ΔΗΠΕΘΕ Σερρών : Πρεμιέρα για την 14η Πανεπιστημιάδα

e23c2a4a.jpg

14η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 2018

18 έως 27 Μαΐου 2018
στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια»

Έναρξη 18/5/2018 /ΩΡΑ: 20.00΄ στον πεζόδρομο των «Αστεριών»
Επίσημη Καλεσμένη της Έναρξης η ηθοποιός κ. Μπέσυ Μάλφα

1α. «Τα παιδιά των Σερρών καλωσορίζουν την Πανεπιστημιάδα»
με το Μουσικό Σχολείο Σερρών – (υπεύθυνος εκπαιδευτικός κ.Χρήστος Καραμάνης )
και τα παιδιά από την Σχολή Χορού της ΚΕΔΗΣ – (υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Όλγα Γιαζοβσκίχ)

1β. Θέατρο Δρόμου από τον ηθοποιό κ. Χαράλαμπο Παυλίδη

– Φουαγιέ: 

Έκθεση από τους μαθητές του εικαστικού εργαστηρίου «Άρτιο»
( υπεύθυνη των Δημοτικών Εικαστικών εργαστηρίων κ. Γιώτα Αλεξίου)
και του Εργαστηρίου Ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης Σερρών Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.
(κ. Κώστα Λάσκαρη διευθυντή του ειδικού εργαστηρίου επαγγελματικής εκπαίδευσης Σερρών).

Κεντρική Σκηνή /Ώρα: 20.45

Προβολή 2 βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους από το 13ο Δημοτικό σχολείο Σερρών που συμμετείχε στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους και Δρώμενο
(Υπεύθυνος του κινηματογραφικού εργαστηρίου κ. Ανδρέας Λατίνης)

Ομιλία από την Καθηγήτρια του Τμ. Νεοελληνικών Σπουδών στην Βουλγαρία κ. VelichkaSimonovaGrozdeva με θέμα : «Η διεθνής θεατρική γλώσσα»

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/5/2018/ Ώρα : 21.15

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩN ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣPLOVDIV

Τίτλος έργου: «ΛΑΦΙΝΑ» ΤΟΥ ΓΙΟΡΝΤΑΝ ΓΙΟΒΚΟΒ 

Η παράσταση θα δοθεί στην ελληνική γλώσσα
(Μετάφραση από τα Βουλγαρικά Χριστίνα Μάρκου – Μάρκος Αλμπάνης – Ζωή Πολίτου)

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Γιορντάν Γιόβκοβ ανήκει στους μεγάλους κλασικούς συγγραφείς της βουλγαρικής λογοτεχνίας, ο οποίος στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα πέτυχε να συνυφάνει στα έργα του το εθνικό και το πανανθρώπινο, συνδυάζοντας την παράδοση με τον ρεαλισμό και τον ρομαντισμό.

Το διήγημα «Λαφίνα» αποτελεί το δεύτερο από συνολικά δέκα διηγήματα της συλλογής «Θρύλοι του Αίμου» (1927). Στον κύκλο η πραγματικότητα συναντά το θαύμα σε μια προσπάθεια του δημιουργού να βγεί έξω από την καθημερινότητα και να ενωθεί με το θεϊκό. Η υπόθεση του έργου διαδραματίζεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, στην ορεινή κωμόπολη Ζέραβνα (Ζερούνα) με φόντο το βουνό, το «Μπαλκάν», που είναι για τους Βουλγάρους σύμβολο του ελεύθερου πνεύματος και της ανδρείας. Ο πρωταγωνιστής βιώνει έντονο εσωτερικό δίλημμα, το οποίο προκύπτει από την σύγκρουση των δύο διαφορετικών προοπτικών ζωής, ανάμεσα στις οποίες πρέπει να επιλέξει. Να είναι άξιος των προγόνων-κυνηγών του ή να ακολουθήσει την πορεία του μυλωνά καθώς αποδεχθεί τις χριστιανικές αρετές; Στην ψυχή του Στέφαν αντιμάχονται οι δυνάμεις του καλού και του κακού. Μπορούν η καλοσύνη, η αγάπη, η αθωότητα και η μυστική ομορφιά της γυναίκας να εξημερώσουν τον άνδρα-κυνηγό; Μπορεί η ομορφιά να αποτελέσει πηγή καταστροφής; Μία δραματοποιημένη παρουσίαση της κοσμοθεωρίας του λαού, των πανανθρώπινων ερωτημάτων και της συμβολικής αξίας των πραγμάτων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Darina Koleva , Dimitrios KomninosGabriela Valcheva , Nikolay Nikolov,
Lyubomir VenchevMariya Gyurova , Maria Valkova

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΟΜΑΔΑΣ: Velichka SimonovaGrozdeva

Χαιρετισμός Δημάρχου για την 14η Πανεπιστημιάδα Θεάτρου

Η Διεθνής Πανεπιστημιάδα Θεάτρου ανοίγει τις πύλες της για 14η συνεχή χρονιά στις Σέρρες αποτελώντας πλέον έναν στέρεο πολιτιστικό θεσμό για τον Δήμο μας.

