Αμολα καλουμπα -Το Μακελειό

marinakisvaxebanis-1024x622.jpg

Αυτό το τριήμερο δημοσιογραφικά-επικοινωνιακά μονοπωλούν το ντέρμπυ Μαρινάκη-Βαξεβάνη με τη θρυλική La Casa De Vaggel καθώς και το πρωτοσέλιδο του Στέφανου Χίου. Οσοι δεν έχουν διάθεση να πετάξουν αετό μπορούν να απολαύσουν με φραπεδιά και σαγιονάρα τις συναρπαστικές εξελίξεις.

Ηδη ο Κώστας Βαξεβάνης έχει αρχίσει να ανεβάζει στο  Documento.gr το ρεπορτάζ της εφημερίδας του.

Από τη πλευρά Μαρινάκη το βάρος της αντεπίθεσης σηκώνουν οι Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος και Θανάσης Φουσκίδης.

Γράφει λοιπόν ο Κώστας Βαξεβάνης

 Γύρω γύρω βαρύ έγκλημα και στη μέση ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ανθρωποι του γνωστού επιχειρηματία, το σπίτι, η αυλή του, οι επιχειρήσεις του αλλά και ο ίδιος προσωπικά κάνουν την εμφάνισή τους σε δικόγραφα ως πρωταγωνιστές σε παράνομες ενέργειες που σοκάρουν.

Μετά την υπόθεση του «Noor 1», στην οποία ο Μαρινάκης είναι κατηγορούμενος επειδή οι εταιρείες του εμφανίζονται να στέλνουν εμβάσματα στους ναρκέμπορους, ακόμη μία υπόθεση, αυτή του ξυλοδαρμού του διαιτητή Θανάση Τζήλου, εμπλέκει ανθρώπους του επιχειρηματία βάζοντας εκ των πραγμάτων και τον ίδιο ενώπιον σοβαρών ερωτημάτων, ίσως και δικαστικών. Δύο άτομα με γνωστή σχέση με τον Ολυμπιακό έχουν ταυτοποιηθεί ως οι δράστες του ξυλοδαρμού (για απόπειρα ανθρωποκτονίας μιλάει ο εισαγγελέας) του διαιτητή.

Η πλοκή της υπόθεσης θυμίζει αστυνομική σειρά. Οι δράστες, χρησιμοποιώντας «τηλέφωνα του κιλού» τα οποία εμφανίζουν Πακιστανούς ως χρήστες, κάνουν δύο επιχειρήσεις, με διαφορά μιας βδομάδας μεταξύ τους, για να χτυπήσουν τον διαιτητή. Στην πρώτη κάνουν κατόπτευση της περιοχής και πρόβα και στη δεύτερη αφήνουν αιμόφυρτο τον Τζήλο με χτυπήματα, κλoτσιές και ένα σφυρί.

Τα δύο άτομα έχουν συνεχείς επαφές με στενούς συνεργάτες του Βαγγ. Μαρινάκη και κάνουν τηλεφωνικές επαφές μαζί τους τις ημέρες των δύο επιχειρήσεων. O Νίκος Συντυχάκης, στέλεχος της επιχείρησης Capital του εφοπλιστή, ο οποίος είναι υπόδικος στην υπόθεση μεταφοράς ναρκωτικών με το «Noor 1», έχει συνεχή επικοινωνία με τους δράστες ακόμη και μέσω εταιρικών τηλεφώνων της Capital.

Ο προσωπικός φρουρός του Μαρινάκη, ο άνθρωπος που χαρακτηρίζεται η σκιά του, Μάρκος Σταυρουλάκης, επικοινωνεί επίσης με τους δράστες. Ο διευθυντής του γραφείου Tύπου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και εξ απορρήτων του επιχειρηματία Κώστας Καραπαπάς μιλά μαζί τους με κινητά τηλέφωνα. Αλλά και ο στενός φίλος και προστατευόμενος του Μαρινάκη, αοιδός παραδοσιακών ασμάτων Μανώλης Κονταρός (Κονταράκης το πραγματικό του όνομα), είναι σε συνεχή επαφή με τους δράστες. Μία ακόμη εταιρεία εκτός από την Capital φαίνεται να πραγματοποιεί κλήσεις προς τους δράστες.

Το σύνολο των συμπτώσεων δείχνει την αυλή του Βαγγ. Μαρινάκη. Αλλά και μία ακόμη εγκληματική ενέργεια δείχνει προς την ίδια κατεύθυνση. Τον Μάρτιο του 2018 ο δημοσιογράφος Πάρις Κουρτζίδης κατήγγειλε ότι άνθρωποι του Μαρινάκη τον απήγαγαν με την απειλή όπλου από το Χίλτον και τον ανάγκασαν να κατεβάσει ανάρτηση με την οποία ασκούσε κριτική στον επιχειρηματία. Ο δημοσιογράφος αναγνώρισε στην αστυνομία τον φρουρό του Μαρινάκη Μ. Σταυρουλάκη, ο οποίος μιλά και με τους δράστες του ξυλοδαρμού του Τζήλου.

