Με 151 η κυβέρνηση – Οι 6 “προσχώρησαν” στην κυβερνητική πλειοψηφία

foto-ape-mpe_20.jpg

Επιστολές με τις οποίες επί της ουσίας “προσχωρούν” στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν οι έξι βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση: Ελ. Κουντουρά, Β. Κόκκαλης, Θ. Παπαχριστόπουλος, Κ. Ζουράρις, Σπ. Δανέλλης, και Κ. Παπακώστα. Μεταξύ των “έξι” είναι οι τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ. Και από αυτούς τους τέσσερις οι δύο (Ζουράρις και Παπαχριστόπουλος) τυπικά παραμένουν ακόμα μέλη της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ.

Η ψήφος στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ των τεσσάρων απογυμνώνει πλέον το κόμμα του Πάνου Καμμένου ο οποίος βλέπει τον πάλαι ποτέ συγκυβερνήτη να του “κλέβει” σχεδόν ολόκληρη την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Επί της ουσίας η κίνηση των έξι ερμηνεύτηκε ως επίδειξη πυγμής από τον Αλέξη Τσίπρα στον μέχρι πρότινος “αναντικατάστατο” Πάνο Καμμένο ο οποίος πλέον απομένει χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα. Με την “προσχώρηση” των έξι το μπαλάκι πηγαίνει στους ΑΝΕΛ καθώς η διαγραφή των δύο δανεικών βουλευτών (Ζουράρις, Παπαχριστόπουλος), θεωρείται πλέον μονόδρομος για τον κ. Καμμένο. Την ίδια στιγμή η ετερογένεια των έξι αναμένεται να δοκιμάσει τα όρια της κοινοβουλευτικής συνοχής της πλειοψηφίας ενώ δεν αποκλείεται να προκαλέσει και αντιρρήσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα οι αναφορές Παπακώστα περί του ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ αριστεράς – δεξιάς δεν αναμένεται να γίνουν δεκτές με ενθουσιασμό από πλευράς ορισμένων του ΣΥΡΙΖΑ παρότι η φόρμουλα αυτή φαίνεται να λύνει τα χέρια του Τσίπρα για τους επόμενους μήνες. Από την άλλη πλευρά η ευθεία πρόκληση προς την πλευρά του Καμμένου θεωρείται επίσης βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς ο ίδιος έχει ήδη στείλει προειδοποιητικές βολές στοχεύοντας κατ’ αρχήν πρόσωπα όπως ο Ν. Κοτζιάς και εκτοξεύοντας απειλές όπως η “Κυβέρνηση δεν θα προλάβει την παρέλαση της 25ης Μαρτίου”.

Οι πανομοιότυπες επιστολές αναφέρουν πως οι “έξι” επιθυμούν να προσμετράται στη συμπολίτευση η ψήφος τους όταν δεν υπάρχει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Η επιστολή Παπακώστα είναι η μεγαλύτερη και σε αυτή κάνει επίκληση στις αξίες που πρέσβευε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής λέγοντας πως “οφείλουμε να υπηρετήσουμε τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους υπερβαίνοντας τις παραπλανητικές ετικέτες Αριστεράς, Κέντρου και Δεξιάς”.

Έτσι, ενώ δεν εντάσσονται τυπικά στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές δίνουν το πολυπόθητο “151” στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ξεπεράσει το πρόβλημα με τις ψηφοφορίες στη Βουλή και επιτρέπουν να συνεχιστεί το νομοθετικό έργο.

Τις επιστολές ανάγνωσε στην έναρξη της Ολομέλειας ο Τάσος Κουράκης, Αντιπρόεδρος της Βουλής και ενώ λίγη ώρα νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης σε δημοσιογραφική ερώτηση εάν θα υπάρξει προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ των “έξι” απάντησε “κοντός ψαλμός”.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την προσχώρηση των “έξι” στον ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης με συνέντευξή του.