Ο Δήμος Σερρών στέκεται πάντα δυναμικός αρωγός στις δομές που υποστηρίζουν τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα.

Φοιτητές  από την Ελλάδα και το εξωτερικό για άλλη μια χρονιά θα συναντηθούν στις Σέρρες και μέσα από την τέχνη του θεάτρου θα εκφράσουν τη δική τους αλήθεια και τις δικές τους αγωνίες απέναντι στην πραγματικότητα που βιώνουν.

Για να ξαναμπεί η κοινωνία σε τροχιά ανάπτυξης χρειάζεται γνώση, ορθή σκέψη και αλληλεγγύη, ιδανικά που η τέχνη του θεάτρου πρεσβεύει και η νεολαία διεκδικεί.

Η 14η Διεθνής Πανεπιστημιάδα Θεάτρου αποδεικνύει περίτρανα πως οι νέοι που εξακολουθούν να σκέπτονται ,να ονειρεύονται και να τολμούν, είναι εδώ, φωτίζοντας την ελπίδα για ένα καλλίτερο αύριο.

Σας καλώ όλους να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις της 14ης Διεθνούς Πανεπιστημιάδας που διοργανώνει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών στο Δημοτικό Θέατρο “ΑΣΤΕΡΙΑ” του Δήμου Σερρών.

 

                                                                                        Ο Δήμαρχος Σερρών

                                                                                       Πέτρος Αγγελίδης 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Για 14η συνεχή χρονιά η Πανεπιστημιάδα Θεάτρου γίνεται τόπος συνάντησης για φοιτητικούς Θιάσους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο του Θεάτρου και της συγγραφής. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών ανοίγει τις πόρτες του και με μεγάλη χαρά υποδέχεται τους νέους που μέσα από την τέχνη του θεάτρου, μας καταθέτουν τα δικά τους όνειρα, τις ανησυχίες τους και την δική τους αλήθεια. Όσο οι νέοι εμπνέονται από τα ιδανικά  της παιδείας και του πολιτισμού,  υπάρχει πάντα ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο. Εμείς είμαστε δίπλα τους , παρόντες και έτοιμοι να ακούσουμε αυτά που έχουν να μας πουν.

Δημήτρης Τσαλίκογλου

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ

Η στήριξη των θεσμών του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ που φέρνουν το θέατρο σε επαφή κι αλληλεπίδραση τόσο με την τοπική κοινωνία όσο και με τους πανελλήνιους και διεθνείς φορείς που ασχολούνται με τις παραστατικές τέχνες είναι για την παρούσα διεύθυνση πρωταρχικής σημασίας, γιατί είναι πια σαφές ότι ενδυναμώνουν το θέατρο του τόπου μας τόσο θεσμικά όσο και καλλιτεχνικά.

Η Διεθνής Πανεπιστημιάδα φοιτητικού θεάτρου υποδέχεται για άλλη μια χρονιά στην κεντρική σκηνή των Αστεριών φοιτητικά θεατρικά σχήματα από όλη την Ελλάδα και τρεις χώρες του εξωτερικού σε μια μεγάλη προσπάθεια προώθησης και στήριξης της ιδέας του θεάτρου μέσα στην Πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και προβολής του δημιουργικού προσώπου της πόλης των Σερρών. Παράλληλα τα πολυσχιδή σεμινάρια από αναγνωρισμένες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών στην μικρή σκηνή των Αστεριών ολοκληρώνουν αυτήν την μεγάλη γιορτή του πολιτισμού.

Θέλω να συγχαρώ τη Διοίκηση και το Τεχνικό προσωπικό του θεάτρου για τη θαυμάσια δουλειά που γίνεται εδώ και μήνες για να έρθει σε πέρας μια τόσο απαιτητική διοργάνωση αλλά και να ευχαριστήσω τόσο τον Δήμο των Σερρών, την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, την Unesco Σερρών, τους χορηγούς επικοινωνίας, τους εθελοντές, τους χορηγούς μας αλλά κυρίως τον κόσμο των Σερρών που γεμίζει παραδοσιακά τη θεατρική αίθουσα, για την αμέριστη στήριξη.

Καλή επιτυχία σε όλους.

Καλλιόπη Ευαγγελίδου

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top