Μετά την έρευνα για τα στημένα παιχνίδια και την υπόθεση του «Noor 1», για τις οποίες ο Μαρινάκης ευθέως κατηγορείται, υπάρχουν πλέον και αυτές στις οποίες έμμεσα μέχρι τώρα είναι αντικείμενο έρευνας. Ο Αρειος Πάγος επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δώσει εντολή έρευνας για το ηχητικό (το δημοσίευσε το Documento στις 24 Φεβρουαρίου) στο οποίο ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Θέμις Σοφός εμφανίζεται να προτείνει στον Μαρινάκη συνάντηση με «δικό του εισαγγελέα». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει ταυτοποιηθεί ο συγκεκριμένος εισαγγελέας που ήταν πρόθυμος για παροχή υπηρεσιών στον επιχειρηματία.

Εν ολίγοις, το σύμπαν, ειδικά το δικαστικό, εμφανίζεται να συνωμοτεί για να ενοχοποιήσει τον Βαγγ. Μαρινάκη. Την ίδια ώρα ο επιχειρηματίας, στον αντίποδα των δικαστικών υποψιών και διώξεων, εμφανίζεται ως θεσμικός παράγοντας να επικρατεί στα μέσα ενημέρωσης και να ελέγχει τη διανομή Τύπου. Πρόσφατα δημοσιεύματα φιλικού προς τον Μαρινάκη Τύπου τον εμφάνισαν να πουλάει τις μετοχές του από την εταιρεία διανομής Αργος σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Σμυρνιωτάκη. Ακόμη μία δράση του που χρήζει ελέγχου, αφού η συγκεκριμένη επιχειρηματική οικογένεια φαίνεται να έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα ενώ οι εκδοτικές τους επιχειρήσεις δηλώνουν κύρια επιχειρηματική δράση τη «μάντρα αυτοκινήτων»! Οι αρχές, και ειδικά η Αρχή Ανταγωνισμού, πρέπει να ελέγξουν αν πρόκειται για δόλια κίνηση με πραγματικό σκοπό είτε το κλείσιμο του χρεωμένου Αργους είτε την παραπλάνηση ως προς τον βασικό του μέτοχο.

Ο Μαρινάκης, ο οποίος, όπως αποκαλύφθηκε, αποτελεί και χορηγό της ΝΔ, τυγχάνει πλήρους ασυλίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν αναφέρει το όνομά του επί ματαίω. Στην ίδια τη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με αναφορές εισαγγελέων, υπάρχει ένα σύστημα που φαίνεται να έχει δράσει υπέρ του Μαρινάκη στις δικαστικές του εκκρεμότητες. Εισαγγελείς δηλαδή που οδήγησαν σε πειθαρχικό έλεγχο συναδέλφους τους οι οποίοι ήλεγχαν τον Μαρινάκη.

Προφανώς η ιστορία του Βαγγ. Μαρινάκη και των συμπτώσεων που τη συνοδεύουν και τον συνδέουν επιμόνως με άτομα επιρρεπή στο έγκλημα απαιτεί τώρα απαντήσεις . Οχι μόνο από τον ίδιο αλλά και από τα κόμματα της χώρας που οφείλουν να ασκήσουν έλεγχο.

Το Documento θα συνεχίσει τις αποκαλύψεις, παραβλέποντας τις προσπάθειες των μέσων ενημέρωσης που ελέγχει ο επιχειρηματίας αλλά και του φίλου του Κυρ. Μητσοτάκη να μας απαξιώσουν και να μας αποδομήσουν. Χρήματα απαιτούνται για να κρύψεις την αλήθεια, όχι για να την αποκαλύψεις.

Η επίθεση στον διαιτητή Τζήλο

Με πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη φέρεται ότι είχαν τηλεφωνικές επαφές οι δύο κατηγορούμενοι ως φυσικοί αυτουργοί για τον ξυλοδαρμό του διαιτητή Θανάση Τζήλου.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Παπαγεωργίου

Πρόκειται είτε για συνεργάτες του Βαγγ. Μαρινάκη στις επιχειρήσεις του και στην ΠΑΕ Ολυμπιακός είτε για πρόσωπο της προσωπικής του φύλαξης, όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών του τμήματος Ασφαλείας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λάρισας, οι οποίοι διεξήγαγαν την έρευνα αναφορικά με τον άγριο ξυλοδαρμό του διεθνούς ρέφερι στη Λάρισα τον περασμένο Δεκέμβριο. Μάλιστα ο ένας από τους δράστες είχε κατά το παρελθόν εργαστεί ως προσωπικό ασφαλείας – οδηγός σε πρόσωπα που σχετίζονταν με την ΠΑΕ Ολυμπιακός, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, ενώ ο δεύτερος δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι οπαδός του Ολυμπιακού.

