ΣΟΚ>Και η Deutsche Bank απορρίπτει το σχέδιο-σχεδία για τα κόκκινα δάνεια!

91s5dttch-thumb-large.jpg

Μετά  τη Morgan Stanley και η Deutsche Bank εμφανίζεται άκρως επιφυλακτική ως προς το σχέδιο-σχεδία της ΤτΕ για ταην μείωση των κόκκινων δανείων!

Όπως τονίζει η Deutsche Bank  η δομή κεφαλαίου και η τιμή μεταφοράς παραμένουν οι μεγάλοι άγνωστοι, ενώ είναι πιθανό το σχέδιο αυτό να αφήσει κάποιες από τις συστημικές τράπεζες σε πιο αδύναμη θέση κεφαλαιακά, εκφράζοντας έτσι έντονους προβληματισμούς για το σχέδιο και  προειδοποιώντας και αυτή ότι υπάρχουν ακόμη πολλές και σημαντικές ασάφειες στο σχέδιο-μεταδίδει το Capital.gr

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, βλέπει τρία βασικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν:

i) Η τιμή μεταβίβασης. Το επίπεδο στο οποίο τα περιουσιακά στοιχεία θα μεταβιβαστούν τελικά είναι το “κλειδί” καθώς θα επηρεάσει το κόστος των senior ομολόγων και τον “χρόνο ζωής” του SPV.

Η Deutsche Bank υποθέτει ότι τα ΝPEs θα χρειαστεί να ανακτηθούν εκ νέου

ii) Η κεφαλαιακή διάρθρωση του SPV: Η κατανομή μεταξύ senior, mezzanine και junior ομολόγων θα επηρεάσει επίσης τη βιωσιμότητα του SPV. Αν και η D.B  αναγνωρίζει ότι τα DTC θα έδιναν μια σταθερή υποστήριξη στο όχημα, εκτιμά ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των mezzanine ομολόγων, τόσο πιο βιώσιμo θα είναι το SPV.

iii) Κεφαλαιακή επίδραση στις τράπεζες: Η D.B θεωρεί ότι ο αντίκτυπος στα κεφάλαια ύψους  300 μ.β που υπολογίζει η Tράπεζα της Ελλάδας μπορεί να αφήσει μερικές από τις τράπεζες σε σχετικά ασθενέστερη θέση. Αυτό ενισχύει την άποψη της D.B ότι οι τράπεζες με υψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες όπως η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα βρίσκονται σε καλύτερη θέση. Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες όπως η Eurobank και η Πειραιώς με χαμηλότερο δείκτη CET-1, θα βρεθούν σε ασθενέστερη θέση.

Συνολικά, η D.B θεωρεί ότι είναι μια καλή πρωτοβουλία, αλλά ορισμένες βασικές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Από την πλευρά της η IBG σχετικά με τον σχέδιο της ΤτΕ για τη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών αναφέρει πως βλέπει θετικά την ιδέα να μειωθούν τα NPEs των ελληνικών τραπεζών σε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό και με ένα τόσο μικρό “χτύπημα” στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας CET1.

Ωστόσο, κατά την άποψή της, η πρόταση δεν είναι αρκετά λεπτομερής ώστε να κατανοούνται καλύτερα οι επιπτώσεις της και οι μηχανισμοί της. Η IBG τηρεί επίσης επιφυλακτική στάση ως προς το επίπεδο και τα ποσοστά των κουπονιών του οχήματος  SPV, δεδομένης της αδιαμφισβήτητα αδύναμης δομής της πλευράς του ενεργητικού του οχήματος, ιδίως δε αν υποτεθεί ότι δεν υπάρχουν κρατικές εγγυήσεις.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top