ΠΑΣΟΚ Σερρών : Και για τοκογλυφία διώκεται ο Γιάννης Ανθόπουλος

-67.jpg

Με την απολογία του πρώην υφυπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ανθόπουλου, συνεχίστηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη για την υπόθεση τοκογλυφίας, στην οποία εμπλέκεται ο πολιτικός κατόπιν καταγγελιών της καπνεμπόρου Καβάλας, Οδέττης Πετρίδη.

Μαζί με τον πρώην υπουργό δικάζονται για τοκογλυφία από κοινού κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, τρεις υπεύθυνοι της εταιρείας Namaco -μετέπειτα Gennet- , ενώ ο κ. Ανθόπουλος κατηγορείται για συνέργεια σε τοκογλυφία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Ανθόπουλος φέρεται να υποσχέθηκε βοήθεια στην Οδέττη Πετρίδη και να μεσολάβησε σε 7 συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002 ως το 2005. Ετσι, η εταιρεία καπνού της τελευταίας εμφανίζεται να πουλάει ακατέργαστο καπνό σε άλλη εταιρεία, ενώ τις επίμαχες ημέρες εμφανίζονται πωλήσεις κατεργασμένων καπνών σε μονοπρόσωπη επιχείρηση ΕΠΕ, με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς. Η μονοπρόσωπη ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο της καταγγέλουσας. Σύμφωνα με τη δικογραφία, το επιπλέον ποσοστό 10% είναι «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για τον Γ. Ανθόπουλο, για τις υπηρεσίες που παρείχε ώστε να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας της κ.Πετριδη. Συνολικά το εν λόγω αντάλλαγμα προσδιορίζεται σε ποσό που αγγίζει το 1.757.800 ευρώ, καθώς οι εμφανιζόμενες πωλήσεις φέρονται να ήταν εικονικές.

Απολογούμενος ο πρώην υπουργός αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως ουδέποτε εισέπραξε χρήματα από παράνομη δραστηριότητα, παρά μόνο από τη νόμιμη αμοιβή του από το 2004 και μετά που ήταν νομικός σύμβουλος της καπνεμπόρου. Είπε επίσης και για ένα δάνειο που έλαβε από την καταγγελουσα συνολικού ύψους 650 χιλιάδων ευρώ, το οποίο -όπως ανέφερε – ο ίδιος δεν ήθελε αλλά εκείνη… «επέμεινε πολύ».

«Πριν το 2004 απλά πήγαινα μαζί της σε συναντήσεις. Ήμουν η ασπίδα της, ένιωθε ασφάλεια. Πήγαινα ως «γλάστρα». Ήθελε δίπλα της τον υπουργό, το βουλευτή για να ενισχύσει το κύρος της για τη σταδιακή αύξηση των συναλλαγών της» είπε.

Όταν δεν είχε πλέον την βουλευτική ιδιότητα, το 2004, ορίστηκε επικεφαλής της δικηγορικής ομάδας της καπνεμπόρου. Μάλιστα, η σχέση τους ήταν σε τόσο καλό επίπεδο, που ένα χρόνο νωρίτερα, όπως ισχυρίστηκε, είχε λάβει από την γυναίκα δάνειο συνολικού ύψους 650.000 ευρώ για την κατασκευή σπιτιού. Μάλιστα όπως είπε, δέχθηκε πιέσεις για πάρει το δάνειο. «Της είπα όχι, αλλά εκείνη επέμενε…» υποστηρίζοντας ότι η αντίδικος του μάλιστα επέμενε να βάλει τα καλύτερα υλικά για το σπίτι. “ Έτσι ο προϋπολογισμός βγήκε μεγάλος, ενώ εγώ είχα ξεκινήσει για ένα διαμέρισμα….»!

Τα σχόλια της έδρας προκάλεσε ο ισχυρισμός του κατηγορούμενου ότι ήρθε σε ρήξη με την καπνέμπορο όταν εκείνη του ανακοίνωσε το 2005 ότι δεν θα εξοφλούσε τις υποχρεώσεις της σε πελάτες.

«Γιατί το πήρατε προσωπικά; Δικηγόρος ήσασταν. Ο, τι σας έλεγε ο εντολέας σας κάνατε» παρατήρησε ο πρόεδρος για να ακούσει τον κατηγορούμενο να απαντά: «Είναι θέμα τιμής. Παραιτήθηκα αμέσως γιατί με εκμεταλλεύθηκε… Έχω το καθήκον της αλήθειας…».

Σύμφωνα με την κατηγορία, την περίοδο 2002 έως 2005 με την υπόσχεση μεσολάβησης σε επτά συμβάσεις πώλησης καπνού ο κατηγορούμενος φέρεται να έλαβε «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» το οποίο εκτιμάται ότι αγγίζει τα 1.757.800 ευρώ.

Η δίκη συνεχίζεται.

Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ – iefimerida.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top