Οι αστυνομικοί του τμήματος Ασφαλείας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λάρισας που ανέλαβαν να ερευνήσουν την υπόθεση Τζήλου κατέληξαν σε δύο πρόσωπα σε ό,τι αφορά τους δράστες της επίθεσης. Πρόκειται για τους Δημήτρη Μαντατά και Χρήστο Πρωτογεράκη, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν είτε μέσω των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούσαν είτε μέσω των διαδικτυακών εφαρμογών Viber, Messenger, Facebook και WhatsApp, καθώς και μέσω οπτικοακουστικού υλικού από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων της Λάρισας και των διοδίων της εθνικής οδού. Οι δράστες είχαν χρησιμοποιήσει πακιστανικά τηλέφωνα, από αυτά που οι αστυνομικοί αποκαλούν «τηλέφωνα του κιλού», προκειμένου προφανώς να μην μπορούν να εντοπιστούν. Και οι δύο ήταν σεσημασμένοι και είχαν απασχολήσει κατά το παρελθόν τη Δικαιοσύνη.

Ο Δ. Μαντατάς είχε διαπράξει, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της δικογραφίας, τουλάχιστον 50 ένοπλες ληστείες σε τράπεζες στην περιοχή της Αττικής κατά τα έτη 2002-05. Στις 26 Ιανουαρίου 2005 ο Μαντατάς συνελήφθη έπειτα από ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στον Νέο Κόσμο, καταδικάστηκε και αποφυλακίστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2013. Ο Χρ. Πρωτογεράκης είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2013 στην Καλλιθέα της Αττικής επειδή είχαν βρεθεί στην κατοχή του δύο σπρέι πιπεριού. Από την έρευνα των αστυνομικών και την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών προέκυψε ότι Πρωτογεράκης και Μαντατάς είχαν τηλεφωνικές επαφές με πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντος του επιχειρηματία Βαγγ. Μαρινάκη τόσο πριν όσο και μετά την επίθεση σε βάρος του διαιτητή Θ. Τζήλου.

Τόσο ο Μαντατάς όσο και ο Πρωτογεράκης φέρονται να σχετίζονται με την ΠΑΕ Ολυμπιακός και όχι μόνο. Από την έρευνα των αρχών στον λογαριασμό της συζύγου του Μαντατά στο Facebook προέκυψαν φωτογραφίες από το γήπεδο Καραϊσκάκη και τις κερκίδες του Ολυμπιακού, ενώ σε μiα φωτογραφία απεικονίζεται και ο ίδιος να κρατά στα χέρια του ένα κύπελλο. Από την πλευρά του ο Πρωτογεράκης φέρεται να είχε εργαστεί περιστασιακά ως οδηγός – προσωπικό ασφαλείας σε πρόσωπα που είχαν σχέση με την ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Ο Συντυχάκης  και ο Κονταρός

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα των αστυνομικών αρχών, ένα από τα πρόσωπα το οποίο εμφανίζεται να επικοινωνεί με τους δράστες της επίθεσης είναι το δεξί χέρι του Βαγγ. Μαρινάκη, ο Νίκος Συντυχάκης (περισσότερο ρεπορτάζ στη σελίδα 14). Πιο αναλυτικά, ο Συντυχάκης φέρεται να επικοινωνεί τέσσερις φορές με τον Δ. Μαντατά καθώς και 31 φορές με τον Χρ. Πρωτογεράκη μέσω κινητού τηλεφώνου το οποίο αποδίδεται από την έρευνα των αρχών στον ίδιο και στην εταιρεία Capital Ship Management Corp. συμφερόντων Βαγγ. Μαρινάκη.

