Στην Αμφίπολη ο Μάθιου Νίμιτς! (ΦΩΤΟ)

ecab0243915bcea1b6cde1c046f2def8_L.jpg

Την ανασκαφή της Αμφίπολης αναμένεται να επισκεφθεί ο ειδικός εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς με αφορμή το επόμενο ταξίδι του σε Ελλάδα και Σκόπια.

Ο αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε την επιθυμία του αυτή στο Προεδρείο της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν. Για την ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη, ενημερώθηκε ήδη ο Δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος ενώ το πλαίσιο του προγράμματος του θα ανακοινωθεί επίσημα.

Ο Ειδικός Διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Μακεδονικό ενημερώθηκε για την σπουδαιότητα των ευρημάτων στον τύμβο Καστά που χρονολογούνται από την ανασκαφική ομάδα στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και εξέφρασε τον ενδιαφέρον του να επισκεφθεί την Αμφίπολη ώστε να δεί από κοντά το ξεχωριστό μνημείο.

Ο Δημήτρης Χατζής εξήγησε στον αμερικανό πρέσβη την πορεία που είχε η αρχαιολογική έρευνα στον τύμβο Καστά και τόνισε ότι η ανασκαφέας Κατερίνα Περιστέρη με την ομάδα της, χρονολογεί τον Μακεδονικό τάφο με απόλυτη βεβαιότητα στο τελευταίο τέταρτο του 4ου πχ αιώνα. Παράλληλα έγινε αναφορά για τις τελευταίες εξελίξεις σύμφωνα με τις οποίες αποδίδεται, ως μνημείο αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα που εμπεριέχει μέσα σημαντικές ταφές.

Ο κύριος Νίμιτς σύμφωνα με τα μέλη της αντιπροσωπείας της Παμμακεδονικής, θαυμάζει τη διαδρομή του Μέγα Αλέξανδρου και στη διάρκεια των συναντήσεων τους πάντα γίνονται αναφορές στη ζωή του.

Στις κατ ιδίαν συναντήσεις ο αμερικανός διπλωμάτης δείχνει ότι δεν είναι και τόσο εντυπωσιασμένος από τα αγάλματα που έχουν τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και μάλλον είναι προβληματισμένος από αυτές τις ενέργειες . Πιθανότατα εκτιμά ότι παραπέμπουν σε Hollywood.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη συμμετείχαν επίσης οι Ιορδάνης Αλεξιάδης Κυβερνήτης Παμμακεδονικής στη Νέα Υόρκη, Δημήτρης Φιλιππίδης Γενικός Γραμματέας, και η Σοφία Στρουμπάκη, Εκετελεστική Γραμματέας και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων.

του Γιώργου Ροδάκολγου

thousandnews.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top