Σέρρες : Εγκαινιάστηκε η πρώτη μονάδα υγείας

46495305_254329005239541_874621947541979136_n-300x229.jpg

Την πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ)  στις Σέρρες


εγκαινίασε σήμερα στις 10.30 το πρωί,  ο Αναπληρωτής  Γενικός Γραμματέας  του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, παρουσία του Διοικητή  της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Στρατή Πλωμαρίτη.Η πρώτη ΤΟ.Μ.Υ λειτουργεί στο κτήριο που στεγαζόταν παλιά το ΙΚΑ  με έργο την παροχή δωρεάν πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον εγγεγραμμένο πληθυσμό ασφαλισμένο ή μη. Ο αναμορφωμένος χώρος με καινούργιες υποδομές,  με δυνατότητα πρόσβασης για ΑμΕΑ λειτουργεί από τις 7:00 έως τις 15:00 με έναν γενικό γιατρό και ένα παιδίατρο, διοικητικούς υπαλλήλους  νοσηλευτές, κοινωνική λειτουργό και επισκέπτρια υγείας. Συνέντευξη Στ. Βαρδαρού στην ΕΡΤ Σερρών

Μιλώντας λίγο πριν τα εγκαίνια στην ΕΡΤ Σερρών ο Αν. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός είπε πως η νέα προσπάθεια ξεκίνησε από το 2018, ήδη υπάρχουν 97 νέες δομές σε λειτουργία σε όλη τη χώρα, είναι ένα νέο στοιχείο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που ενσωματώνει τη λειτουργία του οικογενειακού γιατρού και μια ομάδα υγείας διεπιστημονική που αποτελείται από νοσηλευτές, κοινωνικό λειτουργό, επισκέπτες υγείας που θα κάνει οργανωμένα πια,  τις παρεμβάσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας με επισκέψεις σε ΚΑΠΗ, σε σχολεία σε χώρους εργασίας.

Πρόσθεσε δε πως είναι ένα στοιχείο που έλλειπε και δίνει βέβαια πολύ μεγάλη έμφαση στην πρόληψη, πέρα από αυτό το καινούργιο χαρακτηριστικό παρέχει και κλασσικές λειτουργίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης , οι επισκέψεις, η αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών η συνταγογράφιση είναι ενσωματωμένες ήδη.

Οι ΤΟ.Μ.Υ  είπε ο κ. Βαρδαρός  πάνε πολύ καλά σε όλη τη χώρα, έχουν πάνω από 300.000 επισκέψεις ανθρώπων που πριν ανοίξουν οι ΤΟΜΥ απευθυνόταν κυρίως στον ιδιωτικό τομέα Υγείας ή στα νοσοκομεία, και αυτό είναι μια παράπλευρη θετική λειτουργία « προσπαθούμε να φιλτράρουμε τις δράσεις προς στα Νοσοκομεία, άρα να εξυπηρετείται ο πολίτης πιο γρήγορα, με λιγότερη ταλαιπωρία και με ποιοτικό τρόπο και βέβαια και οικονομική επιβάρυνση που προσπαθούμε να τη μειώσουμε να τη συρρικνώσουμε σαν συνέχεια και της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Σύστημα Υγείας, είναι μια πολύ θετική νομίζω εξέλιξη που προκύπτει μέσα από τη λειτουργία των ΤΟ.Μ.Υ. Εμείς έχουμε υπολογίσει, ότι γύρω στα 10.000.000 ευρώ το χρόνο εξοικονομούνται για τα νοικοκυριά στο διαθέσιμο εισόδημά τους με τη λειτουργία των ΤΟ.Μ.Υ γιατί αυτές οι υπηρεσίες είναι δωρεάν» είπε χαρακτηριστικά.

Στόχος στις αρχές του 2019 η δεύτερη ΤΟ.Μ.Υ στις Σέρρες

ΟΙ Σέρρες είναι από τις περιοχές όπου ο σχεδιασμός αποτύπωσε τρεις δομές αλλά δεν υπάρχουν γιατροί για τη στελέχωση των άλλων δύο και έτσι ξεκίνησε η λειτουργία της πρώτης ΤΟ.ΜΥ. Ο κ. Βαρδαρός υπογράμμισε πως θα προχωρήσουν σε νέα προκήρυξη το επόμενο δίμηνο εκτιμώντας ότι σιγά – σιγά βλέπουν και οι γιατροί ότι αυτό το εγχείρημα από την στιγμή που παίρνει  σάρκα και οστά είναι μια καλή προοπτική επαγγελματικής και επιστημονικής εξέλιξης  και ένταξης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, νομίζω ότι αφού ξεκινήσαμε έχουμε κάνει ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα και θα ακολουθήσουν και τα επόμενα είπε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας συμπληρώνοντας πως ρεαλιστικός στόχος είναι να προχωρήσουν σε μια δεύτερη δομή στις αρχές του 2019 στην πόλη των Σερρών.

Ιατρική μετανάστευση

Σχετικά με τη στελέχωση των ΤΟ.Μ.Υ ο  κ. Βαρδαρός τόνισε «Το βασικό πρόβλημα σε όλες τις προσπάθειες στελέχωσης του συστήματος Υγείας τα τελευταία χρόνια έχει να κάνει με την ιατρική μετανάστευση. Είναι πολύ πια περιορισμένη η δεξαμενή των γιατρών, έχουμε 18.000 γιατρούς που φύγανε στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης και είναι κυρίως νέοι γιατροί. Αυτή είναι και η δεξαμενή που εμείς αποσκοπούμε να προσελκύσουμε πίσω. Πρώτον να ανακόψουμε τη ροή προς το εξωτερικό και σε δεύτερο χρόνο να επιστρέψουν και κάποιοι από αυτούς τους γιατρούς μας. Είναι θέσεις που είναι πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης, με προοπτική ενσωμάτωσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και έχει γίνει προσπάθεια να δώσουμε και κάποια μισθολογικά κίνητρα , αντιστοίχηση με μισθό Επιμελητή Α΄, είναι μια πολύ καλή επαγγελματική  ευκαιρία θα έλεγα να ενταχθεί στο Σύστημα Υγείας , ένας νέος γιατρός».

Παράλληλα υποστήριξε «σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για απαξιωτικές αμοιβές ή αμοιβές που υποβαθμίζουν τον Έλληνα γιατρό. Νομίζω είναι πολύ καλά τα χρήματα και για τα δεδομένα της εποχής και νομίζω ότι αυτό σιγά – σιγά φαίνεται, ούτως ή άλλως και στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος που έχουν γίνει μέχρι σήμερα  το 80% των γιατρών που αιτούνται για να καλύψουν θέση στις ΤΟ.Μ.Υ είναι γιατροί ηλικίας έως 40 ετών».

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΟΥ 

ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top