Με τον Δ. Μαντατά εμφανίζεται να συνομιλεί και ακόμη ένα πρόσωπο το οποίο σχετίζεται με τον επιχειρηματία. Πρόκειται για τον γνωστό λαουτιέρη Μανώλη Κονταράκη ή αλλιώς Κονταρό. Μαντατάς και Κονταράκης επικοινωνούν περί τις 52 φορές, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας. Τρία από τα τηλεφωνήματα φέρονται να έγιναν το βράδυ της 11ης και το πρωί της 12ης Νοεμβρίου 2018. Την ημέρα που οι δράστες της επίθεσης μετέβησαν στη Λάρισα προκειμένου να προετοιμάσουν την επίθεση στον διαιτητή Θ. Τζήλο. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία, Μαντατάς και Κονταράκης γνωρίζονται μεταξύ τους και μάλιστα ο Μαντατάς φέρεται να είναι το πρόσωπο που βοηθά τον τραγουδιστή στις μετακινήσεις του, καθώς αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα έπειτα από τροχαίο ατύχημα που είχε κατά το παρελθόν.

Κονταράκης και Μαρινάκης συνδέονται μεταξύ τους με στενή σχέση φιλίας από το 1998, ενώ είναι και κουμπάροι. Το καλοκαίρι του 2016 ο γνωστός τραγουδιστής παρευρέθηκε στα γενέθλια του εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη στις Λουσακιές Κισσάμου στα Χανιά. Το παρών είχε δώσει και ο επιχειρηματίας Βαγγ. Μαρινάκης καθώς και η Ντόρα Μπακογιάννη μαζί με τον σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελο. Οι φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου απεικονίζουν τον Κονταράκη «να ξεσηκώνει το κοινό με τις μαντινάδες του» και να τραγουδά μαζί με την Ντ. Μπακογιάννη και τον Γ. Κουρτάκη. Παρών στα γενέθλια ήταν επίσης και μία σειρά από στελέχη της ΝΔ, όπως ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αδωνης Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης μαζί με τη σύζυγό του και ο πρώην γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Ο σωματοφύλακας  και ο Καραπαπάς

Ακόμη ένα πρόσωπο το οποίο εμφανίζεται να έχει τηλεφωνικές επαφές με έναν από τους δράστες της επίθεσης είναι ο προσωπικός σωματοφύλακας του Βαγγ. Μαρινάκη Μάρκος Σταυρουλάκης. Πρώην λιμενικός και πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για φόνο (περισσότερα στις σελίδες 10-11), ο Σταυρουλάκης είναι ο πανταχού παρών στις μετακινήσεις του επιχειρηματία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο Σταυρουλάκης εμφανίζεται να συνομιλεί δώδεκα φορές με τον Δ. Μαντατά, ενώ φέρεται να αντάλλαξε και εννιά μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο του Χρ. Πρωτογεράκη στις 11 Δεκεμβρίου, μία ημέρα προτού οι δράστες της επίθεσης μεταβούν στη Λάρισα προκειμένου να προετοιμάσουν την επίθεση στον διαιτητή Τζήλο.

Με τον Πρωτογεράκη εμφανίζονται όμως να συνομιλούν ακόμη δύο πρόσωπα. Το ένα είναι ο Παναγιώτης Βρεττός με κινητό τηλέφωνο το οποίο αποδίδεται σε αυτό το όνομα καθώς και στην εταιρεία Curzon Shipbrouers Corp. επί της οδού Ιάσονος στον Πειραιά. Πρόκειται για εταιρεία η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», είναι συμφερόντων Βαγγ. Μαρινάκη. Το άλλο πρόσωπο το οποίο συνομιλεί με τον Πρωτογεράκη φέρεται να είναι ο γενικός διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός Κώστας Καραπαπάς. Συγκεκριμένα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που περιέχονται στη δικογραφία απεικονίζεται επικοινωνία του Πρωτογεράκη με κινητό τηλέφωνο που αποδίδεται στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Οταν αναζητήσει κανείς το τηλέφωνο αυτό στην εφαρμογή WhatsApp εμφανίζεται το πρόσωπο του Καραπαπά, ενώ το ίδιο τηλέφωνο χρησιμοποιούν και οι δημοσιογράφοι του αθλητικού ρεπορτάζ που επιθυμούν να επικοινωνήσουν μαζί του για να ενημερωθούν σε θέματα που αφορούν την ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Οι επικοινωνίες

Εκτός από τις επικοινωνίες με τους φερόμενους ως φυσικούς αυτουργούς της επίθεσης Τζήλου, στα στοιχεία της δικογραφίας περιλαμβάνονται και τηλεφωνικές επαφές μεταξύ των προσώπων του περιβάλλοντος Μαρινάκη. Συγκεκριμένα ο Μ. Σταυρουλάκης φέρεται να επικοινωνεί δύο φορές με κινητό τηλέφωνο το οποίο αποδίδεται στον Π. Βρεττό, δύο φορές με τον Ν. Συντυχάκη καθώς και επτά φορές με σταθερό τηλέφωνο το οποίο αποδίδεται στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Επίσης ο Μ. Κονταράκης εμφανίζεται να συνομιλεί 46 φορές με τον Ν. Συντυχάκη και εννιά φορές με τον Κ. Καραπαπά.

