H NΔ μπορεί να πάει με άλλον αρχηγό στις Εθνικές εκλογές

lakopoulos8-1024x576.jpeg

Μία θανάσιμη ανάλυση για την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσίασε στον ιστότοπό του Ανοιχτό Παράθυρο, ο Γιώργος Λακόπουλος.

Ο Λακόπουλος εξηγεί τους λόγους που η ΝΔ θα μπορούσε να πάει με άλλον ηγέτη στις εθνικές εκλογές, μετά από ένα στραπάτσο στις Ευρωεκλογές.

Γράφει λοιπόν ο έμπειρος δημοσιογράφος στον ιστότοπό του>

Μπορεί να φταίει ότι το πολιτικό ρεπορτάζ που καλύπτει τη ΝΔ ελέγχεται από το σύστημα Μητσοτάκη. Ίσως είναι θέμα επικοινωνιακής ανεπάρκειας του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως το τελευταίο διάστημα η επικαιρότητα πάσχει: της λείπουν οι πραγματικές εξελίξεις στη ΝΔ και η έγκυρη πληροφόρηση για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς προς εκμετάλλευσή τους.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και οι πολιτικοί συντάκτες που διαθέτουν τις σχετικές πληροφορίες δεν έχουν που να τις… παρουσιάσουν. Έτσι ενώ στο παρασκήνιο της ΝΔ κυοφορούνται συγκλονιστικές εξελίξεις και ανατροπές, η πολιτική επικαιρότητα διακινεί ανούσιες δηλώσεις των Γραφείων Τύπου. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή:

Α: Η ΝΔ κάνει μπάι -πας τον Μητσοτάκη

Πριν από λίγα 24ωρα στη ΝΔ εξελίχθηκε μια εντυπωσιακή πρόβα … προνουντσιαμέντου, που δεν αναδείχθηκε αρκούντως. Το σύστημα Σαμαρά έκανε επίδειξη δύναμης υποδηλώνοντας ότι είναι σε θέση να παρακάμπτει τον Μητσοτάκη. Το πρόσχημα ήταν η κοπή πίτας του Άδωνι Γεωργιάδη που χρησιμοποιήθηκε ως πεδίο ευθείας παράκαμψης του προέδρου της ΝΔ.

Ένα υποτιθέμενο τυπικό “προεκλογικό event” του αντιπροέδρου, οργανώθηκε ως πάρτι της σαμαρικής φράξιας, με τον πρώην πρωθυπουργό παρόντα και τον Άδωνι Γεωργιαδη στο γενικό πρόσταγμα-με ύφος… Ντούτσε!

Ως φροντ-μαν του Σαμαρά, κήρυξε τον πόλεμο στους Καραμανλικούς, επιτιθέμενος ευθέως στον Νίκο Δένδια και ταυτόχρονα καπέλωσε τον Μητσοτάκη, με συγκεκριμένες κινήσεις.

Πρώτον, μετά το παραλήρημα υπέρ του εαυτού του και του παριστάμενου Σαμαρά και ανοησίες για Μαλβίδες κλπ κάλεσε – με ηγετική … μεγαλοψυχία- τους υποψήφιους του Λεκανοπεδίου να ανέβουν στην εξέδρα δίπλα του. Αυτομάτως τον πλαισίωσαν πρόσωπα που δεν έχουν πάρει από κανέναν διαβεβαίωση υποψηφιότητας.

Κατά το σύστημα Μητσοτάκη μόνο ο πρόεδρος χρίζει υποψηφίους και κατά τον ίδιο η σταυροδοσία δεν είναι κριτήριο συμμετοχής στην κυβέρνησή “του”.

Ο Άδωνις όμως έχει δικούς του υποψήφιους. Αναμεσά τους και δυο δημοσιογράφοι που σταδιοδρομούν με κρυπτοφασίζουσες επιθέσεις στον “Μαδούρο-Τσίπρα” , που εμφανίσθηκαν ως υπασπιστές του και αποθεώθηκαν.

