Επιμελητήριο Σερρών : Παρέμβαση Καλαιτζίδη για την συνεχιζόμενη φτωχοποίηση του νομού

25353654_10211077170310351_3634313147243720982_n.jpg

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το έτος 2016 στο νομό Σερρών το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανήλθε στις 9.863 ευρώ , αποτελεί το χαμηλότερο σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας , αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας .

Όταν

Ο Μέσος όρος της ΠΚΜ είναι 12.880

Ο Μέσος όρος της χώρας μας 16.378

Με μια μικρή αναδρομή σε προηγούμενα χρόνια , διακρίνουμε εναλλαγή των τριών τελευταίων θέσεων με τους νομούς Καρδίτσας και Γρεβενών .

Η καλύτερη χρονιά το 2007 , όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανήλθε στις 11.484 ευρώ . με σταδιακή και πάλι πτώση ακολουθώντας την οικονομική κρίση στην χώρα μας .

Τι είναι όμως το ΑΕΠ εκτός από νούμερα ;

Τι αντικατοπτρίζει σε μια κοινωνία ;

Τι συνέπειες έχει ;

Το ΑΕΠ εκφράζει κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το επίπεδο διαβίωσης του πληθυσμού , τις τάσεις σε σύγκριση με άλλους νομούς και φυσικά αποτελεί κριτήριο ανάπτυξης μιας οικονομίας και κατ επέκταση μιας περιοχής .

Όταν αναφερόμαστε σε επίπεδο ενός Νομού , εξετάζουμε αν ο συγκεκριμένος Νομός ακολουθεί τις τάσεις ανάπτυξης της χώρας.

Δημιουργεί αρνητικές επιδράσεις , μείωση καταναλωτικής ζήτησης , μείωση κύκλο εργασιών καταστημάτων , ανεργία , διαχρονικά συρρίκνωση οικονομίας

Τι συμπέρασμα βγαίνει με μια απλή ανάγνωση των στοιχείων .

Είναι ξεκάθαρο Πως ο Ν Σερρών δεν κατάφερε να ακολουθήσει και να προσεγγίσει τα μέσα επίπεδα της χώρας μας , αλλά και της ΠΚΜ .

Για αυτό και σήμερα αποτελούμε τον φτωχότερο μέλος της περιφέρειας με -25 % από τον μέσο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και -40 % από τον μέσο όρο της χώρας μας

Εν όψη και των επερχόμενων εκλογών , της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και βουλευτικών εντός του 2019 θα ήταν χρήσιμο με στόχο την βελτίωση και την αναρρίχηση σε υψηλότερες θέσεις να γίνουν παρεμβάσεις εκτός των επιστολών , ώστε προκαλέσουμε αλλαγές .

Ενδεικτικά αναφέρω επιγραμματικά :

Προγραμματικές θέσεις με ειδικά μέριμνα για τον φτωχότερο μέλος της , από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας , αλλά την εκάστοτε κυβέρνηση .

Συγκεκριμένα αύξηση του προϋπολογισμού που αφορά , υποδομές , πρωτογενή τομέα , τουρισμό

Δημόσιες επενδύσεις , οδικό δίκτυο , υποδομές , κίνητρα και φιλικό περιβάλλον επενδύσεις .

Δυστυχώς δεν υπήρξε αλλά ούτε φαίνεται να υπάρχει << αντίδραση >> στην υφιστάμενη αρνητική και καταστροφική διαδρομή.

Τα αργά αντανακλαστικά για την στρατηγική ανταπόκριση στις αλλαγές που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό , αλλά και εξωτερικό περιβάλλον , δεν δίνουν προοπτική και ελπίδα.

Εξωστρέφεια και υγιή αντίδραση απουσιάζουν ….

Στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΣ έθεσα εκτός ημερησίας το θέμα και ζήτησα να συζητηθεί ως μοναδικό θέμα , με την παρουσία φορέων του Νομού μας .

Στο συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27.02.2019 στις 16:00 θα συζητηθεί η οικονομική κατάσταση του Νομού μας , όχι ως μοναδικό θέμα και χωρίς παρουσία φορέων .

Έστω και έτσι ας κάνουμε την αρχή !!!!

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top