Η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής λογικής

i-podosfairopoiisi-tis-politikis-logikis.jpg

Θα ήταν καλύτερο να μην ποινικοποιείται ούτε να


ποδοσφαιροποιείται η πολιτική ζωή. Άλλο η ψήφος, η πολιτική και οι πολιτικοί της. Και άλλο το ποδόσφαιρο και οι φίλαθλοι. Ο αθλητισμός μπορεί να είναι ένα υγιές κομμάτι του πολιτισμού μας. Όπου ο καλύτερος κερδίζει ό, τι του αξίζει.

Ανταγωνισμός, συναγωνισμός, άμιλλα, ισότητα αντιμετώπισης και στο τέλος ο νικητής. Η επικυριαρχία του αξιότερου και ο θρίαμβος. Που πολλές φορές είναι τόσο κοντά με την πλήρη αποτυχία και την τραγωδία. Γιατί έτσι είναι η ζωή, που συνυφαίνεται και εναλλάσσει σε πραγματικό χρόνο τα συναισθήματα, ανάλογα με τις συνθήκες, την επιτυχία που έρχεται ή την αποτυχία που μας αποθαρρύνει και μας κονιορτοποιεί.

Πόσο κοντά στην πολιτική είναι το ποδόσφαιρο; Και γιατί η πολιτική δεν είναι ένας διαρκής ποδοσφαιρικός αγώνας ή μια μορφή πρωταθληματισμού;

Στο ποδόσφαιρο επικρατεί περισσότερο το συναίσθημα. Ο συναισθηματικός σύνδεσμος με την ομάδα, τους άλλους φιλάθλους, τους οπαδούς, με το όραμα της ομάδας μας να βγει νικήτρια. Συμμετέχουμε στον αγώνα των αθλητών σαν να είμαστε μαζί τους όταν αυτοί αγωνίζονται.

Στην πολιτική επικρατεί η ψυχρή λογική, για να επέλθει το ιδανικότερο αποτέλεσμα που θα ωφελήσει τους πολλούς.

Έχει ιδεολογικά χαρακτηριστικά και όραμα.

Μα και ο αθλητισμός είναι ευγενική άμιλλα και έχει όραμα τη νίκη.

Στον αθλητισμό το αποτέλεσμα είναι άμεσο, γι’ αυτό εξιτάρει και φανατίζει.

Στην πολιτική είναι μεσοπρόθεσμο ή μακρόπνοο, αλλά και εδώ το αποτέλεσμα μετράει.

Στον αθλητισμό δεν είναι κανένας αναντικατάστατος, στην πολιτική η διάρκεια είναι χαρακτηρισμό των κομμάτων, που έχουν τις φατρίες, τους βαρόνους και τα βαρίδια τους.

Το λάθος στο ποδόσφαιρο πληρώνεται και δύσκολα ανατρέπεται το αποτέλεσμα.

Το λάθος στην πολιτική μπορεί να διορθωθεί ή να έχει μικρότερες συνέπειες.

Ο αθλητής για την απόδοσή του σε κάθε αγώνα ελέγχεται, η πολιτική κρύβει μακρόχρονα μυστικά και ανυπολόγιστες παγίδες.

Οι αθλητές παλεύουν μέσα στην ιδεαλιστική προσέγγιση των ανθρωπίνων δυνατοτήτων και της ομορφιάς του συναγωνισμού.

Οι πολιτικοί με την καθημερινότητα του πολίτη και τη βελτίωσή της, που δεν περιμένει και είναι η αμείλικτη πραγματικότητα.

Η άσκηση της πολιτικής καθορίζει τη ζωή των άλλων, το ποδόσφαιρο είναι μια δευτερεύουσα απασχόλησή μας, για να μας καλυτερεύει την αίσθηση του Σαββατοκύριακου.

Οι παράγοντες του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου μέσα από τις πράξεις τους, καθοδηγούν φανατισμένους οπαδούς ομάδων και πολιτικά.

Επομένως το ποδόσφαιρο είναι μέρος της πολιτικής και την επηρεάζει.

Ορισμένες φορές σε μεγάλο ποσοστό.

Ακόμη και οι πολιτικοί για να αποφύγουν τα δύσκολα, πολλές φορές πετάνε την μπάλα στην εξέδρα και στο λαό.

Στη Θεσσαλονίκη στις βουλευτικές εκλογές αυτό έγινε. Παρά την προδοσία του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Μακεδονίας, οι ψηφοφόροι ακολούθησαν την ποδοσφαιρική λογική, για να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους. Η επιρροή των πολιτικών επιλογών του προέδρου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, που τάχθηκε καθαρά, εχθρικά κατά της Ν.Δ. επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα στην αντιπροσώπευση στη Βουλή των βουλευτών των κομμάτων.

Η Βόρεια Ελλάδα είναι σαν να έχει σοβιετοποιηθεί. Ένας πέπλος μυστηρίου τη σκεπάζει και το ποδόσφαιρο εδώ έπαιξε σημαντικό λόγο. Και ας μπήκε ο Πρόεδρος με το πιστόλι στο γήπεδο για να λύσει τους λογαριασμούς, παραπέμποντας σε άλλα ήθη και άλλες εποχές, που δεν μας τιμούν.

Ποτέ δεν ευθύνονται οι εξέδρες των γηπέδων, που είναι άδειες από κόσμο. Γι’ αυτό ευθύνονται, αυτοί, που όφειλαν να βρουν τον τρόπο για να τις γεμίσουν.

Αλλά όταν ποδοσφαιροποιείται η λογική και η πολιτική, κάτι σάπιο, περίεργο ή νοσηρό υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας (something is rotten in the state of Danmark: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Άμλετ).

Άλλωστε η από δεκαημέρου επιστολή του Πούτιν στον Ιβάν είναι αδύνατο να διαψευσθεί:

«Αγαπητέ Ιβάν Ιγκνατίεβιτς Σαββίδη,
Σε συγχαίρω στην Ημέρα της Ρωσίας

Αυτή η ημέρα ενώνει όλες τις γενιές των πολιτών της χώρας μας γύρω από τις ακλόνητες αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειλικρινούς αφοσίωσης προς την πατρίδα. Πρέπει να είμαστε άξιοι της σπουδαίας ιστορίας μας και να τιμούμε τις πράξεις και τα κατορθώματα των προγόνων μας. Να αγαπάμε ειλικρινά την πατρίδα μας και να δουλεύουμε καλή τη πίστη για την ευημερία και την πρόοδό της.

Σου εύχομαι καλή επιτυχία και τα καλύτερα.

Βλαντίμιρ Πούτιν».

http://www.antinews.gr

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top