ΚΚΕ Σερρών : Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση για τον Δ.Σ.Ε

660090.jpg

Αλλη μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πρωτοβουλία για τα 100χρονα του ΚΚΕ ήταν η εκδήλωση της ΤΟ Σερρών του Κόμματος την Πέμπτη 5/7, με θέμα: «Η δράση του ΔΣΕ στην περιοχή των Σερρών, τα έκτακτα στρατοδικεία και οι εκτελέσεις στελεχών του ΚΚΕ τον Ιούλη του 1947».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η ηρωική δράση του ΔΣΕ στην περιοχή των Σερρών, μέσα από ντοκουμέντα που βρέθηκαν τόσο στο Αρχείο του Κόμματος όσο και από την αναζήτηση της ΚΟ, καθώς και αρχειακό υλικό από την περίοδο που λειτούργησε το Εκτακτο Στρατοδικείο Σερρών, με αποκορύφωμα τις εκτελέσεις στελεχών του Περιφερειακού Γραφείου Σερρών τον Ιούλη του 1947. Υπήρξε επίσης καταγραφή ονομάτων αγωνιστών που καταδικάστηκαν σε θάνατο την περίοδο 1946 – 1950, καθώς και τα ονόματα 1.100 και πλέον μαχητών του ΔΣΕ από τον νομό Σερρών που έπεσαν στα πεδία των μαχών.

Η Κεντρική Μακεδονία βασικός αιμοδότης του ΔΣΕ

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος του ΓΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, που είπε ανάμεσα σε άλλα: «Στις Σέρρες, από την ίδρυση του Κόμματός μας το 1918, εμφανίζονται οι πρώτοι κομματικοί πυρήνες. Αυτοί που αποτέλεσαν την πρώτη μαγιά για αυτούς τους πυρήνες ήταν οι καπνεργάτες της περιοχής και λίγο αργότερα οι λιγνιτωρύχοι.

Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των λιγνιτωρύχων το 1934 στην Ηλιοκώμη, των καπνεργατών στο Ροδολίβος το 1932 ή η αντιπολεμική διαμαρτυρία στην πόλη των Σερρών το 1931».

Για το ΕΑΜικό κίνημα και τον αγώνα του ΔΣΕ, το στέλεχος του Κόμματος ανέφερε: «Από τους βασικούς αιμοδότες του Δημοκρατικού Στρατού ήταν η Κεντρική Μακεδονία, και φυσικά οι Σέρρες. Υπήρχε παράδοση, ας πούμε, μιας και η δημιουργία της πρώτης ένοπλης αντάρτικης ομάδας “Οδυσσέας Ανδρούτσος” στην Ελλάδα στην Κατοχή έγινε εδώ, στα βουνά των Κερδυλίων.

Την περίοδο ’46 – ’49 στην περιοχή των Σερρών έδρασε αρχικά το Αρχηγείο Σερρών που ανήκε στο Αρχηγείο Κ. Μακεδονίας, η 7η Μεραρχία (που αργότερα μεταφέρθηκε στη Θράκη) και στη συνέχεια η 132η Ταξιαρχία με έδρα το Λαϊλιά, που υπαγόταν στην 6η Μεραρχία με έδρα το Μπέλες, καθώς και το συγκρότημα Κοσμίδη στο Παγγαίο.

Τα βουνά Λαϊλιάς, Μποζ Νταγ, Αλι Μπουτούς, Μπέλες, Παγγαίο και Κερδύλια έγιναν κάστρα αγώνα για όσο διήρκεσε ο αγώνας του ΔΣΕ. Εγιναν το σπίτι μα και συνάμα ο τάφος για εκατοντάδες νέους και νέες που έδωσαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο. Ταυτόχρονα, όμως, και μέσα στην πόλη των Σερρών, αλλά και στα κεφαλοχώρια του νομού, δινόταν μια εξίσου σημαντική μάχη: Της οργάνωσης και της στρατολόγησης νέων μαχητών, της διεκδίκησης καλύτερων συνθηκών δουλειάς, ελευθεριών κ.ά. Και σε αυτήν τη μάχη πρωτοστατούσαν οι κομμουνιστές.

Ταυτόχρονα, κομβικό όμως σημείο αποτέλεσε το Γ’ Ψήφισμα του 1946. Με αυτό σύρθηκαν σε δίκη και φυλακίστηκαν χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες. Με βάση αυτό το ψήφισμα στήθηκαν έκτακτα στρατοδικεία σε όλη την Ελλάδα και εδώ στις Σέρρες. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που πέρασαν από το Εκτακτο Στρατοδικείο Σερρών. Ηδη από τις πρώτες μέρες του ’46, ξεκίνησαν οι πρώτες καταδίκες Σερραίων, συνολικά πάνω από 100 καταδικάστηκαν σε θάνατο και πολλοί από αυτούς εκτελέστηκαν μέχρι και το 1950.