Στις αποκαλύψεις Βαξεβάνη θα απαντήσουν ως εξής οι Θανάσης Φουσκίδης μέσα από τα Παραπολιτικά και ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος από το in.gr

Ξεκινάμε με το άρθρο του Θανάση Φουσκίδη ο οποίος επικρίνει τον Βαξεβάνη για το 10σελιδο ένθετο στον Μαρινάκη ενώ δεν δίνει αντίστοιχη έκταση στο πόρισμα για το Μάτι>

Κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτελεί φυσικά η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου και των φερεφώνων του να επιστρατεύσουν παλαιοκομματικού τύπου τερτίπια, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από την αμείλικτη γι’ αυτούς πραγματικότητα. Για μια ακόμη φορά, αυτό το σαθρό σύστημα εξουσίας που κυβερνά την χώρα αδιαφορώντας απροσχημάτιστα για κάθε θεσμική και δημοκρατική κατάκτηση, δείχνει το σκληρό και ελεεινό πρόσωπό του. Από την μια, ο πρωθυπουργός και το υπόλοιπο παρεάκι της κυβέρνησης που μπροστά στην αγωνία τους να βάλουν τέρμα στην γενική τους κατάρρευση και να παραμείνουν στην καρέκλα, ευτελίζουν κυνικά ό,τι απέμεινε από τον μύθο του περιβόητου αριστερού ήθους. Από την άλλη, οι κάθε είδους γκεμπελίσκοι των μιντιακών παραμάγαζων που στήθηκαν για να εξυπηρετήσουν τις σκοτεινές επιδιώξεις της πρώτης φοράς Αριστερά, δίνουν τα ρέστα τους στο πεδίο της προπαγάνδας προκειμένου να μην απωλέσουν τα προνόμια που τους εξασφάλισε το σφιχταγκάλιασμά τους με τις νεοκομμουνιστικές λογικές των κυβερνώντων.

Κάπως έτσι συνέβη και με το πόρισμα των εισαγγελέων για το μπάχαλο που επικράτησε στο Μάτι την ημέρα της τραγωδίας, αλλά και την πρωτοφανή στα πολιτικά χρονικά υποκρισία που επέδειξαν ο Τσίπρας, η Δούρου και οι υπόλοιποι μεγαλοσχήμονες του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω από τις χαμένες ζωές και τις καμμένες περιουσίες. Οι 300 σελίδες του πορίσματος κατέδειξαν περίτρανα ότι το επικοινωνιακό θέατρο του παραλόγου που είχε στήσει το Μαξίμου παρέα με τους ευνοημένους του κονδυλοφόρους για να πείσει πως όλα ήταν καλώς καμωμένα στο επιχειρησιακό μέτωπο, δεν ήταν παρά ενα φθηνό κόλπο και μια μεγάλη ασέβεια ενώπιον του δράματος των πληγέντων.

Ο δήθεν άφθαρτος Τσίπρας έστησε μια σύσκεψη-παρωδία μπροστά στις κάμερες, για να καλλιεργήσει μια στημένη εικόνα αίσθησης καθήκοντος. Αλήθεια ποιο καθήκον; Ενώ ήταν γνωστό ότι υπήρχαν δεκάδες νεκροί εκείνη την στιγμή, ο ελληνικός λαός έβλεπε τον πρωθυπουργό της χώρας να ρωτά για τα μποφόρ της επόμενης μέρας, αλλά και την προέλευση των πλωτών μέσων. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα πλωτά μέσα που έσωσαν τον κόσμο δεν ξεκίνησαν από το λιμάνι της βίλας στο Σούνιο όπου παίρνει τις καλοκαιρινές ανάσες του. Κι αντί να αφήσει τους αρχηγούς της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας να ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με την διάσωση των ανθρώπων, τους κατέστησε κομπάρσους στον βωμό της επικοινωνιακής διαχείρισης της εθνικής τραγωδίας.

