Γιάννης Μαγκριώτης : Η αδιαφορία της κυβέρνησης και της περιφέρειας διογκώνουν τα προβλήματα στο Ν Σερρών

-3.png

Στην επίσκεψή του στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ο συντονιστής της Κίνησης ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, Γιάννης Μαγκριώτης, συναντήθηκε στην Ηράκλεια με τον δήμαρχο Κλεάνθη Κοτσακιαχίδη, στις Σέρρες με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χρήστο Μέγκλα και τη Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής, στη Νέα Ζίχνη με τον δήμαρχο Ανδρέα Δαϊρετζή και συζήτησε τα κρίσιμα θέματα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα των Σερρών.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν ο βουλευτής Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλης Τσελέπης, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής Πασχάλης Τόσιος και ο Γιώργος Τρέντσιος. Τόσο στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των φορέων όσο και στις δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ο Γιάννης Μαγκριώτης σημείωσε:

Η Κεντρική Μακεδονία, περιφέρεια της ιδιωτικής οικονομίας και η πιο εξωστρεφής της χώρας, υπέστη τις μεγαλύτερες οικονομικές και κοινωνικές απώλειες από την πολύπλευρη κρίση.

Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, λόγω της παραγωγικής και κοινωνικής σύνθεσής της, είχε και τις μεγαλύτερες απώλειες στην Κεντρική Μακεδονία ‒ ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που επιβλήθηκαν υψηλοί φόροι και ασφαλιστικές εισφορές στην αγροτική παραγωγή.

Το χειρότερο είναι ότι τα νέα παιδιά, κυρίως εκείνα που αποκτούν υψηλές γνώσεις και δεξιότητες, μεταναστεύουν σε μεγαλύτερο βαθμό και οι Σέρρες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και τις όποιες ευκαιρίες δημιουργούνται στην οικονομία της περιοχής.

Παρ’ όλα αυτά, η φροντίδα της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξαντλούνται στα μεγάλα λόγια και στις μικροκομματικές και παλαιοκομματικές μικροδιευθετήσεις.

Η απογοήτευση των πολιτών είναι ακόμη πιο μεγάλη μετά τη συμφωνία με τη FYROM.

Ο συντονιστής της Κίνησης ειδικότερα τόνισε:

• Εκτός από την ολοκλήρωση του τμήματος (Στρυμονικό-Αμπέλλα) του οδικού άξονα (Θεσσαλονίκη-Προμαχώνα) το 2017 από την Εγνατία οδό ΑΕ με μεγάλη καθυστέρηση, αφού η δημοπράτησή του έγινε στις αρχές του 2012 και ο συμβατικός χρόνος ολοκλήρωσής του ήταν το 2014, κανένα άλλο σημαντικό αναπτυξιακό έργο δεν έγινε.

• Το 4ο ΕΣΠΑ τελείωσε το 2015 και το τρέχον 5ο ΕΣΠΑ βρίσκεται περίπου στο 70% του χρόνου υλοποίησής του και κανένα αναπτυξιακό έργο, καμία σημαντική αναπτυξιακή επένδυση δεν πραγματοποιήθηκε.

• Στο τρέχον κοινοτικό πρόγραμμα, που για την Κεντρική Μακεδονία είναι ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, μέχρι τώρα ελάχιστοι πόροι έχουν διατεθεί σε όλη την Περιφέρεια και μόνο περίπου 24 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί για την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν οι περισσότεροι πόροι, όπως έγινε και με το 4ο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Δυστυχώς και αυτά τα προγράμματα, που είναι για την αποχέτευση στους Δήμους Βισαλτίας και Εμμανουήλ Παπά και μικρές αναπλάσεις στις Σέρρες, ακόμη δεν έχουν προκηρυχθεί και ίσως κάποια από αυτά, λόγω και αδυναμιών των τοπικών φορέων, να μην προλάβουν να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 5ου ΕΣΠΑ.

• Η Περιφέρεια ακόμη δεν έχει προχωρήσει στις προσκλήσεις για τα προγράμματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για να καταθέσουν τις προτάσεις τους οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της Κεντρικής Μακεδονίας και των Σερρών. Παρότι το συνολικό πρόγραμμα διαθέτει για όλη την Περιφέρεια μόνο περίπου 200 εκατ. ευρώ, θα έδινε κάποια ανάσα στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top