Π,Ε Σερρών : 1η προκήρυξη του προγράμματος LEADER για ιδιωτικά έργα

53379797_1142633065909236_6524588774742032384_n.jpg

Συνέντευξη τύπου για την 1η προκήρυξη του προγράμματος LEADER για ιδιωτικά έργα παραχώρησαν το πρωί της Δευτέρας 4 Μαρτίου 2019 ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης ,ως Πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης του LEADER, ο Πρόεδρος της ΑΝ.Ε.ΣΕΡ. Αθανάσιος Μασλαρινός και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝ.Ε.ΣΕΡ. Δημήτρης Καριπίδης.
Ο Γιάννης Μωυσιάδης τόνισε αρχικά πως η Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών είναι η 2η εταιρεία σε Εθνικό επίπεδο που προβαίνει σε δημοσίευση πρόσκλησης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην μεγάλη ευκαιρία που δίνεται στους υποψήφιους επενδυτές να εκμεταλλευτούν το εν λόγω πρόγραμμα, καθώς αυτό αφορά σχεδόν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων και συγκεκριμένα :

-Επιχειρήσεις Μεταποίησης Αγροτικών και Δασικών προϊόντων
-Οικοτεχνίες
-Τουριστικές Επιχειρήσεις – Επιχειρήσεις Αναψυχής
-Βιοτεχνίες Μεταποίησης – Κατασκευών – Ειδών Διατροφής
-Επιχειρήσεις Εμπορίου
-Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών

Στο πρόγραμμα δύνανται να ενταχθούν υφιστάμενες ή υπό ίδρυση επιχειρήσεις. Η ενίσχυση χορηγείται στους δικαιούχους με τη μορφή επιχορήγησης.
Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, το ύψος της ενίσχυσης κυμαίνεται από 50 % έως 65% των επιλέξιμων δαπανών, ανάλογα με την υπο-δράση στην οποία υποβάλλεται το επενδυτικό σχέδιο.
Το αυξημένο ποσοστό ενίσχυσης 65% αφορά συγκεκριμένες υποδράσεις του Προγράμματος, στις οποίες τίθενται επιπλέον ειδικοί όροι και αφορούν τις Νεοιδρυθείσες Επιχειρήσεις και την Μικροεπιχειρηματικότητα.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από το Πρόγραμμα στην εισαγωγή καινοτομίας και στον τρόπο με το οποίον αυτή μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής μέσα από την ενσωμάτωσή της στα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν στο Τοπικό Πρόγραμμα LEADER.
Οι προτάσεις μπορούν να υποβάλλονται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων από τις 27-3-2019 έως και 24-6-2019.Τα έργα που θα ενταχθούν θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός (3) ετών από την ένταξή τους.
Παράλληλα, έκανε γνωστό πως θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 οπότε και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μεγάλη εκδήλωση για το θέμα, στην αίθουσα «Γ.Χρηστίδης» του Επιμελητηρίου, στις 19.00,παρουσία του Περιφερειαρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικωστα.
Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος της ΑΝ.Ε.ΣΕΡ. Αθανάσιος Μασλαρινός τόνισε πως το τοπικό πρόγραμμα LEADER σχεδιάστηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων και του τοπικού πληθυσμού . Κατατάχθηκε μέσα στα δέκα πρώτα τοπικά προγράμματα σε σύνολο 51 εγκεκριμένων προτάσεων τοπικών προγραμμάτων.
Όπως επισήμανε η στρατηγική του τοπικού προγράμματος συνοψίζεται σε μία φράση: ανασυγκρότηση της περιοχής παρέμβασης. Η επιδίωξη είναι η μετάβαση από την αγροτική ανάπτυξη στην ανάπτυξη της υπαίθρου με την υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝ.Ε.ΣΕΡ. Δημήτρης Καριπίδης τόνισε πως στόχος της Αναπτυξιακής Εταιρείας είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι επενδυτές να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα που δίνεται μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όπως επισήμανε είναι η πρώτη φορά που είναι επιλέξιμος όλος ο Νομός Σερρών –πλην της πόλης των Σερρών- και η ΑΝ.Ε.ΣΕΡ. θα εργαστεί μεθοδικά ώστε να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ που διατίθεται από το πρόγραμμα.
Τόνισε δε , πως μετά την εκδήλωση της Τετάρτης, θα ακολουθήσουν τρεις θεματικές ημερίδες για τον Τουρισμό, την Μεταποίηση και τις Υπηρεσίες, μία ημερίδα προς ενημέρωση των μελετητών καθώς και ξεχωριστές εκδηλώσεις στις έδρες όλων των δήμων του νομού.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top