Δικηγορικός Σύλλογος Σερρών : Ημερίδα για την εξέλιξη της δικηγορίας και τις προοπτικές της

-ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ-1903182-600x385.jpg

Η εξέλιξη της δικηγορίας και οι προοπτικές που ανοίγονται, ήταν το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019, στην αίθουσα «Γεώργιος Χρηστίδης» του Επιμελητηριακού μεγάρου Σερρών.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ευστάθιος Κουτσοχήνας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας Αναστάσιος Πούλιος, οι πρώην Πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών, Πασχάλης Αγγελίδης και Δημήτρης Κολιντζίκης.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών Παναγιώτης Καρίπογλου.

Αναγκαίοι οι δικηγορικοί σύλλογοι

Η αναγκαιότητα ύπαρξης δικηγορικών συλλόγων στη σύγχρονη εποχή, ήταν από τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν το πάνελ.

«Οι δικηγορικοί σύλλογοι βρίσκονται εδώ για να προασπίσουν τα δικαιώματα των μικρών αυτόνομων δικηγόρων», τόνισε ο κ. Βερβεσός. Χαρακτήρισε δε, «στρατηγική υποχώρηση στο δημόσιο λόγο», τη συζήτηση με όσους θέλουν την κατάργησή τους. «Θα οδηγηθούμε σε καταστροφή του επαγγέλματος αν καταργηθούν», εξήγησε, προσθέτοντας: «Όσο υπάρχουν οι δικηγορικοί σύλλογοι μπορούμε να βρίσκουμε χώρο στον ανταγωνισμό και να προχωράμε στην εύρεση δικηγορικής ύλης».

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Κουτσοχήνας επεσήμανε πως «στο σύγχρονο κράτος δικαίου και στον έλεγχο της διάκρισης των εξουσιών και της λειτουργίας τους, παίζει απαραίτητο ρόλο η ύπαρξη ων δικηγορικών Συλλόγων». «Προασπίζουμε τα συμφέροντα της κοινωνίας», διευκρίνισε, τονίζοντας πως «οι σύλλογοι έχουν θεσμικό ρόλο για την προάσπιση των πολιτών και της δικαιοσύνης».

Τη συμφωνία του με τους προηγούμενους ομιλητές, εξέφρασε ο κ. Πούλιος, κρίνοντας απαραίτητη τη διατήρησή τους. «Η απουσία επαρχιακών συλλόγων και η ύπαρξη μόνον ενός πανελλήνιου συλλόγου, θα έχει ως αποτέλεσμα να μην προασπίζονται τα συμφέροντα των δικηγόρων της επαρχίας, οπότε να μην προασπίζονται τα δικαιώματα όλων των δικηγόρων ισότιμα», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Αγγελίδης χαρακτήρισε «αστείο να ακούγεται και μόνο ότι δεν χρειάζεται να υπάρχουν δικηγορικοί σύλλογοι». «Ως επιστημονικός σύλλογος οφείλουμε να ελέγχουμε, οργανώνουμε και προασπίζουμε τα συμφέροντα των μελών μας», ανέφερε. «Μάλιστα με τον νέο Κώδικα Δικηγόρων όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα, μπορούν να παρεμβαίνουν στα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία. Κάθονται στο τραπέζι με τα συναρμόδια Υπουργεία για οποιοδήποτε θέμα αφορά τουλάχιστον τον κλάδο μας. Είναι απαραίτητοι για να έχουμε λόγο στην ύπαρξη του δικηγορικού επαγγέλματος», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Κολιντζίκης είπε πως «υπάρχουν πιέσεις να σταματήσει η ύπαρξη των δικηγορικών συλλόγων». Ωστόσο, αντέτεινε πως «σε χώρες με το κοινωνικό, ιστορικό και οικονομικό υπόβαθρο που είναι ανεπτυγμένες όπως η Ελλάδα, όπου ο τομέας των υπηρεσιών έχει υπερανάπτυξη, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, η συνέχιση της λειτουργίας των συλλόγων είναι απαραίτητη». Μάλιστα, ανέφερε τον κίνδυνο να καλύπτονται από τους δικηγόρους τα έξοδα των συλλόγων τους, αν γίνει η αλλαγή από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. «‘Ένα μεγάλο μέρος των δικηγόρων όμως δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στην κάλυψη των εξόδων αυτών και θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα», υποστήριξε.

Το μέλλον της δικηγορίας

Όσον αφορά στο μέλλον του κλάδου, ο κ. Κολιντζίκης ήταν ξεκάθαρος: «Το μέλλον είναι οι συμπράξεις δικηγόρων, η οργανωμένη άσκηση δικηγορίας. Επίσης η εξειδίκευση, ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στον ανταγωνισμό».

«Υπάρχει μέλλον. Είναι στο χέρι μας να το επιδιώξουμε. Εμείς ως μέλη των ΔΣ έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη αλλά υπάρχει και η ατομική ευθύνη στην οποία πιστεύω πολύ. Πρέπει να κρατήσουμε ψηλά το επάγγελμα», ανέφερε ο κ. Κουτσοχήνας.

Από την πλευρά του, ο κ. Πούλιος προχώρησε στην εκτίμηση πως «θα καταφέρουμε να παραμείνουμε στο επάγγελμα ως ανεξάρτητοι δικηγόροι και θα ασκούμε το επάγγελμα με αξιοπρέπεια αν συνεχίσουμε να είμαστε στο πρότυπο του ανεξάρτητου δικηγόρου που είναι κοντά στον πελάτη του».

Η ημερίδα διεξήχθη εν όψει του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δικηγορικών Συλλόγων που διοργανώνεται στις Σέρρες, στις 19-22 Απριλίου 2019. Πρόκειται για το πρώτο συνέδριο των δικηγορικών συλλόγων, από το 1998, όταν είχε διεξαχθεί το πιο πρόσφατο, στη Θεσσαλονίκη.

allanea.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top