το 2020, από τις οποίες ήταν προφανείς οι αλλαγές προτεραιοτήτων ως προς τις πολιτικές της ΕΕ. Ήταν γνωστό  επίσης ότι το Brexit, θα επέφερε σημαντικές μειώσεις στον συνολικό προϋπολογισμό της Ένωσης. Εκείνο που δεν είναι γνωστό όμως, αφορά τις διαπραγματευτικές θέσεις του Υπουργείου και τις συμμαχίες που έκανε με τα άλλα κράτη-μέλη που βλέπουν το εθνικό πλαφόν τους να μειώνεται δραστικά εξ αιτίας της εξωτερικής σύγκλισης.  Οι διμερείς συναντήσεις με τον Επίτροπο Χόγκαν για να «τεθούν τα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας» συνιστούν υλικό για ένα δελτίο τύπου και δεν αρκούν για να υποστηρίξουν «ελληνική θέση» κ. Αποστόλου. Στην υπόθεση αυτή, είχαμε συμμάχους όλο τον ευρωπαϊκό νότο και όχι μόνο. Κυβέρνηση δεν είχαμε για να την διαχειριστεί.

Το 5% που ανακοινώθηκε ως αρχική περικοπή από τα αγροτικά ταμεία, είναι απολύτως επισφαλές, ήδη τα θεσμικά φόρα διαλόγου και σκέψης της Ε.Ε. εκτιμούν ότι η συνολική μείωση στο διάστημα 2021-2017, θα αγγίξει το 15% για τον πρώτο πυλώνα και το 21% για τον δεύτερο. Είναι προφανές ότι η μεγάλη πίεση θα ασκηθεί στις μικρομεσαίες και οριακά βιώσιμες εκμεταλλεύσειςπου αποτελούν και τον κορμό επάνω στο οποίο στηρίζεται η αγροτική οικονομία της χώρας μας και οι οποίες ήδη σηκώνουν τις άδικες και άνισες κατανομές του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητούμε από τον αρμόδιο Υπουργό, να ενημερώσει την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με το Π.Δ.Π. 2021-2027. Ζητούμε επίσης, να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε για την διαπραγματευτική θέση του υπουργείου και την τεκμηρίωση της, όχι με λόγια αλλά με στοιχεία, με αριθμούςΟ αγροτικός τομέας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες ανατροπές που χρονικά υπερβαίνουν όχι μόνο την τωρινή κυβέρνηση αλλά και την επόμενη. Επομένως το μέλλον του θα πρέπει να συζητηθεί σε διακομματικό επίπεδο και να συμφωνήσουμε στις βασικές αρχές στήριξης του, διαμορφώνοντας Εθνικές προτεραιότητες, καθώς και ένα Σχέδιο Θέσεων στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι». 

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top