Σαν να μην έφθανε αυτό, το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε μερικές μέρες αργότερα, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε σαν… Βουλγαράκης της Αριστεράς μέσω κάτι γελοίων σχεδιαγραμμάτων, να πείσει τους Έλληνες ότι για όλα έφταιγαν οι προηγούμενοι και οι άσχημες καιρικές συνθήκες, ξεχνώνας πως ο ίδιος και οι συνοδοιπόροι του κυβερνούσαν ήδη τρεισήμιση χρόνια. Όμως, αυτή η ρητορική της ανευθυνότητας και της αποθέωσης της διαχείρισης του ανθρώπινου πόνου με όρους επικοινωνίας κατέρρευσε με ιδιαίτερα επώδυνο τρόπο για τους εμπνευστές της. Όπως φαίνεται, για την τραγική εκείνη μέρα, δεν έφταιγαν ούτε τα αυθαίρετα όπως ξεδιάντροπα έλεγε ο μέχρι πρότινος συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος, ούτε το κακό το ριζικό μας, ούτε φυσικά οι κάτοικοι της περιοχής (το ακούσαμε κι αυτό), στους οποίους ο πρωθυπουργός έλεγε δημόσια και χωρίς ίχνος σεβασμού, ότι ακόμη κι αν η κυβέρνηση τους έδινε βοήθημα 2.000 ευρώ, αυτοί θα τα… ξόδευαν. Παρεμπιπτόντως, θα είχε ενδιαφέρον μια καταγραφή για το πού ακριβώς κατευθύνθηκε η τεράστια βοήθεια των φορέων και των απλών ανθρώπων προς τους πληγέντες εκείνο το κρίσιμο διάστημα.

Αυτή ακριβώς η αρνητική για την κυβέρνηση εξέλιξη, έπρεπε να… ξεπλυθεί στον δρόμο προς τις τετραπλές κάλπες. Ήρθε λοιπόν ως απομηχανής θεός ο εκδότης που ταυτίστηκε όσο κανείς με την προβολή της προπαγάνδας της σημερινής κυβέρνησης για να βγάλει τα «παιδιά» του Μαξίμου, όπως τα αποκαλεί ο συνδαιτυμόνας του Θανάσης Καρτερός από την δύσκολη θέση. Και ω του θαύματος, γι’ ακόμη μια φορά στο στόχαστρο ο… βολικός στόχος. Αυτός ο… ανυπάκουος που δεν κάνει τα χατίρια του συστήματος. Ο μονίμως κυνηγημένος για τον οποίο έχει αποδειχθεί εδώ καικρό, ότι τουλάχιστον στα αδίστακτα μυαλά της αυλής Τσίπρα δεν ισχύει ούτε η έννοια της διάκρισης των εξουσιών, ούτε το τεκμήριο της αθωώτητας (το αντίθετο μάλιστα αφού φροντίζουν οι ίδιοι να στήσουν έωλα μιντιακά κατηγορητήρια που δεν υφίστανται στους κόλπους της κανονικής Δικαιοσύνης), ούτε ο σεβασμός της προσωπικότητας και της οικογένειάς του.

Όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ακόμη και για την τρύπα του όζοντος θα φταίει ο Μαρινάκης. Ήλθε λοιπόν ο Βαξεβάνης για να εκπληρώσει άλλο ένα τμήμα του συμβολαίου δολοφονίας χαρακτήρα που έχει αναλάβει εδώ και καιρό εναντίον του εφοπλιστή για να στηρίξει το κυβερνητικό αφήγημα. Ότι δηλαδή όσοι δεν είναι μαζί μας, είναι όχι μόνο απέναντί μας, αλλά και… πλήρως διεφθαρμένοι. Λογικές που θυμίζουν κάτι από χούντα του ’67, που τις γνωρίζουν πολύ καλά εκεί στην Ηρώδου Αττικού, ή από… Βενεζουέλα του Τσάβες και του Μαδούρο που τόσο πολύ θαυμάζουν οι Συριζαίοι.

Ο αδέκαστος Βαξεβάνης, ο απόλυτος συνομιλητής του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος αφιέρωσε ένα ολόκληρο ένθετο-εμετό για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ αντίθετα λησμόνησε τους 100 νεκρούς της Ανατολικής Αττικής, ξεδιπλώνοντας σε όλο της το μεγαλείο την δημοσιογραφική και πολιτική ηθική που εκπροσωπεί. Αυτό που δεν καταλαβαίνει ωστόσο ούτε ο ίδιος, ούτε οι φίλοι του στα κέντρα εξουσίας, είναι ότι ευτυχώς δεν δικάζουν, ούτε καταδικάζουν οι ίδιοι. Κι αυτό θα το βρουν πολύ σύντομα μπροστά τους αφού στον δυτικό κόσμο οι απανταχού νομοθέτες έχουν μεριμνήσει για τις περιπτώσεις καταπάτησης δικαιωμάτων είτε σε εθνικό, είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακόμη όμως και στο κοινωνικό πεδίο που επιχειρούν να δημιουργήσουν μια δική τους, εικονική πραγματικότητα, είναι φανερό ότι οι υπόγειες διεργασίες τους πέφτουν στο κενό. Είτε τους αρέσει, είτε δεν τους αρέσει, ο κόσμος γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι ο Μαρινάκης ήταν από την πρώτη στιγμή, εκεί όπου ο Τσίπρας, η Δούρου, ο Παππάς και πάει λέγοντας δεν τολμούσαν και δεν τολμούν να εμφανιστούν.

