Βloomberg>H Ελληνική Οικονομία στις 5 πιο «άθλιες» οικονομίες του πλανήτη

1truebloodseason7keyartheadlinecropannapaquinlshbojpg-0d20f7-1280w-1024x577.jpg

Στην κατάταξη με τις πιο «άθλιες» οικονομίες του Βloomberg, η ελληνική φιγουράρει στην πέμπτη θέση ενώ πανηγυρικά στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βενεζουέλα, με επταψήφιο αριθμό πληθωρισμού, στα 8.000.000%. Ο σχετικός δείκτης Bloomberg Misery Index συνοψίζει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και την ανεργία 62 οικονομιών, για πέμπτο συνεχόμενο έτος.

Γράφει η Gillian Rothschild

Μαζί με τη Βενεζουέλα, στις περισσότερο “άθλιες” οικονομίες παγκοσμίως βρίσκονται η Αργεντινή, η Νότια Αφρική, η Τουρκία, η Ελλάδα και η Ουκρανία- διατηρώντας τις θέσεις που κατείχαν και στο προηγούμενο έτος, και παρουσιάζοντας μικρή πρόοδο στην αντιμετώπιση της ανεργίας και του πληθωρισμού.

Τα «χτυπήματα» εντός και εκτός είναι πολλαπλά: λίγες ημέρες μετά την ΤτΕ, και το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος θα είναι πολύ χαμηλότερος των κυβερνητικών προβλέψεων.

Στην έκθεση «Η Ελληνική Οικονομία, 1ο/2019» προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για την Ελλάδα το 2019 αναμένεται ίδιος ή ελαφρώς χαμηλότερος του 2018 διότι, όπως αναφέρει, παρατηρείται αποκλιμάκωση επενδυτικής δραστηριότητας (+8-11%) και ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,3%). Η ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση θα εκδηλωθεί και στις εισαγωγές, αλλά ήπια (+5,0%), καθώς πολλές εκ των επενδύσεων θα αφορούν σε κατασκευαστικά έργα, με πρώτες ύλες εγχωρίως παραγόμενες. Εκτιμά επίσης ότι “υπό τα περιοριστικά μέτρα πολιτικής στο διεθνές εμπόριο και την ολοκλήρωση επέκτασης του Q-E, θα αποκλιμακωθεί η άνοδος των εξαγωγών (+5,5%)”.

Σημειώνεται ότι το 2018 η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας διαμορφώθηκε σε 1,9%, ενώ το τελευταίο 3μηνο επιβραδύνθηκε σε 1,6%, 0,6 και 0,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από το προηγούμενο τρίμηνο και το ίδιο τρίμηνο πρόπερσι.

Ο προϋπολογισμός του 2019 βασίσθηκε σε ρυθμό ανάπτυξης φέτος πολύ υψηλότερο: στο 2,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο αυτή η πρόβλεψη εκτιμάται πλέον ότι είναι υπεραισιόδοξη τόσο από το ΙΟΒΕ όσο και από την ΤτΕ. Στην έκθεση του Διοικητή, προβλέπεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 1,9% φέτος, ενώ για το 2020 πληροφορίες κάνουν λόγο για εκτίμηση ακόμη πιο δυσοίωνη.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό φέτος -της τάξης του 1,5%-, ωστόσο τα επόμενα δύο χρόνια θα επιβραδυνθεί κι άλλο καθώς οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται και η αδύναμη ανάπτυξη στην υπόλοιπη ευρωζώνη θα “χτυπήσει” τις εξαγωγές,  όπως σημειώνει η Capital Economics σε νέα έκθεσή της.

Η Ελλάδα κατέγραψε ταχύτερη ανάπτυξη από ό,τι οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης το 2018 και αν και αναμένεται επιβράδυνση φέτος, θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της περιοχής.  Όπως επισημαίνεται, οι έρευνες για το επιχειρηματικό κλίμα δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε σταδιακά στις αρχές του 2019.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών αναμένεται να διατηρηθούν σε σχετικά καλά επίπεδα φέτος, καθώς η ανάπτυξη του πραγματικού εισοδήματος θα δεχθεί ώθηση μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% τον Φεβρουάριο και την πτώση του πληθωρισμού. Παράλληλα, η δημοσιονομική χαλάρωση την οποία σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση και οι πιθανές παροχές ενόψει των φετινών εκλογών, αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στις δαπάνες, σύμφωνα με την Capital Economics.

Ωστόσο, μέρος της καταναλωτικής δύναμης θα αντισταθμιστεί από την αδύναμη ανάπτυξη των εξαγωγών λόγω της ζήτησης στην υπόλοιπη Ευρώπη η οποία θα παραμένει χαμηλή, καθώς και λόγω της μείωσης των επενδύσεων. Το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες δείχνει ότι ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις θα παραμείνει περιορισμένος.

Το 2020 και το 2021 η ανάπτυξη αναμένεται πολύ πιο αδύναμη καθώς οι καταλύτες και οι “ούριοι άνεμοι” του 2019 δεν θα υπάρχουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Capital Economics από το 1,5% φέτος θα κινηθεί στο 0,5% το 2020 και στο 0,7% το 2021. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί ενώ δεν θα υπάρξει νέα αύξηση των μισθών, τουλάχιστον όχι τόσο υψηλή όσο η φετινή.

 

https://kourdistoportocali.com

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top