«Κατά τον δαίμονα εαυτού» Τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή παίζουν δυνατά για τη νέα χρονιά

kammenos-tsipras-apostolakis.png

Το 2019 θα μπορούσε να είναι καταλυτική χρονιά για την Ελλάδα του μέλλοντος. Βρισκόμαστε στη 2η μέρα του χρόνου που είναι έτος εκλογών. Εκτός απροόπτου που θα έλεγε και ο οξυδερκής Σγουρίδης. Από το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στη πορεία προς τις εκλογές αλλά και από το αποτέλεσμα των εκλογών θα επηρεασθεί η πορεία του τόπου ακόμη και για τις επόμενες δεκαετίες.

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να συμπέσουν με πρωτόγνωρα γεγονότα όπως η καρατόμηση του πλανητάρχη από τον Λευκό Οίκο. Μέρα με τη μέρα η Αμερικανική Δικαιοσύνη στριμώχνει τον Ντόναλντ Τραμπ ενώ προκαλεί αμηχανία στον πλανήτη η ευκολία με την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος καρατομεί κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησής του αλλά και στελέχη του μηχανισμού διακυβέρνησης όπως ο αρχηγός του FBI.

H πρόσφατη απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία και να αναθέσει στον Ερντογάν να αντικαταστήσει την αμερικανική παρουσία στη περιοχή προκαλεί δέος αν σκεφθεί κανείς ότι μόλις λίγους μήνες πριν Ερντογάν και Τραμπ εκτόξευαν απειλές ο ένας στον άλλον. Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του Αμερικανού Προέδρου ξεπερνάνε ακόμη και αυτό τον χαρακτηρισμό της kolotoumpas και ήδη προκαλούν ανατριχίλα στους σκεπτόμενους πολίτες. Ο Τραμπ είναι πολύ πιθανό να αποκαθηλωθεί εντός του 2019 και οι ΗΠΑ να μπουν σε μια περίοδο εσωτερικής πολιτικής κρίσης.

Αλλά ακόμη κι αν ο Τραμπ παραμείνει στη θέση του ήδη ο Ερντογάν βρίσκεται αυτή τη στιγμή με νέες εξουσίες στο παγκόσμιο παιγνίδι και μάλιστα με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή ένας άλλος κρίσιμος παίκτης στη περιοχή, το Ισραήλ βαδίζει σε πρόωρες εκλογές. Σε περίπτωση λοιπόν θερμού επεισοδίου με την Τουρκία στο Αιγαίο ή τη Θράκη η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ελπίζει σε παρέμβαση όπως εκείνη του Μπιλ Κλίντον στα Ιμια. Το Ισραηλ οδεύει σε πρόωρες εκλογές και ο Τραμπ πιθανόν στην έξοδο εντός του 2019.

Εντός της Ελλάδος τώρα έχει συσσωρευθεί πολύ μίσος ανάμεσα στα αντιμαχόμενα πολιτικά και επιχειρηματικά στρατόπεδα, γεγονός που κάνει την πορεία προς τις κάλπες σχεδόν εκρηκτική. Ηδη οι γαλάζιοι μιλάνε ανοιχτά για ειδικά δικαστήρια ενώ στη Πειραιώς σχηματίζουν λίστες με τους εχθρικούς, τους φιλικούς και τους ουδέτερους επιχειρηματίες.

Ο Σύριζα επέλεξε να κυβερνήσει με σιδερένια γροθιά και με διαρκείς απειλές για διώξεις από την Δικαιοσύνη σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων με πιο χαρακτηριστική την υπόθεση NOVARTIS. Αποτέλεσμα αυτού του είδους της διακυβέρνησης είναι η εκδικητική μανία που χαρακτηρίζει τους νεοδημοκράτες.

Ακόμη κι εάν έχει προηγηθεί της κάλπης θερμό επεισόδιο με την Τουρκία το πολιτικό μίσος των νεοδημοκρατών και όσων τους στηρίζουν για τους Συριζαίους είναι τέτοιο που ακόμη και το θερμό επεισόδιο με τυχόν απώλειες θα μπορούσε να προστεθεί στα επιχειρήματα υπέρ των Ειδικών Δικαστηρίων, συλλήψεων, κλπ. Στο μεταξύ η απόφαση του Τσίπρα να επισπεύσει τον ερχομό της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή μπορεί να μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα.

Το σενάριο να περάσει ομαλά από την ελληνική βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών με μόνη απώλεια την αντικατάσταση του Καμμένου από τον Αποστολάκη (ο οποίος ετοιμάζεται ήδη να επισκεφθεί την Τουρκία σαν υπουργός Αμυνας) θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια φαντασίωση του Τσίπρα με επικίνδυνες συνέπειες. Βέβαια ο Τσίπρας που είχε την τύχη να συναντήσει ακόμη και την Ατζελίνα Τζολί στο Μέγαρο Μαξίμου έχει δικαίωμα να φαντασιώνεται το σενάριο που τον βολεύει.

Μόνο που υπολογίζει χωρίς τον παράγοντα “δαίμονα εαυτόν”.

Οσες συμφωνίες κι εάν έχει κάνει ο Καμμένος μαζί του για την ομαλή παράδοση των όπλων στον διάδοχό του ακόμη και ο ίδιος ο σημερινός υπουργός Αμυνας δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα αντιδράσει την δεδομένη στιγμή.

Το πιο πιθανό είναι ο Πάνος Καμμένος να αντιδράσει «Κατά τον δαίμονα εαυτού».

Δηλαδή να τα κάνει Κούγκι γιατί με αυτό τον “οδηγό” έχει επιβιώσει ως τώρα στη πολιτική αλλά και στη ζωή ο Πάνος Καμμένος. Κατά τη γνώμη μας ο Καμμένος δεν θα παραδώσει εύκολα τα όπλα. Ο δε Τσίπρας θα πρέπει να σκεφθεί πολύ πριν φέρει την Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή όχι γιατί θα είναι δύσκολο να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία αλλά γιατί είναι πολύ πιθανό να έχει απώλειες που ούτε ο ίδιος δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να τις υπoλογίσει. Το πιο φρόνιμο θα ήταν να επιλέξει να κάνει όσο γίνεται πιο σύντομα εκλογές και να αφήσει και αυτή την καυτή πατάτα στον Μητσοτάκη-όπως και το ενδεχόμενο ενός νέου Μνημονίου μια και η σαρδανάπαλη χώρα πολύ δύσκολα θα πετύχει αξιοπρεπή δανεισμό από τις αγορές.

Εν ολίγοις το 2019 θα μπορούσε, υπό ορισμένες συνθήκες, να αποβεί μοιραία χρονιά για τους εμπλεκόμενους σε επικίνδυνα (ακόμη και εθνικά) παιγνίδια όπως επίσης και για τη χώρα στο σύνολό της…Τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή κι ενός ελληνοτουρκικού πολέμου δυστυχώς παίζουν δυνατά για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε…

 https://kourdistoportocali.com

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top