Σέρρες :H “μήνις” (οργή) του Αχιλλέως στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο

0ec43c26c526ee80c871c3b3a69a9f75_XL-324x160.jpg

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018, ώρα 7μμ.

Θέμα: H “μήνις” (οργή) του Αχιλλέως ως ο δρόμος για την τελείωση του Ιλιαδικού ήρωα.

 

Εισηγητής: Ισιδώρα Μάλαμα

    Στο προτελευταίο μάθημα της τρέχουσας διδακτικής περιόδου η εξαιρετική νέα φιλόλογος και παιδαγωγός Ισιδώρα Μάλαμα, θα αναφερθεί στον κορυφαίο ήρωα της Ελληνικής μυθολογίας, τον Αχιλλέα και στην δραματική διαδρομή, μέσα στο κορυφαίο επικό δημιούργημα της ανθρωπότητας, την Ιλιάδα του Ομήρου.

   Όλο το έπος της Ιλιάδας οικοδομείται πάνω στην παρακολούθηση του θυμού (της μήνιδος) του ωκύποδος και ωκύμορου Αχιλλέα, του ήρωα που είναι ταχύτατος στα πόδια και που θα βρει σύντομα το θάνατο. Θα λέγε κανείς πως παρακολουθούμε τον Αχιλλέα στην τρεχάλα του να συναντήσει το θάνατό του. Όχι, όμως πριν πεθάνουν μέσα του τα στοιχεία εκείνα που τον καθιστούν ηθικά ανολοκλήρωτο ήρωα: ο θυμός, το γινάτι για ένα αρπαγμένο λάφυρο, που οδηγεί σε αποδεκατισμό τους δικούς του ανθρώπους κι ο θυμός, η οργή του για το χαμό του Πατρόκλου, που τον οδηγεί σε παραβίαση του νόμου των θεών περί ηρεμίας της ψυχής, σε σύγχυση για το μέτρο των δικών του ορίων και σε άνομη παραβίαση αυτών. Ο Αχιλλέας πρέπει να αποβάλει όλα εκείνα τα στοιχεία που τον απομακρύνουν από την ηθική του τελείωση και αυτή η προσέγγιση της Ιλιάδας αποτελεί τη νοηματική της παρέκκλιση πάνω στον αγώνα της να διαφοροποιηθεί από τον κοινότυπο μύθο της εποχής της, να κερδίσει με άλλον τρόπο το ενδιαφέρον του ακροατή στο μακρόσυρτο λόγο της. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η μήνις ίσως  δεν είναι και τόσο καταστροφική…

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top