Τον έναν έσπευσε ο Κυριάκος να κόψει την επόμενη, ενώ για τον άλλο θα πρέπει να ρισκάρει ρήξη με τον εργοδότη του.

Η σφαίρα ωστόσο είχε φύγει: μόνο δίπλα στον Άδωνι υπάρχει μέλλον στη ΝΔ, ήταν το μήνυμα. Στο κάδρο αυτό τοποθέτησε τον εαυτό του και πρώην στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή που, χρησιμοποιεί τον “καραμανλισμό” του για να ξεπλύνει τον Γεωργιάδη -ο οποίος υπόσχεται ότι… θα τον βγάλει βουλευτή.

Η δεύτερη κίνηση του Γεωργιάδη στην ίδια εκδήλωση ήταν εξίσου συμβολική και ταυτόχρονα εξευτελιστική για τους… υποψήφιους βουλευτές και πρόκληση για τον πρόεδρο της ΝΔ: τους έβαλε να τραγουδήσουν το “Μακεδονία ξακουστή”. Και το… έκαναν.

Παρότι αυτό αποσιωπήθηκε σχεδόν από τα ΜΜΕ λειτούργησε σαν τροχιοδεικτική βολή μιας συμπεριφοράς που ήδη είχε προκαθορίσει ο Γεωργιάδης με τη δήλωση: “Δεν θα πω ποτέ Βόρεια Μακεδονία”.

Περιφερόμενος στη Κοζάνη ο Κυριάκος έδειξε ότι αγνοεί πως χάνει τον έλεγχο των πραγμάτων και διολίσθησε σε αβασάνιστες διατυπώσεις προβλέποντας ότι “το Βόρεια θα ξεχαστεί και θα μείνει το Μακεδονία”. Επιμένει επίσης στο… βέτο κατά της γειτονικής χώρας σε κάτι που… δεν υπάρχει. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. ‘

Με αντανακλαστικά απελπισίας η Ντόρα Μπακογιάννη έσπευσε να σώσει ότι μπορούσε για το κόμμα της, δηλώνοντας ότι η ίδια “θα λέει Βόρεια Μακεδονία”.

Έτσι υπερφαλάγγισε τον Δένδια στην εκπροσώπηση των Καραμανλικών εν όψει της αναμέτρησης με τους Σαμαρικούς, αν υπάρχει αλλαγή ηγεσίας εν πτήσει. Ήδη αν η ΝΔ αναγκαστεί να πάει στις εθνικές εκλογές με άλλον επικεφαλής, α λα Αβέρωφ, στην πραγματικότητα αυτό θα κριθεί από εξελίξεις των οποίων τον έλεγχο έχει ο Πρωθυπουργός.

Β: Ο Τσίπρας στέλνει τον Κυριάκο για …αερομαχία στις ευρωεκλογές

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι αναλύσεις της συγκυρίας οδηγούν σε δραστικές αλλαγές σχεδιασμών του και στην εκπόνηση νέας στρατηγικής, που λαμβάνει υπόψη της δυο παραμέτρους: Αν η ΝΔ αναγκαστεί να πάει τον Μάιο σε ευρωεκλογές, ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις οποίες κατεβαίνει διασπασμένη, θα συρρικνωθεί. Ειδικά αν… επανέλθει η λίστα στην εκλογή ευρωβουλευτών.

Το βέβαιο είναι ότι για τις εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο έχει ολόθερμη συμπαράσταση -αν όχι παρακίνηση-των κοινοτικών οργάνων και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για συγκεκριμένους λόγους. Πολιτικοί παράγοντες και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και φυσικά από τους Ευρωσοσιαλιστές εκτιμούν ότι η ενδεχομένη επικράτηση της σημερινής ΝΔ στην Ελλάδα θα δημιουργήσει έναν ακόμη Σαλβίνι.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μια εβδομάδα από τις Βρυξέλλες αποδοκιμάστηκαν δυο κινήσεις που σχετίζονται με το Μητσοτάκη. Η αβάντα που προσπάθησε να του κάνει ο Βέμπερ με την ανόητη θεωρία για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και η αναδίπλωση του Δημ. Αβραμόπουλου κατά της συμφωνίας των Πρεσπών που αξίωσε ο επικεφαλής της ΝΔ εκβιαστικά από τον επίτροπο.