Πολεμική κίνηση Τσίπρα σε Καμμένο: Του “δέσμευσε” άλλους δύο βουλευτές

Με την δήλωση πρόθεσης των έξι βουλευτών που στήριξαν την Κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης ότι εκχωρούν πρακτικά την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ στα νομοσχέδια, ο Α. Τσίπρας σήκωσε το “γάντι” των απειλών Καμμένου επιχειρώντας να απαντήσει και στα περί “εκβιαζόμενου πρωθυπουργού”, όπως τον χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση.

Με την επισήμανση ότι οι έξι βουλευτές ( Κουντουρά- Δανέλλης- Κόκκαλης- Παπακώστα- Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις) δεν προσχωρούν τυπικά στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από το Μαξίμου μιλούν για “κατάρρευση του αφηγήματος περί κυβέρνησης κουρελού”.

Οι δύο από τους έξι ωστόσο που παραχωρούν a priori την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν ακόμη στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ του Π. Καμμένου.

Κώστας Ζουράρις ( διευκρίνισε ότι η ψήφος του δεν αφορά ψηφοφορία για πΓΔΜ) και Θανάσης Παπαχριστόπουλος , ανήκουν ακόμη στην υπό κατάρρευση Κ.Ο των ΑΝΕΛ, με τον δεύτερο να επιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του ότι θα παραιτηθεί ( Η έδρα σε αυτή την περίπτωση παραχωρείται στον επιλαχόντα Τερενς Κουικ , ο οποίος ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να την επιστρέψει στους ΑΝΕΛ).

Στις διαρκείς “ρουκέτες” του πρώην κυβερνητικού του εταίρου, ο κ. Τσίπρας απάντησε με κίνηση επίδειξης ισχύος, προκαλώντας τον επί της ουσίας να …υλοποιήσει τις απειλές του. Εάν μπορεί δηλαδή, γεγονός που από την κυβέρνηση, διαψεύδουν κατηγορηματικά.

Αναμένεται η αντίδραση του …μαινόμενου Πάνου ο οποίος τις τελευταίες ημέρες πότε πιάνοντας στασίδι στα κανάλια και πότε “πυροβολώντας” δια του προσφιλούς του twitter, πότε απειλεί την κυβέρνηση ότι δεν θα προλάβει να …κάνει παρέλαση στις 25 Μαρτίου εάν διαλυθεί η κοινοβουλευτική του ομάδα και πότε οιμώζει ότι ο Τσίπρας τον “πούλησε” 100 φορές παίρνοντάς του τους βουλευτές.

Θεωρητικώς, για τον Π. Καμμένο οι δρόμοι είναι δύο: Ή να διαγράψει τους βουλευτές ( πριν να προλάβει καν να παραιτηθεί ο Θ. Παπαχριστόπουλος) ή να οδηγηθεί σε ισπανική υποχώρηση προκειμένου να μη χάσει τα κοινοβουλευτικά του προνόμια εφόσον πλέον δε θα πληροί την προυπόθεση του ορίου των πέντε βουλευτών για διατήρηση της Κ.Ο των ΑΝΕΛ.

Προς ώρας , επιδίδεται σε …κανονιστικές ερμηνείες, μιλώντας για “αντιδημοκρατική μεθόδευση” και υποστηρίζοντας ότι καλύπτεται από γνωμοδότηση του 2013 της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής και όχι από το άρθρο 15 του Κανονισμού της.

Η γνωμοδότηση του 2013, προβλέπει ότι οι βουλευτές δηλώνουν οι ίδιοι ενυπόγραφα σε ποια κοινοβουλευτική ομάδα ανήκουν.

Τι “άναψε” το φυτίλι Τσίπρα

Από το πρωί, ο πρωθυπουργός, με επιστολή του ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση να μην προχωρήσει σε αλλαγές του κανονισμού της Βουλής ( βάσει των οποίων θα διασωζώταν και ο Π. Καμμένος διατηρώντας τα προνόμια του αρχηγού κόμματος).

Και τούτο, γιατί μετά από πέντε ημέρες που εμφανιζόταν να σύρεται πίσω από τις απειλές Καμμένου, η αντιπολίτευση τον χαρακτήρισε “εκβιαζόμενο πρωθυπουργό”.

Εξ ΄ού και στην επιστολή του προς τον κ. Βούτση, ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Με έκπληξη, όμως, παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία. Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον Πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης”.

Πηγή: capital.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top