Σέρρες : Λαμπρός ο εορτασμός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ( φώτο )

timios-tavros-serres-154.jpg

Μέσα σε ατμόσφαιρα πνευματικής ανατάσεως και με τη δέουσα λαμπρότητα, τελέστηκε και εφέτος η ιερά πανήγυρις της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον ομώνυμο Ιερό Ναό της πόλεως των Σερρών. Από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης 13 Σεπτεμβρίου 2018 πλήθος πιστών έσπευσε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Σερρών, προκειμένου να προσκυνήσει τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, το αγιώτερο σύμβολο της Ορθοδόξου Χριστιανικής πίστεως, που αποτελεί σημείο νίκης, ελπίδος, ζωής, και αναστάσεως.

Στην ακολουθία του πολυαρχιερατικού πανηγυρικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών, Καστορίας κ. Σεραφείμ και του σεπτού Ποιμενάρχου της Εκκλησίας των Σερρών κ. Θεολόγου.

Μετά την ακολουθία της αρτοκλασίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος καλωσόρισε και ευχαρίστησε ευγνωμόνως τους δύο Σεβ. Αρχιερείς για τον κόπο στον οποίο υπεβλήθησαν, προκειμένου να λαμπρύνουν με την παρουσία τους την ιερά πανήγυρη.

Τόνισε επίσης, ότι η παρουσία τους περιποιεί τιμή τόσο στον ίδιο όσο και στην τοπική μας Εκκλησία. Στην αντιφώνησή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. κ. Θεολόγο για την τιμητική του πρόσκληση και εν συνεχεία κήρυξε τον θείο λόγο, στον οποίο μίλησε για το μεγαλείο του Σταυρού, που από σύμβολο θλίψεως και τιμωρίας μετατράπηκε σε σύμβολο νίκης και θριάμβου, καθώς ενκρύπτει όπως είπε τη δύναμη της αναγεννήσεως, της ανανεώσεως, της ελπίδας, της ζωής και της Αναστάσεως.

“Δεν παραμένουμε όμως στον Σταυρό αλλά προσβλέπουμε στην αιώνια βασιλεία του Θεού, δηλαδή, την Αναστάση” είπε ο Σεβασμιώτατος.

Ανήμερα της μεγάλης θρησκευτικής εορτής της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018, τελέσθηκε πανηγυρική, πολυαρχιερατική θεία Λειτουργία, στην οποία συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Καστορίας κ. Σεραφείμ, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ και Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.

Πριν το τέλος της θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η ακολουθία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Στην ομιλία που ακολούθησε μετά την τελετή υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Θεολόγος κάλεσε τους πιστούς να ενστερνισθούν στη ζωή τους το σταυρικό φρόνημα και ήθος, που είναι το πραγματικό καύχημα του πιστού ανθρώπου, τονίζοντας ότι «κάθε φορά που ατενίζουμε τον Σταυρό του Χριστού, αντιλαμβανόμεθα το μέγεθος της θείας αγάπης η οποία λειτουργεί ως αντίδοτο για τήν θεραπεία του ανθρώπου από το βαρύτατο και θανάσιμο τραύμα της αμαρτίας, αλλά και ως αστείρευτη πηγή αγιασμού, εμπνεύσεως, δυνάμεως και ζωής. Η ορθόδοξη πίστη είναι πραγματική ζωή, δύναμις, πορεία αναστάσεως και ελπίδος μαζί με τον Χριστό». Τέλος, ο Σεβ. κ. Θεολόγος ευχαρίστησε εγκαρδίως του Σεβ. Αρχιερείς για τήν συμμετοχή τους στο λαμπρό συλλείτουργο και τους ευχήθηκε πολυετή, ευλογημένη και καρποφόρο διακονία.

Νωρίτερα το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα “νοητή κλίμαξ” αξιοποιώντας τη σοφία των Πατέρων της Εκκλησίας μας, αναφερόμενος στον Σταυρό που υπέγραψε με το αίμα Του ο Κύριος την ελευθερία του ανθρώπου από τα δεσμά της αμαρτίας και του θανάτου, στον Σταυρό που είναι το σύμβολο της δόξας, της ελπίδας και της Ανάστασης.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι στην λαμπρή εορτή συμμετείχαν οι βουλευτές των Σερρών, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Ιωάννης Μωυσιάδης, ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης, λοιποί εκπρόσωποι Στρατιωτικών και Αστυνομικών αρχών καθώς και πλήθος πιστών που προσήλθε στον εορτάζοντα περικαλλή Ιερό Ναό της Πόλης για να προσκυνήσουν το ιερώτατο σύμβολο του Τιμίου Σταυρού, το οποίο είναι ποτισμένο από τη ζωηφόρο Χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

 

Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος

 

 

 http://www.romfea.gr


 

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top