Με εντυπωσιακή πολιτική ευστροφία ο Αλέξης Τσίπρας οριστικοποιεί την απόφαση για εκλογές τον Οκτώβριο και αφήνει τον Μητσοτάκη να… τρέξει μόνος του στις ευρωεκλογές πάνω στο ολισθηρό γι’ αυτόν έδαφος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το προφανές αποτέλεσμα θα είναι να ηττηθεί από αυτούς που σιγοντάρει άκριτα ως τώρα. Δηλαδή να αποδυναμωθεί η ΝΔ από την Χρυσή Αυγή και την υπόλοιπη ακροδεξιά που ο Ίδιος ενίσχυσε.

Με τη στάση του στο Μακεδονικό “εκκόλαψε το αυγό του φιδιού” όπως είπε εύστοχα η Κατερίνα Παπακώστα και τώρα θα τους βρει ενώπιον του στην κάλπη, αφού δεν θα μπορεί να ολοκληρώσει τη διαβόητη “πανδεξιά συσπείρωση”, χωρίς επικείμενη κυβερνητική αλλαγή.

Με απλά λόγια ο Τσίπρας θα τον στείλει στις ευρωεκλογές, να δώσει μια μάχη χωρίς αντικείμενο, αφού με οποιοδήποτε αποτέλεσμα δεν θα υπάρχει αλλαγή κυβέρνησης. Η κυριαρχία της ψυχολογίας “χαλαρής ψήφου” θα προκαλέσει ακατάσχετη αιμορραγία στη ΝΔ, βοηθούντων και των εσωτερικών διενέξεων στους ΟΤΑ.

Θα έχει απώλειες και προς την Ακροδεξιά στην οποία η ίδια έδωσε όπλα να την αφαιμάξει, αλλά και από το Κέντρο, όπου θα στηριχθεί το Ποτάμι ως θύμα της ΝΔ και ενδεχομένως και το Κινάλ.

Θα είναι μια αναμέτρηση στην οποία εφόσον δεν θα έχει σημασία το ποσοστό που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ- αφού την επόμενη των εκλογών ο Τσίπρας θα παραμείνει πρωθυπουργός- ο Μητσοτάκης θα αναμετράται με τον εαυτό του και ως συνέπεια της πολιτικής του θα λεηλατηθεί ένθεν κακείθεν.

Ακόμη και υποψήφιοι βουλευτές του αναφέρουν με τρόμο ότι αν οι ευρωεκλογές δεν συνδυαστούν με τις εθνικές εκλογές το ποσοστό τη ΝΔ θα είναι γύρω στο 25% -στην καλύτερη περίπτωση.

Με αυτή την επίδοση από την επόμενη θα αρχίσει η αποκαθήλωση του από δυο πλευρές: ο Σαμαράς από τη μια πλευρά και οι Καραμανλικοί με τη Ντόρα από την άλλη. Η ίδια η βάση της ΝΔ άλλωστε, που δεν τον θεώρησε ποτέ ηγέτη της, θα ζητήσει άλλον επικεφαλής για τις εθνικές εκλογές.

Συμπέρασμα: Εφόσον η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τους Ευρωπαίους, επιμείνει στην εξαγγελία “εκλογές τον Οκτώβριο” και ταυτόχρονα εκλογές για την Ευρωβουλή και τους ΟΤΑ τον Μάιο, η θέση του Κυριάκου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διασκεδαστική, αν δεν ήταν τραγική.

