Αμφίπολη :Ποιος ευθύνεται για την εγκατάλειψη του μνημείου ???

20140825_YPPO_0001-450x426.jpg

Η οδύσσεια της πολύπαθης Αμφίπολης δεν φαίνεται να έχει τέλος. Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε ένα ακόμη σίριαλ που αναμένεται να έχει αρκετά επεισόδια. Πρωταγωνιστές, αυτή τη φορά, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το υπουργείο Πολιτισμού. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οπως είναι γνωστό, η πρώτη αίτηση για ένταξη του έργου στερέωσης, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου του Τύμβου Καστά στο ΕΣΠΑ το καλοκαίρι του 2017 ήταν αποτυχημένη εξαιτίας ελλείψεων στον φάκελο που κατέθεσε το υπουργείο. Τελικώς το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Νοέμβριο του 2017 με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα εξασφαλίστηκαν επιπλέον πόροι ύψους 1 εκατ. ευρώ από το Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής στην Αμφίπολη Σερρών.

Και ενώ, έναν χρόνο μετά, θα περίμενε κανείς όλα να πάρουν τον… δρόμο τους, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 26/11 χρεώνει στο υπουργείο Πολιτισμού μεγάλες καθυστερήσεις, διαβλέποντας ότι είναι «ορατός πλέον ο κίνδυνος η Ευρωπαϊκή Ενωση να απεντάξει το έργο και να χαθεί η χρηματοδότησή του», με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστανα δηλώνει ότι αν οι εργασίες δεν ξεκινήσουν άμεσα ή οι απαντήσεις δεν είναι επαρκείς, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Επιστολή στη Ζορμπά

Είχε προηγηθεί επιστολή την 1/11 στη νυν υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά που την ενημέρωνε για σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, σημειώνοντας αναλυτικά – ανά υποέργο – τις καθυστερήσεις. Για παράδειγμα, ενώ προβλεπόταν ολοκλήρωση της μελέτης δομικής παθολογίας του μνημείου ως το τέλος του Ιουνίου, σύμφωνα πάντα με την επιστολή, η Περιφέρεια δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση για την ολοκλήρωσή της. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αντίστοιχη επιστολή τον περασμένο Μάιο είχε λάβει και η προκάτοχος της Μυρσίνης Ζορμπά, Λυδία Κονιόρδου.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα της Κυριακής

Πηγή: tovima.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top