Παύλος Φαρμάκης : Να προασπίσουμε τα κοινωνικά δικαιώματα των δημοτών

2ac5771b708febba94d07c787ed41d89_L-1.jpg

Μία συνεπή και σταθερή πορεία στις αυτοδιοικητικές εκλογές, έχουν τα ψηφοδέλτια «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ.

Με ψηφοδέλτια σε όλους τους δήμους της Ελλάδας, αλλά και στις Περιφέρειες, η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα δώσει το δικό της παρών και σε αυτή την εκλογική διαδικασία.

Για το Δήμο Σερρών, επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος Δήμαρχος Σερρών, είναι ο κ. Παύλος Φαρμάκης, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στο Infonews24.

Ερ.: Κ. Φαρμάκη, η Λαϊκή Συσπείρωση θα έχει και αυτή τη φορά δυναμική παρουσία στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πιστεύετε στις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Π.Φ.: Αρχικά να πω ότι από τις προηγούμενες ακόμα τοπικές εκλογές χρησιμοποιούμε τον όρο «Τοπική Διοίκηση» και όχι «Αυτοδιοίκηση» γιατί πιστεύουμε πως αντανακλά πιο ολοκληρωμένα το ρόλο και τη λειτουργία των δημοτικών και περιφερειακών οργάνων, όπως διαμορφώθηκαν, ιδιαίτερα, με τους νόμους «Καλλικράτη» και «Κλεισθένη». Ο ρόλος αυτός δεν είναι άλλος από το να αποτελούν αυτά τα Συμβούλια (Δημοτικά και Περιφερειακά) το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης για την εφαρμογή όλων των αντεργατικών νόμων. Θέλουν τις διοικήσεις των Δήμων και των Περιφερειών, και το καταφέρνουν όπου δεν υπάρχει διοίκηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», υλοποιητές και υποστηρικτές του έργου των κυβερνήσεων, της ΕΕ, στήριγμα των επιχειρηματικών ομίλων.
Ναι, πιστεύουμε στις δυνατότητες της Τοπικής Διοίκησης και έτσι δίνουμε και τη μάχη αυτή, να αποτελέσει έναν πόλο πραγματικής λαϊκής αντιπολίτευσης. Μόνο οι δυνάμεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», είτε ως διοίκηση είτε όχι μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο. Με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωση» μπορεί ο λαός να απαντήσει στην ενιαία επίθεση που δέχονται η ζωή και τα δικαιώματά του από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

Ερ.: Θεωρείτε πως η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ανάπτυξη μιας τοπικής κοινωνίας;

Π.Φ.: Το πραγματικό ερώτημα είναι ανάπτυξη από ποιον και για ποιον. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, πριν την κρίση, είδαμε στην Ελλάδα μια ανάπτυξη πολύ υψηλότερη από το μ.ο. της ΕΕ, αλλά τους εργαζόμενους να ζουν με μισθούς πείνας, με το φόβο της ανεργίας, ανασφάλεια, ευελιξία. Την ίδια περίοδο, βέβαια, είδαμε τους επιχειρηματικούς ομίλους να γιγαντώνονται, να ευημερεί το ελληνικό και ξένο κεφάλαιο στη χώρα μας και αλλού. Και να μην ξεχνάμε ότι ο μπούσουλας για όλες τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που με αφορμή την καπιταλιστική κρίση νομοθετήθηκαν και εφαρμόζονται στο ακέραιο και τώρα που «βγήκαμε από τα μνημόνια» (Συνθήκη του Μάαστριχτ, Συνθήκη της Λισαβόνας, Λευκή Βίβλος κλπ) σε επίπεδο ΕΕ μπήκε στα χρόνια της ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα σε τίποτα δεν έχουν να ελπίζουν από μια ανάπτυξη που έχει ως κινητήρια δύναμη την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων. Καμία φιλολαϊκή ανάπτυξη δε μπορεί να υπάρξει σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, όσο η γενική πολιτική της χώρας έχει ως προτεραιότητα τα συμφέρονται και την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Η μόνη ανάπτυξη που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες και νεολαία είναι η ανάπτυξη που βάζει μπροστά τις ανάγκες του λαού, που δε βάζει μπροστά το κέρδος για το κεφάλαιο αλλά την ευημερία για τους εργαζόμενους. Αυτή η ανάπτυξη, βέβαια, προϋποθέτει ένα δρόμο ανάπτυξης που έχει άλλο προσανατολισμό αξιοποίησης των αντικειμενικών δυνατοτήτων της εποχής και της χώρας από αυτόν της κερδοφορίας, με το λαό στην εξουσία να κάνει κουμάντο στην οικονομία και την κοινωνία.
Άρα, λοιπόν, μπαίνει το εξής ζήτημα στο λαό. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο ανάπτυξης που φέρνει κέρδη στο κεφάλαιο και δεινά στο λαό ή θα αντεπιτεθούμε και μέσα από την Τοπική Διοίκηση για να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών μας;

