Σέρρες : Στο ¨¨σφυρί ¨¨ 39 ακίνητα

poleitai-ellada.jpg

 39 ακίνητα που βρίσκονται  στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. ανάμεσα στα προαναφερόμενα ακίνητα βρίσκονται: , κτίρια-σύμβολα της αρχιτεκτονικής και ιστορικής μας  κληρονομιάς  όπως το Μπεζεστένι στην Πλατεία Ελευθερίας Σερρών, η παλιά Μητρόπολη Σερρών, το κτίριο της πρώην Νομαρχίας  Σερρών με όλη την πλατεία που το περικλείει, τα Οθωμανικά Τζαμιά, την Καπναποθήκη , το κτίριο της Πυροσβεστικής, τις εκτάσεις των αποθηκών Πυρομαχικών Λευκώνα και  το πρώην στρατόπεδο Κολοκοτρώνη στην  Π.Ε. Σερρών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ της Δέσποινας Χαραλαμπίδου

 

Θέμα: Για την εκχώρηση ακινήτων της Π.Κ.Μ. στο Υπερταμείο  «“Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Ε.Ε.ΣΥ.Π.)”» .

 

Η για 99 χρόνια, ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους, εκχώρηση ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου στο λεγόμενο Υπερταμείο,  είναι αναμφίβολα μία από τις πιο μαύρες σελίδες στη διακυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα – Καμμένου.

Η Διοίκηση του Υπερταμείου, που βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των δανειστών, δεν αρκέστηκε στην περιουσία που μέχρι πρόσφατα της είχε εκχωρηθεί, αλλά ζήτησε με επιστολή της, στις 14 Ιουνίου 2018, να μεταφερθούν στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» που είναι θυγατρική του εταιρεία, άλλα 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου».

Η Κυβέρνηση έσπευσε να υλοποιήσει την απαίτηση του Υπερταμείου και με την αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ  Β’ 2320 / 19-6-2018) μεταβίβασε στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. 10.119 ακίνητα, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ. και ενήργησε ερήμην των Τοπικών Κοινωνιών που χρησιμοποιούν, αξιοποιούν ή διεκδικούν προς αξιοποίηση τα συγκεκριμένα

Είναι δε  χαρακτηριστικό ότι την ίδια μέρα εκδόθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, η εξουσιοδότηση προς τον Υπουργό Οικονομικών (απόφαση 86 ΦΕΚ Β’ 2317/19-6-18) και το σχετικό ΦΕΚ για τη μεταβίβασή τους, όπου τα 10.119 ακίνητα αναφέρονται μόνο με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμία περιγραφή της θέσης, της έκτασης, της χρήσης, και των λοιπών τους στοιχείων, σε μια προσπάθεια να αποφύγει η Κυβέρνηση τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Ανάμεσα στα 10.119 ακίνητα βρίσκονται και :

  1. 1954 ακίνητα που ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.
  2. 126 ακίνητα που ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας.
  3. 120 ακίνητα που ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.
  4. 23 ακίνητα που ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.
  5. 74 ακίνητα που ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.
  6. 39 ακίνητα που ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
  7. 56 ακίνητα που ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.

Σύμφωνα δε με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ανάμεσα στα προαναφερόμενα ακίνητα βρίσκονται: Το κεντρικό κτίριο που στεγάζεται η Διοίκηση της Π.Κ.Μ., κτίρια-σύμβολα της αρχιτεκτονικής και ιστορικής μας  κληρονομιάς  όπως το Μπεζεστένι στην Πλατεία Ελευθερίας Σερρών, η παλιά Μητρόπολη Σερρών, το κτίριο της πρώην Νομαρχίας  Σερρών με όλη την πλατεία που το περικλείει, τα Οθωμανικά Τζαμιά, την Καπναποθήκη , το κτίριο της Πυροσβεστικής, τις εκτάσεις των αποθηκών Πυρομαχικών Λευκώνα και  το πρώην στρατόπεδο Κολοκοτρώνη στην  Π.Ε. Σερρών.

Επειδή θεωρώ ότι η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης είναι το καθοριστικό βήμα για το ξεπούλημα και αυτής ακόμα της δημόσιας περιουσίας η οποία δεν ανήκει σε καμιά κυβέρνηση αλλά στον λαό, προκειμένου  να ξεπληρωθεί ένα απεχθές, άδικο και μη βιώσιμο  χρέος, θίγει άμεσα τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών γιατί τα  παραπάνω ακίνητα  είναι μέρος της αρχιτεκτονικής , ιστορικής και πολιτιστικής  μας κληρονομιάς,  σε αρκετά από αυτά στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες και ιδρύματα, πολλά από αυτά τα διεκδικούν Δήμοι και κινήσεις πολιτών για την απόδοσή τους στις τοπικές κοινωνίες

Ρωτώ :

  1. Γνωρίζει η Π.Κ.Μ. ποια είναι τα  ακίνητά της που μεταφέρονται  στο Υπερταμείο? Αν όχι, θα απαιτήσει, άμεσα, τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων που βρίσκονται στην χωρική της ευθύνη από την Κυβέρνηση?
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Διοίκηση της Π.Κ.Μ. ώστε να διασφαλίσει την κυριότητα κτιρίων-συμβόλων της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς;
  3. Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει η Διοίκηση της Π.Κ.Μ. ώστε να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό κίνημα υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας;

Επειδή θεωρώ ότι η συγκεκριμένη ενέργεια της Κυβέρνησης πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και με αποφασιστικό τρόπο, ζητώ   η επερώτηση  να συζητηθεί άμεσα.

 

Επικεφαλής παράταξης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου – rizospastikiaren@gmail.com, dxaralampidou@gmail.com, τηλ.6972470577 Διεύθυνση επικοινωνίας: Βασιλίσσης Όλγας 198, Τ.Κ.54 110,Θεσσαλονίκη, γραφείο Περιφερειακής Παράταξης ΡΙΖ.ΑΡ.ΕΝ. ,τηλ.231 3319842.

 

 

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top