Ανάμεσα σε αυτές τις εκτελέσεις και η εκτέλεση του Γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής των Σερρών Γουσίδη (Παντελή) Σταύρου μαζί με τους Σαραντίδη Τριαντάφυλλο, Φωτιάδη Θόδωρο και Παπίνη Κωνσταντίνο, στις 29 Ιούλη 1947».

Ο Ευθ. Δημάκης

Ο Ευθ. Δημάκης

Συλλογική προσπάθεια, απάντηση στον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη

Από το σχεδιασμό και την υλοποίηση της επιτυχημένης εκδήλωσης στις Σέρρες, αναδείχτηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν στη συλλογική δουλειά, ακόμα και σε θέματα όπως η συλλογή ιστορικών πληροφοριών, η μελέτη βιβλιογραφίας, οι επαφές με μαχητές και απογόνους του ΔΣΕ. Αποτέλεσμα ήταν να μαζευτεί ένας πρώτος πολύτιμος όγκος πληροφοριών που παρουσιάστηκε σε αυτήν την εκδήλωση. Για να μπορέσει να υλοποιηθεί η εκδήλωση, λειτούργησε ομάδα εργασίας, με μέλη και φίλους του Κόμματος. Η δραστηριότητα ξεκίνησε με μελέτη βιβλιογραφίας, με ψάξιμο αρχειακού υλικού κυρίως από το Αρχείο του Κόμματος, αλλά και με τη συμβολή συνεργατών του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ για το Στρατοδικείο των Σερρών.

Πολύτιμη ήταν η βοήθεια συγγενών και απογόνων μαχητών του ΔΣΕ που έκαναν γνωστές άγνωστες πτυχές των ιστορικών γεγονότων, ενώ έδωσαν και υλικό που τελικά εκτέθηκε στην εκδήλωση. Για τη συλλογή των χιλίων και πλέον πεσόντων μαχητών του ΔΣΕ από την περιοχή των Σερρών, φτιάχτηκε ομάδα εργασίας από μέλη της ΚΝΕ που για μέρες έκαναν ουσιαστική δουλειά με κύριο εργαλείο τους τόμους που έχει εκδώσει η ΚΕ του Κόμματος «Επεσαν για την Ζωή». Η συλλογή πληροφοριών συνεχίζεται, όπως και οι επαφές με οικογένειες και απόγονους.

Από την ενδιαφέρουσα έκθεση

Από την ενδιαφέρουσα έκθεση

Το σημαντικό είναι ότι στην επαφή με όλους αυτούς τους ανθρώπους, η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ απηύθυνε κάλεσμα για μόνιμη και σταθερή επαφή, ώστε να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να τιμήσουν στην πράξη την ηρωική δράση των προγόνων τους πλάι στις γραμμές του Κόμματος. Οπως έγινε γνωστό στην εκδήλωση, το επόμενο διάστημα ετοιμάζεται έκδοση, όπου θα υπάρχει όλο αυτό το αρχειακό υλικό, μαζί με νέα στοιχεία για τη δράση του Κόμματος στην περιοχή των Σερρών από τα πρώτα χρόνια δράσης του Κόμματος. Η όλη προσπάθεια θα κορυφωθεί τον Οκτώβρη, στην κεντρική εκδήλωση της ΤΟ, που θα είναι ενταγμένη στον εορτασμό για τα 100 χρόνια δράσης του Κόμματος και ειδικότερα στην περιοχή των Σερρών.

Η επιτυχημένη εκδήλωση στις Σέρρες ήταν μια ακόμα απάντηση στο δηλητήριο του αντικομμουνισμού, που ρίχνεται από διάφορους φορείς εδώ και χρόνια στην περιοχή των Σερρών. Π.χ. τοπικές και όχι μόνο διοικήσεις συμβάλλουν στο να υπάρχουν ακόμα μνημεία ταγματασφαλιτών, ΠΑΟτζήδων στην περιοχή. Συμμετέχουν σε εκδηλώσεις «εθνικοφροσύνης» μαζί με τους ναζιστές της ΧΑ, στάζουν χολή για τη δράση του ΔΣΕ και του ΚΚΕ. Αποκρύπτουν από το λαό τον ηρωισμό, τον σκοπό της πάλης του ΔΣΕ, με στόχο να διαλύσουν τους δεσμούς αίματος που έχει το ΚΚΕ με τα λαϊκά στρώματα. Αλλά και οι διάφοροι «αριστεροί» ιστοριογράφοι και μελετητές της περιοχής, έχουν βάλει το λιθαράκι τους για να δυσφημιστεί ο αγώνας του ΔΣΕ, να αποσιωπηθεί η δράση που είχε στην περιοχή.

Πηγή: rizospastis.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top