Ερ.: Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Δήμο Σερρών;

Π.Φ.: Οι προτεραιότητες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το Δήμο Σερρών, όπως και για κάθε Δήμο και Περιφέρεια είναι τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα πρώτα, στο βαθμό βέβαια που μπορεί να συμβάλει η Τοπική Διοίκηση. Πριν αναφέρουμε συγκεκριμένα, να πούμε ότι είναι για μας θεμελιακό η Τοπική Διοίκηση να δρα με τα αιτήματα του εργατικού – λαϊκού κινήματος, να αποτελεί όργανο του λαού για πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση και όχι αρωγός των κυβερνήσεων για να προωθείται η γενική αντιλαϊκή πολιτική.
Για μας προτεραιότητα έχει η πάλη και ο αγώνας για σύγχρονα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.
• Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στη μερική απασχόληση που πρωτοεφαρμόστηκε στους Δήμους, στους χαμηλούς μισθούς, στη μαύρη εργασία, στην ανεργία, την ανασφάλεια.
• Το δικαίωμα στον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, με σύγχρονους και εξοπλισμένους χώρους άθλησης για όλο το λαό, κέντρα πολιτισμού και δημιουργίας.
• Το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην αξιοπρεπή σύνταξη. Το δικαίωμα της νεολαίας για ολόπλευρη και δωρεάν μόρφωση με σύγχρονες, ασφαλείς, πλήρως εξοπλισμένες και επανδρωμένες μονάδες εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, ζητάμε άμεσα να γίνει αντισεισμικός έλεγχος και έλεγχος πυροπροστασίας σε όλα τα σχολεία που έχει να γίνει χρόνια, αν έγινε και ποτέ.
• Η αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία με έργα και μελέτες για να μην ξαναζήσουνε τα γνωστά γεγογότα.
• Η φροντίδα και προστασία των ΑμΕΑ, των ηλικιωμένων μέσα από ένα διευρυμένο κρατικό δίκτυο δομών.
• Η καθολική παροχή υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με ανάπτυξη, στελέχωση και εξοπλισμό των αναγκαίων υποδομών.

Ερ.: Ο «Κλεισθένης» δημιουργεί νέα δεδομένα και επί της ουσίας ωθεί το μοντέλο των συνεργασιών. Κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα εξασφαλιζόταν η συνεργασία της Λαϊκής Συσπείρωσης;