Ήταν παρών στην Μάνδρα όταν με πρωτοβουλία της ΠΑΕ Ολυμπιακός «αναστήθηκε» στην κυριολεξία η περιοχή, όταν το κράτος ήταν παντελώς ανύπαρκτο. Ήταν παρών στο δράμα των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά όταν με προσωπική του πρωτοβουλία σιτίζονταν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι. Ήταν παρών στο Μάτι με βοήθεια της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ, είναι καθημερινά παρών στην υπεράνθρωπη προσπάθεια σίτισης χιλιάδων άπορων πολιτών μέσω της Μητρόπολης του Πειραιά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του μεγάλου λιμανιού. Είναι παρών στην πόλη του Πειραιά, όπου με προσωπικά του έξοδα έφτιαξε πλατείες, γήπεδα και παιδικές χαρές. Ο Βαξεβάνης αλήθεια, γιατί δεν πάει να κάνει ένα ένθετο για τον Μαρινάκη σ’ αυτές τις περιοχές; Τι φοβάται; Δεν είναι δα και υπουργός για να του διαμαρτυρηθούν για την Συμφωνία των Πρεσπών ή για τα γενικότερα προβλήματά τους οι κάτοικοι… Αν και στην πρώτη φορά Αριστερά έχουν λάβει τα μέτρα τους παρακολουθώντας τα social media των δυνητικά «επικίνδυνων».

Η ουσία είναι ότι όπως και να’ χει, σε λίγο καιρό από τώρα, ο Μαρινάκης θα συνεχίζει την κοινωνική και επιχειρηματική του δραστηριότητα, από την οποία μοιραία θα εξακολουθεί να επωφελείται και μια σημαντική μερίδα πολιτών που ουδεμία σχέση έχει με τα παραγοντιλίκια που συζητάμε. Κι ίσως μάλιστα, αυτό να συμβαίνει από κάποια στιγμή και μετά εν μέσω μιας κυβερνητικής κατάστασης που θα ανέχεται την κριτική από τα ΜΜΕ οποιουδήποτε επιχειρηματία. Το ερώτημα είναι τι θα γίνουν τότε οι παντός είδου Βαξεβάνηδες… Ας κάνουν έστω και αργά την αυτοκριτική τους γιατί κινδυνεύουν να χαθούν μια και καλή στην λήθη της ανυποληψίας. Όσοι, δε, ελάχιστοι θα τους θυμούνται, θα μιλούν για κάτι τύπους που προσπάθησαν να αναβιώσουν τις πρακτικές του αυριανισμού, αλλά τελικά το μόνο που κατάφεραν είναι να τα βάζουν με… γυναίκες. Τώρα που το σκέφτομαι βέβαια, για ορισμένους, αυτό είναι ένα καλό σενάριο…

Στη συνέχεια ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος ζητά από τον Βαξεβάνη να δώσει πίσω τα λεφτά>

Εγώ δεν έχω καμιά αντίρρηση να συμφωνήσω ότι πρέπει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γενημμάτα  να γυρίσουν πίσω, μέχρι και το τελευταίο σεντ, τα εκατομμύρια που έχουν πάρει σε δάνεια.

Δεν γίνεται να έχει ματώσει η ελληνική κοινωνία για να σωθούν οι τράπεζες και  να έχουμε κομματικά θαλασσοδάνεια. Όχι πρέπει να τα επιστρέψουν όλα.

Δεν έχω αντίρρηση να αναζητηθούν όλα τα δάνεια που δόθηκαν χαριστικά σε επιχειρήσεις χωρίς εγγυήσεις και χωρίς καμία εξασφάλιση ότι θα επιστραφούν.

Δεν έχω καμιά αντίρρηση να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι για δάνεια που δόθηκαν σε ΜΜΕ, συχνά και ως αντάλλαγμα για το ότι προσέφεραν χειραγωγημένη ενημέρωση.

Δεν έχω αντίρρηση να αποδοθούν ευθύνες για το πώς δίνονταν δάνεια σε αυτούς που δεν τα δικαιούνταν, την ώρα που οι τράπεζες πλειστηρίαζαν σπίτια απλών πολιτών.

Όμως, το ίδιο θέλω να γίνει και με τα δάνεια που έδινε η Attica Bank χωρίς εγγύηση στις επιχειρήσεις του Καλογρίτσα και ξέρουμε ότι ένα μέρος τους κατέληξε στο Documento του Κώστα Βαξεβάνη.

