Σέρρες : Εκδήλωση μνήμης των Γεζίντι

-e1533364845224.jpg

Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Γεζίντι από τον ISIS πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής 3/8, έξω από τον Οικισμό Φιλοξενίας στον πρώην ΚΕΓΕ οι Γιεζίντι πρόσφυγες των Σερρών.

Το ιστορικό της  Γυναικοκτονίας

Στις αρχές Αυγούστου 2014 οι Κούρδοι Πεσμεργκά, οι οποίοι μεχρι τότε υπερασπίζονταν τις περιοχές των Γεζίντι στο βόρειο Ιρακ, αποχωρούν. Οι κοινότητες των Γεζίντι μένουν ανυπεράσπιστες.

Στις 3 Αυγούστου οι εξτρεμιστές μισθοφόροι της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» καταλαμβάνουν την πόλη Σιντζάρ παίρνοντας στη κατοχή τους δυο μικρά κοιτάσματα πετρελαίου και την πόλη Ζουμάρ, εκτελώντας σχέδιο για να περάσουν στον έλεγχό τους το ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας υδροηλεκτρικό φράγμα της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, το μεγαλύτερο φράγμα της χώρας.

Ενας από τους κεντρικούς στόχους των ισλαμοφασιστών είναι να αφανίσουν από προσώπου της «ιεράς γης του Χαλιφάτου» τους Γεζίτες (Γεζίντι), τους αμετανόητους «λάτρεις του εκπεσόντος αγγέλου».

Η γενοκτονία έχει ξεκινήσει. Από τις 3 Αυγούστου 2014 εκατοντάδες χιλιάδες Γεζίντι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους, τα χωριά τους και τα σπίτια τους.

Πάνω από 30.000 Γεζίντι πέρασαν στην Τουρκία.

Μένοντας χωρίς βοήθεια και άμυνα, η κοινότητα των Γιεζίντι υπέστη συστηματικές σφαγές, βιασμούς, βασανισμούς, εκτοπισμούς, δουλεμπόριο των κοριτσιών και των γυναικών, ακόμη και την υποχρεωτική στρατολόγηση των αγοριών, ώστε να γίνουν παιδιά στρατιώτες.

3η Αύγουστου Διεθνή Ημέρα Κινητοποίησης Ενάντια στη Γυναικοκτονία.

Στις 11 και 12 Μαρτίου 2017 η Διεθνής Διάσκεψη των Γυναικών Γιεζίντι αποφάσισε στο Bielefeld της Γερμανίας ότι, για την απελευθέρωση των γυναίκων που παραμένουν ακόμη στα χέρια του ISIS, πρέπει να γίνει ένας ουσιαστικός αγώνας σε διεθνές επίπεδο και κήρυξε την 3η Αύγουστου ως Διεθνή Ημέρα Κινητοποίησης Ενάντια στη Γυναικοκτονία.

Στην περίπτωση του Σιντζάρ και των άλλων περιοχών των Γεζίντι, η γενοκτονία διαπράχτηκε κύρια με την ιδιαίτερη μορφή της γυναικοκτονίας. Όμως σε αντίθεση με την γενοκτονία, η γυναικοκτονία δεν αναγνωρίζεται σαν μία ξεχωριστή κατηγορία αδικημάτων από εθνικούς και διεθνείς θεσμούς.
Για αυτό το λόγο, η Διεθνής Διάσκεψη καλεί τις γυναίκες του κόσμου να διακηρύξουν την 3η Αυγούστου ως Διεθνή Μέρα Ενάντια στη Γυναικοκτονία και να γνωστοποιήσουν παντού την κατάσταση των γυναικών του Sinjar, που έχουν απαχθεί, που ζουν ακόμη ως σκλάβες και που δολοφονήθηκαν.

Το Κίνημα Γυναικών του Κουρδιστάν οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις 3 Αυγούστου και δυναμώνει τη φωνή του, για την απελευθέρωση των γυναικών Γεζίντι. Καλεί σε συμπαράσταση και κοινή δράση τις γυναικείες οργανώσεις ώστε οι γυναίκες Γεζίντι να νοιώσουν ότι όλες οι γυναίκες του κόσμου είναι δίπλα τους.

Οι Γεζίντι πρόσφυγες πλέον στις Σέρρες ζητούν από τη Διεθνή κοινότητα να διασώσει τους υπόλοιπους Γεζίντι από τον ISIS.

Το κείμενο στηρίχτηκε σε δημοσίευμα του ROJAVA KURDISTAN IN GREECE

https://www.anexartitos.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top