Π.Φ.: Ο «Κλεισθένης» δημιουργεί νέες ευκαιρίες για να αυξήσει την κερδοφορία του το κεφάλαιο μέσα από τις όλο και περισσότερες αρμοδιότητες που περνάει στην Τοπική Διοίκηση χωρίς την απαραίτητη αύξηση της χρηματοδότησης και «αναγκάζει» τις διοικήσεις Δήμων και Περιφερειών να στραφούν στην επιχειρηματικότητα. Το αναγκάζει σε εισαγωγικά γιατί οι 5 Δήμοι που άσκησαν τη διοίκηση οι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απέδειξαν ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, με μικρότερο κόστος, περισσότερο έργο, χωρίς «συνεργασίες» με τους μεγάλους επιχειρηματίες αλλά μόνο με το λαό.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» συνεργάζεται και θα συνεργαστεί με όλους εκείνους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που πλήγονται από αυτή την πολιτική, με τα Συνδικάτα και τις οργανώσεις τους, στο πλευρό τους και μαζί με αυτούς υποστηρίζοντας και παλεύοντας όλες τις διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματά του λαού για σύγχρονα δικαιώματα, για κάλυψη όλων των αναγκών του λαού.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν πρόκειται να συνεργαστεί, με άλλα λόγια να ξεπλύνει, να δώσει συγχωροχάρτι σε όσους είτε φανερά είτε καλυμμένα, είτε ανεξάρτητα είτε εξαρτημένα έχουν υπηρετήσει την πολιτική που ξεζουμίζει τους εργαζόμενους, που φορτώνει βάρη στις πλάτες τους, που τους ζητάει πάλι να πληρώσουν μέσα από τους Δήμους.

Ερ.: Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης;

Π.Φ.: Τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πλαισιώνονται από μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, συνεργαζόμενους, αγωνιστές και αγωνίστριες που ζουν στην πόλη και το χωριό, δοκιμάστηκαν στις γραμμές του εργατικού – λαϊκού κινήματος, στις ριζοσπαστικές οργανώσεις των μικρών επαγγελματιών, των αγροτών, των γυναικών, της νεολαίας. Αγωνιστές, οι οποίοι από την επόμενη μέρα των εκλογών, είτε εκλεγούν είτε όχι, θα είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αντιπαλεύουν κάθε τι το αντιλαϊκό, σε κάθε χώρο δουλειάς και κατοικίας, αποκαλύπτουν το ρόλο της κυβέρνησης στο ρόλο της ως σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ που μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο των φονιάδων.
Πρωτοστατούν στον αγώνα ενάντια στην πολιτική της ναρκω-κουλτούρας, των εξαρτήσεων, την υποκουλτούρα, τον ατομισμό.
Τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μπορούν να εκφράσουν την αγανάκτηση, τη διαμαρτυρία, την πιο πλατιά καταδίκη της κυρίαρχης πολιτικής που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ και με την οποία συμφωνούν η ΝΔ και τα άλλα κόμματα. Μπορούν να αποτυπώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στο γνωστό αλισβερίσι των μεταγραφών όχι μόνο βουλευτών αλλά και αιρετών στους δήμους.
Οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ, τη «Λαϊκή Συσπείρωση», είναι το μάτι και το αυτί του λαού.

Ερ.: Γιατί να ψηφίσουν οι Σερραίοι τη Λαϊκή Συσπείρωση;

Π.Φ.: «Λαϊκή Συσπείρωση» να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι γυναίκες και η νεολαία, όλοι όσοι πλήττονται από την πολιτική που στηρίζει την επιχειρηματική κερδοφορία.
Να ψηφίσουν «Λαϊκή Συσπείρωση» στους Δήμους και τις Περιφέρειες και ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές και τις Βουλευτικές, όποτε γίνουν, γιατί έτσι μόνο θα δημιουργηθεί μια ισχυρή, πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, απέναντι στα κόμματα που την εφαρμόζουν ή τη στηρίζουν.
Για να διεκδικήσουμε και να πάρουμε πίσω όσα χάσαμε.
Για να πούμε ένα δυνατό όχι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Γιατί αποτελεί γνήσια καταδίκη της ΕΕ της φτώχειας και της ανεργίας, των πολέμων.
Για να υπάρξει πραγματικό μέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά και το φασισμό.
Ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρή «Λαϊκή Συσπείρωση» σημαίνει δυνατός λαός.
Αυτή τη φορά κάνουμε τη διαφορά.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top