Μετά από την τριετή διάψευση των πρόωρων εκλογών που επιδίωκε κάθε τόσο και αφού…προκήρυξε με στόμφο τις εθνικές εκλογές για τις 26 Μαΐου -για να αναλάβει την επόμενη- θα πάει σε μια αναμέτρηση χωρίς εσωτερικό πολιτικό έπαθλο.

Με τα έργα των χειρών του εναντίον του και με τον Αλέξη Τσίπρα από δίπλα να του τραγουδάει Σαββόπουλο: “Επίθεση εναντίον μου με μαχαίρι, χτύπαγε τον αέρα, δεν ήμουν εκεί τον συ-γχω-ρώ….”

>

Ακολουθεί η παρουσίαση του πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου του Γιώργου Λακόπουλου, όπως το είδε η έντυπη έκδοση της Καθημερινής>

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Η σκηνοθεσία του δημόσιου προσώπου
εκδ. Καστανιώτης

Επικοινωνία και πολιτική άλλες φορές τέμνονται και άλλες βαδίζουν παράλληλα. Αλλά πάντα είναι δύο έννοιες που αλληλοεπηρεάζονται και αλληλεπιδρούν. Σε τι βαθμό και πώς; Σε αυτό το κεντρικής φύσεως ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιώργου Λακόπουλου. Ο συγγραφέας, εστιάζοντας στην κοινή παραδοχή πως οποιοσδήποτε εκτίθεται στη δημόσια σφαίρα προσέρχεται εξαρχής σε ένα περιβάλλον σκηνοθετημένο που πρέπει να σκηνοθετήσει και παράλληλα να «αυτοσκηνοθετηθεί», ανοίγει συγχρόνως τη βεντάλια μιας σειράς διαχρονικών ερωτημάτων που εδράζονται σε αυτή τη βασική παραδοχή. Πώς διαμορφώνεται το ύφος της δημοσίας παρουσίας; Τι είναι η στρατηγική, τι ρόλο παίζουν τα ΜΜΕ και πώς εκπαιδεύεται τελικά κάποιος ώστε να είναι έτοιμος «πάνω στη σκηνή»;

Υιοθετώντας την απλή αφήγηση, την επίκληση πλήθους αποφθεγμάτων και αποφεύγοντας στατιστικές, πίνακες και αριθμούς, ο συγγραφέας, όπως αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα, δεν προσπαθεί να δώσει απάντηση σε όλα, καθώς σε πολλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις, αλλά να κάνει τους αναγνώστες του, πολιτικούς, πολιτευόμενους και πολίτες, να αναθεωρήσουν όσα πίστευαν για την πολιτική και την επικοινωνία. Στα περιεχόμενα του εγχειριδίου θα βρει κανείς αναλύσεις για μια σειρά τομέων που αφορούν τα πρόσωπα που κινούνται στη δημόσια σφαίρα, όπως είναι ο αντίκτυπος του ύφους στη δημόσια σκηνή, η εκπαίδευση του δημόσιου προσώπου, η σημασία του ανταγωνισμού, η αξία της υπομονής και της πρωτοβουλίας.

Κομβικό ωστόσο ρόλο στην ιεράρχηση του συγγραφέα έχει ο λόγος, ως κινητήριος μοχλός της «αυτοσκηνοθεσίας» ενός πολιτικού. Με δεδομένο, όπως λέει, πως η «πολιτική ασκείται διά του λόγου» και αποτελεί, από καταβολής της πολιτικής τέχνης, το ισχυρότερο όπλο του στην προσπάθεια του δημοσίου προσώπου να αυξήσει την επιρροή του, την αποδοχή του και τελικά την εξουσία του, αναλύεται η μέγιστη αξία του.

Το βιβλίο εν κατακλείδι επιδιώκει, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος συγγραφέας, να αποτελέσει μια κλειδαριά και ταυτόχρονα το κλειδί της, ώστε να φωτίσει τη σχέση πολιτικής και επικοινωνίας και στο τέλος ο αναγνώστης να βγάλει τα δικά του προσωπικά συμπεράσματα.

https://kourdistoportocali.com

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top