Σέρρες : Ο βασιλιάς εδραιώνεται στον θρόνο του

vamvaki.gif.jpg

Επειδή εκατοντάδες φίλοι του www.cotton-net.gr, με όλους τους δυνατούς τρόπους επικοινωνίας μαζί μας (mail, sms, τηλεφωνικώς, facebook, inbox κ.α.) περιμένουν (όπως κάθε χρόνο) την εκτίμησή μας για την εμπορική περίοδο βάμβακος που ξεκινά σε λίγες ημέρες, σας την παραθέτουμε:

Καταρχάς να υπομνήσουμε σε όλους, πως πολύ νωρίς (πρώτοι από όλους) και εγκαίρως είχαμε προϊδεάσει πως το 2018 Ο «βασιλιάς» – βαμβάκι εδραιώνεται στο θρόνο του!  (πατήστε για να το διαβάσετε)

Ο χρόνος κύλισε, οι εαρινές σπορές επιβεβαίωσαν την πρωτοκαθεδρία του βαμβακιού, τα θεμελιώδη ζητήματα (ζήτηση, προσφορά) της αγοράς το επιβεβαιώνουν καθημερινά, κι απομένουν οι αστάθμητοι παράγοντες (καιρικές συνθήκες, εμπορικοί πόλεμοι κ.α.) να «βάλουν» τις καθ/οριστικές «πινελιές» τους… (πατήστε για να το διαβάσετε)

Έχουμε και λέμε λοιπόν, ανακεφαλαιώνοντας όσα κατά καιρούς έχουμε αναφέρει και επικοινωνήσει:

Α) ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

1) αναφερόμαστε σε ένα προϊόν που η ζήτησή του (υψηλότατη), η ανωτερότητά του (η καλύτερη φυσική ίνα), η φύση και ο τρόπος καλλιέργειας του προϊόντος (φιλοπεριβαλλοντικό προϊόν) θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον για πολλά-πολλά χρόνια….

2) αυταπόδεικτη επιβεβαίωση των παραπάνω αποτελεί η συνέχιση της υπο/στήριξης του προϊόντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση (στα ίδια ουσιαστικά επίπεδα)

Β) ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ

οι τιμές συσπόρου που θα απολαύσουν φέτος οι Έλληνες βαμβακοπαραγωγοί, θα είναι εντόνως υποστηρικτικές για το προϊόν και την καλλιέργεια, κινούμενες (για την ώρα) σε πολύ καλύτερο επίπεδο.

Το παραπάνω ζητούμενο (για κάθε χρονιά) οικονομικό αποτέλεσμα (= τιμές συσπόρου), φέτος καθίσταται ευκολότερο λόγω:

1) της επιλογής των βαμβακοπαραγωγών να σπείρουν πρώιμο γενετικό υλικό ποικιλιών (π.χ. ΕΛΠΙΔΑ), με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, που ζητά και θέλει η αγορά…

2) της συγκομιδής του συσπόρου βαμβακιού με αποδεκτά επίπεδα υγρασίας (μέχρι 12%-13%)

3) της συγκομιδής του συσπόρου με picker μηχανές και του «εξοστρακισμού» συγκομιδής με stripper (απογυμνωτικές μηχανές)

4) της συνεχούς φροντίδας και επιμέλειας που οι βαμβακοπαραγωγοί μας επέδειξαν, η οποία μένει να ολοκληρωθεί με μία σωστή ωρίμανση και αποφύλλωση της φυτείας.

Γ) και ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ 

Είναι σε όλους μας, πλέον, γνωστή η κατάσταση της Τουρκικής οικονομίας, με τη Τούρκικη λίρα να έχει «καταρρεύσει».

Μιας χώρας που, παραδοσιακά, αγόραζε το 40-50% του Ελληνικού βάμβακος.

Η σημερινή κατάσταση της Τουρκικής οικονομίας, μας καθιστά όλους υποψιασμένους, πως αυτή θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εκτέλεση των συμβολαίων πώλησης εκκοκκισμένου βάμβακος προς την Τουρκία, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση των φορτώσεων,  και την επακόλουθη (και σημαντική για τους παραγωγούς), καθυστέρηση πληρωμών.

Έτσι, επιλέγουμε να συνεργαζόμαστε με σοβαρούς, φερέγγυος κι αξιόπιστους συνεργάτες (εκκοκκιστικές επιχειρήσεις), μη ξεχνώντας το πάθημα των ορυζοπαραγωγών…. (πατήστε για να το διαβάσετε)

Η γνωστή αγγλική παροιμία, εξακολουθεί και ισχύει: «Καλύτερα να είσαι σίγουρος παρά μετανιωμένος»… 

Μπαντής Αθανάσιος/Γεωπόνος

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top