Γιατί το Documento δεν το χρηματοδότησε ο Βαξεβάνης.

To Documento το έφτιαξε και το χρηματοδότησε αρχικά η εταιρεία «Media Doc Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ΑΕ» που πριν είχε την πιο σαφή ονομασία «Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας AE».

Μετά τα έσπασαν ο Βαξεβάνης με τον Καλογρίτσα και έτσι τυπικά τουλάχιστον ιδιοκτήτης είναι πλέον μια μονοπρόσωπη ΙΚΕ με ιδιοκτήτη τον Βαξεβάνη και μετοχικό κεφάλαιο 20.000 ευρώ.

Όμως είναι προφανές ότι τα πολλά λεφτά για να φτιαχτεί μια μεγάλη εφημερίδα ήταν αυτά που είχε βάλει ο Καλογρίτσας.

Και προφανώς δεν τα πήρε μαζί του φεύγοντας.

Όμως, τα λεφτά που έβαλε ο Καλογρίτσας είχαν, επίσης, πολύ συγκεκριμένη προέλευση: Την Attica Bank που χορηγούσε για χρόνια χαριστικά δάνεια στον Καλογρίτσα.

Δάνεια… πολλά δάνεια

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα τέλη του 2014 μέχρι τον Ιούλιο του 2016 ο δανεισμός της Attica Bank προς τον όμιλο Καλογρίτσα, γνωστής και ως SYRIZA Bank, αυξήθηκε κατά 59,6 εκατομμύρια ευρώ και έφτασε τα 108,7 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.

Μέχρι το Μάρτιο του 2018 αυξήθηκαν στα 119,06 εκατομμύρια ευρώ με το ακάλυπτο μέρος των πιστοδοτήσεων να ανεβαίνει στα 91,34 εκατομμύρια ευρώ από 76,14 εκατομμύρια ευρώ που ήταν στο τέλος του 2016.

Ένα μέρος από όλα αυτά κατευθύνονταν και στα σχέδια του Καλογρίτσα για να μπει στο χώρο των ΜΜΕ.

Στην αρχή δοκίμασε να πάρει τηλεοπτική άδεια. Μπήκε στο διαγωνισμό, ήταν στους πλειοδότες και μετά δεν είχε τα λεφτά, παρότι είχε επικαλεστεί τα περίφημα βοσκοτόπια.

Όμως, δεν το έβαλε κάτω και έβαλε τα κεφάλαια για να στηθεί το Documento, που αρχικό εκδότη είχε τον Ιωάννη Βλαδίμηρο Χ. Καλογρίτσα.

Όμως, μετά φαίνεται ότι τα έσπασε με τον Βαξεβάνη και βγήκε από την εφημερίδα.

Ωστόσο, υπάρχει το ερώτημα: τι έγινε με τα κεφάλαια που είχαν μπει για να φτιαχτεί η εφημερίδα.

Εύλογα μπορεί κανείς να υποθέσει ότι αυτά έμειναν στην εφημερίδα, έμειναν στον έλεγχο του Κώστα Βαξεβάνη.

Μόνο που αυτά τα χρήματα δεν ήταν του Καλογρίτσα. Ήταν από τα δάνεια που έδινε αφειδώς η Attica Bank και σήμερα είναι τμήμα του σκανδάλου Attica Bank.

Μαζί με άλλα χρήματα που μπορεί να πήγαν σε άλλους αποδέκτες.

Μόνο που τώρα έχει έρθει η ώρα της επιστροφής.

Η τράπεζα θέλει πίσω τα χρωστούμενα.

Ας τα επιστρέψει λοιπόν.

Και κάτι ακόμη. Ας είναι λίγο πιο μετρημένος και ας αφήσει τα περί… Κόζα Νόστρα.

Κανείς δεν τον έχει απειλήσει, ούτε πρόκειται να τον απειλήσει.

Και προφανώς δεν έχουν σημασία τα όποια σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γι’ αυτό ας μην παριστάνει τον απειλούμενο.

Ιδίως όταν μετά το αναιρεί ο ίδιος. Γιατί εάν αυτός που στοχοποιεί «είναι σε πανικό», τότε πώς μπορεί ταυτόχρονα να είναι και «Κόζα Νόστρα»;

Ας αφήσει, λοιπόν, τα περί απειλών και ας επικεντρωθεί σε αυτά που ξέρει καλύτερα, π.χ. να παρουσιάζει… φανταστικές δημοσκοπήσεις που βγάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε άνοδο.

Και κυρίως ας επιστρέψει τα λεφτά.

https://kourdistoportocali.com

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top